La foarte scurt timp după lansarea comenzilor, doi colegi din echipa proiectului Electromobilitate, Ovidiu (B) și Cristian (BV), pe care i-ați cunoscut pe parcursul călătoriei noastre comune în universul mobilității electrice, au intrat în posesia noilor Model Y Performance produse la Giga Berlin.
Am parcat campioana mondială a înmatricularilor BEV în garajul noastru virtual alături de mașinile din Grupa Mare, VW ID.4 și IONIQ 5, ambele distinse cu numeroase premii internaționale și singurele modele prezente în Top 15 pentru primele 10 luni ale anului 2022, alături de Tesla Model Y și Model 3.
Astăzi, deși am adăugat obișnuitele detalii rezultate din utilizarea zilnică a mașinilor înrolate în proiect (parcurs, consum, autonomie, curba de încărcare, costul cu energia electrică), vom încerca să captăm bucuria proprietarilor după primele experiențe cu această mașină remarcabilă.
Din start trebuie știut că Ovidiu și Cristian nu sunt la primii kilometri cu un automobil electric, care ar justifica o doză suplimentară de euforie pentru alunecarea lină și tăcută, accelerația instantă și constantă până la viteze mari.
Ovidiu este alături de noi din 2020, mai întâi cu un Peugeot e-2008, apoi pentru șapte luni cu Tesla Model 3. Cristian ni s-a alaturat în 2022 cu Skoda Enyaq și a participat la Transcarpatica II, la teste și călătorii paralele cu Model 3. Dupa aceste experiențe, colegii nostri cunoșteau condusul electric și în particular cel oferit de Tesla, despre care au relatat în mai multe articole:
- Două electrice în inima Apusenilor!
- Primii pași cu Model Y MIG (made in Germany)
- Sfârșit de noiembrie în Grupa Mare și un nou coleg – Ovidiu cu primul Model Y
- Plimbare de toamnă cu Model 3 și Enyaq, plus câteva valori de consum
Cristian – Brașov
Săptămâna trecută am ridicat Tesla Model Y Performance, după doar 6 săptămâni de la plasarea comenzii.
Până acum nu îi găsesc minusuri, poate lipsa HUD-ului, deoarece trebuie să întorc puțin privirea să verific viteza. Și trebuie verificată, mașina asta te poate lăsa rapid fără permis de conducere. Accelerația este fantastică, nu am mers până acum cu o masina cu performanțe de supercar, dar cred că este o senzație asemănătoare.
In plus, nu ai cum să nu iubești și rețeaua Supercharger unde, pe lângă costul 0 de încărcare, scapi și de bătaia de cap a stațiilor defecte sau ocupate. Plus că mașina va încălzi bateria înainte de încărcare și indiferent de factorii de mediu puterea de încărcare va fi mare.
Este spațioasă și confortabilă, iar designul interior, deși mi s-a părut prea minimalist înainte de a o conduce, a ajuns să-mi placă mai mult decât cel clasic, cu multe butoane și comenzi. Infotainmentul este probabil cel mai bun, rapid și bine gândit din punct de vedere al experienței utilizatorului, navigarea prin acesta fiind una facilă.
Datele din aplicația Tessie arată că am parcurs 1143 km, cu un consum mediu de 19.8 kWh/100km. Temperaturile au fost ceva mai scăzute, dar nici stilul meu de condus nu a ajutat, fiind cam agresiv cu accelerația.
Energia totală folosită la încărcări a însumat 247 kWh din care 235 kWh au ajuns efectiv în baterie, rezultând o eficiență de 95%.
174 kWh au fost încărcările la Supercharger, unde a existat aceeași eficiență de 95%, energia livrată efectiv bateriei fiind de 166 kWh.
Costul total al incărcărilor a fost de 58.10 lei pentru toată distanța sau 5 lei/100km.
Ovidiu – București
Săptămâna trecută am parcurs cu MYP 482 km cu un consum mediu de 22 kWh/100km și energie totală consumată 106 kWh.
Drumuri în principal prin oraș la ore de vârf și câteva drumuri în weekend, care au temperat nițel consumul mediu. Costuri 0.
