Tesla Model Y Performance – luna de miere

La foarte scurt timp după lansarea comenzilor, doi colegi din echipa proiectului Electromobilitate, Ovidiu (B) și Cristian (BV), pe care i-ați cunoscut pe parcursul călătoriei noastre comune în universul mobilității electrice, au intrat în posesia noilor Model Y Performance produse la Giga Berlin.

Am parcat campioana mondială a înmatricularilor BEV în garajul noastru virtual alături de mașinile din Grupa Mare, VW ID.4 și IONIQ 5, ambele distinse cu numeroase premii internaționale și singurele modele prezente în Top 15 pentru primele 10 luni ale anului 2022, alături de Tesla Model Y și Model 3.

Astăzi, deși am adăugat obișnuitele detalii rezultate din utilizarea zilnică a mașinilor înrolate în proiect (parcurs, consum, autonomie, curba de încărcare, costul cu energia electrică), vom încerca să captăm bucuria proprietarilor după primele experiențe cu această mașină remarcabilă.

Din start trebuie știut că Ovidiu și Cristian nu sunt la primii kilometri cu un automobil electric, care ar justifica o doză suplimentară de euforie pentru alunecarea lină și tăcută, accelerația instantă și constantă până la viteze mari.

Ovidiu este alături de noi din 2020, mai întâi cu un Peugeot e-2008, apoi pentru șapte luni cu Tesla Model 3. Cristian ni s-a alaturat în 2022 cu Skoda Enyaq și a participat la Transcarpatica II, la teste și călătorii paralele cu Model 3. Dupa aceste experiențe, colegii nostri cunoșteau condusul electric și în particular cel oferit de Tesla, despre care au relatat în mai multe articole:

Cristian – Brașov

Săptămâna trecută am ridicat Tesla Model Y Performance, după doar 6 săptămâni de la plasarea comenzii.

Până acum nu îi găsesc minusuri, poate lipsa HUD-ului, deoarece trebuie să întorc puțin privirea să verific viteza. Și trebuie verificată, mașina asta te poate lăsa rapid fără permis de conducere. Accelerația este fantastică, nu am mers până acum cu o masina cu performanțe de supercar, dar cred că este o senzație asemănătoare.

In plus, nu ai cum să nu iubești și rețeaua Supercharger unde, pe lângă costul 0 de încărcare, scapi și de bătaia de cap a stațiilor defecte sau ocupate. Plus că mașina va încălzi bateria înainte de încărcare și indiferent de factorii de mediu puterea de încărcare va fi mare.

Este spațioasă și confortabilă, iar designul interior, deși mi s-a părut prea minimalist înainte de a o conduce, a ajuns să-mi placă mai mult decât cel clasic, cu multe butoane și comenzi. Infotainmentul este probabil cel mai bun, rapid și bine gândit din punct de vedere al experienței utilizatorului, navigarea prin acesta fiind una facilă.  

Datele din aplicația Tessie arată că am parcurs 1143 km, cu un consum mediu de 19.8 kWh/100km. Temperaturile au fost ceva mai scăzute, dar nici stilul meu de condus nu a ajutat, fiind cam agresiv cu accelerația.

Energia totală folosită la încărcări a însumat 247 kWh din care 235 kWh au ajuns efectiv în baterie, rezultând o eficiență de 95%.

174 kWh au fost încărcările la Supercharger, unde a existat aceeași eficiență de 95%, energia livrată efectiv bateriei fiind de 166 kWh.

Costul total al incărcărilor a fost de 58.10 lei pentru toată distanța sau 5 lei/100km.

Ovidiu – București

Săptămâna trecută am parcurs cu MYP 482 km cu un consum mediu de 22 kWh/100km și energie totală consumată 106 kWh.

Drumuri în principal prin oraș la ore de vârf și câteva drumuri în weekend, care au temperat nițel consumul mediu. Costuri 0.

Raportul din aplicația TeslaMate:

Constat totuși valori ceva mai apropriate cu informațiile de pe tableta mașinii, versus rapoartele obținute cu mașina anterioară, Model 3 LR.

Explicația ar fi că TeslaMate a început să colecteze date de la MYP imediat ce am intrat în posesia ei, față de M3 când am început ceva mai târziu cu aproximativ trei săptămâni.

Diferența dintre cele două valori (220 Wh/km vs 230 Wh/km) este dată de consumul în parking și precondiționare nefiind contorizate de tableta mașinii (pentru că arată numai consumul pentru trips).

Legat de km și consumurile avute cu Model 3  dual motor, sunt prezente în ultimul meu articol. Daca aveți nevoie de mai multe informații, rog contat în privat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.