Raportul din aplicația TeslaMate:
Constat totuși valori ceva mai apropriate cu informațiile de pe tableta mașinii, versus rapoartele obținute cu mașina anterioară, Model 3 LR.
Explicația ar fi că TeslaMate a început să colecteze date de la MYP imediat ce am intrat în posesia ei, față de M3 când am început ceva mai târziu cu aproximativ trei săptămâni.
Diferența dintre cele două valori (220 Wh/km vs 230 Wh/km) este dată de consumul în parking și precondiționare nefiind contorizate de tableta mașinii (pentru că arată numai consumul pentru trips).
Legat de km și consumurile avute cu Model 3 dual motor, sunt prezente în ultimul meu articol. Daca aveți nevoie de mai multe informații, rog contat în privat.
We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 110 owners, documenting more than 3.7 million km, mostly in Romania, with some input from our colleagues in USA, Finland, Germany, Italy, France, Lithuania and Switzerland.
Am o Tesla Y LR 2023 si un BMW 1.8 Diesel xDrive.
Circul decent, cu clima pornita permanent, la stationari Sentry activat, 30C afara etc… Nimic iesit din comun.
Ca sa nu ne amagim cu consumul real…
MERS DOAR IN ORAS: costurile reale la Tesla sunt la JUMATATE.
MERS la DRUM LUNG: costurile reale la Tesla sunt DUBLE.
In oras consumul Diesel este 8%. Tesla o incarc acasa cu 0.8ron/KWh. Mers 2000Km/luna. Cost BMW 1040 RON, cost Tesla: 480 RON.
In afara orasului, excursie: 10.000Km/luna, 4 persoane. Dieselul consuma 5%, Tesla se poate incarca doar la statii din traseu, cu 2.4ron/KWh. Cu Dieselul am 20 opriri de cate 20 min, „cafeluta” costa min.100 ron/pauza. Cu Tesla fac 35 de opriri de cate 1h, „cafeluta” costa min.200 ron/pauza. Cost deplasare cu BMW: 6200 RON. Cost deplasare cu Tesla: 11.800 RON.
CONCLUZIE: in oras Electrica, in afara Diesel.
Felicitări pentru alegere și călătoriile cu Model Y, chiar dacă nu suntem de acord cu concluzia. Am documentat într-un articol de ce anume. https://electromobilitate.com/tesla-model-y-dincolo-de-luna-de-miere/
Andrei, nu stiu daca o sa mai citesti, dar te rog sa ma lamurești și pe mine. Tu ai pus la socoteală toate sumele de bani pe care le-ai cheltuit atunci când ai oprit pentru încărcat? Dacă da, atunci când soția merge în Promenada mall și își cumpără haine, cât timp tu ești oprit la SUC, asta înseamnă cheltuieli cu deplasarea, pentru că altfel, dacă mergeai cu BMW-ul nu trebuia să oprești acolo?
@ Laurentiu.
Logica e asa: cand esti in vacanta cu familia nu vrei sa stai in benzinarii. Vrei la plaja…
Orice oprire ila incarcat are costuri suplimentare combustibilului, corect?
Daca pe tru aceesi distanta de parcurs, cu un EV opresti de 4 ori mai des si la fiecare oprire in loc sa stai 15 min, stai cate 1.5h… evident ca deplasarea costa mult mai mult.
Calculul meu este important pentru cei care pleaca in vacanta dar si pentru firme. Daca un patron vrea sa isi schimbe fllota sau doar propria masina cu EV si se asteapta sa ii scada costurile… e gresit.
Inteleg intrebarea ta, insa gandeste-te bine la raspunsul pentru intrebarea asta:
“Cu cati bani trebuie sa fii pregatit strict pentru drum atunci camd pleci cu sotia si 2 copii in vacanta si traseul are 2000km?”.
Si o sa vezi ca oricat de econom ai vrea sa fii, drumul cu EV costa dublu fix din cauza ca ai multe opriri de mare durata in locuri care nu au nimic turistic in ele. Intr-adevar si dieselul si curentul costa similar, dar “Cafeluta” aia de EV costa cat combustibilul… Si nu ai cum sa o eviti, deci da, in realitate face parte din cheltuielile de deplasare.
O situatie similara este in tarile cu taxe mari pentru autostrada. Ex: Franta:
“Cat costa benzina in Franta?”
Raspunsul teoretic este 1.6Euro. Si daca faci calcul ca ai de mers 2000km si rezervi bani conform teoriei pentru drum… surpriza. Chiar fara nicio cafeluta, mergi doar jumatate din drum.
Asta pentru ca in Franta cand te urci pe autostrada mai platesti taxa de autostrada care costa exact cat combustibilul… e exagerat, dat asta e.
Si aunci, la drum lung… practic cat costa sa te deplasezi in Franta? Pentru scenariul asta faci calculul la 3euro/l si mai pui si de cafeluta…
@Laurentiu
Scenariu: esti sef la o firma… Ai in subordine oameni de vanzari care umbla in toata tara fiecare cam 10.000km/luna. Decizi sa le iei electrice in ideea ca o sa reduci costurile.
Efect: oamenii de vamzari se vor plange ca diurna nu le ajunge nici macar pentru “cafeluta” de la incarcare… Maresti diurna corespunzator=>> cheltuiala firmei devine dubla fata de flota pe diesel.
Scenariul cu sotia la Mall este gresit. Deplasarea asta este scurta, am incadrat-o la cheltuieli de oras, cost pe jumatate. Sotia se duce oricum la Mall sa isi ia ce are de luat.
Dar cand o tii legata de un cablu de incarcare, intr-o parcare cu un singur chiosc sau terasa obosita, in vacanta ei, in soare, cu copiii plictisiti ca n-au WiFi… cheltuielile tale ca sa nu iti iei castane ca ai vrut Electrica intra la costurile de deplasare… si da… cand te uiti pe card, o sa vezi ca drumul ala de 2000km a costat de fapt dublu fata de vremea cand il faceai cu diesel-ul :).
Scenariu real, si nu fictiv, Ineu(Arad)-Rimini cu Model 3 Lr 1250km, 4 persoane adulte, full bagaje, consum 14.4kwh, plecat cu plin de acasa(incarcare fotovoltaic, dar putem socoti 0.8lei /kwh) si efectuat doar 2 incarcari pe traseu la SUC : 1 centura Budapesta(ajuns cu 48% incarcat aprox 45min 41kwh cu 0.44eurocenti/kwh) si 1 la Ljublana(ajuns cu 3% si incarcat aprox 30min 69kwh cu 0.33eurocenti/kwh) aprox 110kw total. Trip total 14 ore din care 1 ora 15min cele 2 incarcari. E ce zici ? Te descurcai la jumatate ca opriri si costuri cu un diesel?
George
@George
Sa o stapaniti sanatosi!
Te rog, da-mi si mie un hint… Ai mers 1250km cu 110Kwh. Eu am 461km si am consumat 178Kwh.
Eu nu opresc clima in mers, ca lesin.. Am Sentry activat ca …e Bucuresti, am preheat protection setat la 40C. Altfel am 55C in masina, troanesc plasicele. Masina e alba interios exterior deci nu se incinge aiurea.
Eu am mers de 3 ori mai putin decat tine.
Masina ta este de 5 ori mai eficienta decat a mea… Nu ii dau talpa, nu fac curse…
Am facut un drum Bucuresti-Sinaia ..120Km.. Clima 21C, fara aglomeratie, mers normal, 40km de autostrada facuti cu 130km/h. Am plecat din Buciresti cu 100%, am ajuns la Sinaia cu 52%. Adica am consumat in 110km de aproape 35Kwh.
Crezi ca am curaj sa plec in concediu cu ea?!
Computerul masinii e fericit… spune ca am consum 17kwh.
@George
Iti scapa ceva… La intoarcere ai tot 1250km. Chiar si la consumul tau foarte bun, incarci de 3 ori. Adica aprox 200Kwh la statii: fara panouri, fara sa mergi la cineva acasa… La 2.5lei/Kwh, doar curentul costa 500 de lei. Tot atat costa si dieselul petru distanta asta. Si nu e nevoie de min 3 ore de “cafeluta” si nici sa urmaresti aerul conditionat… Daca le pui si pe astea, mai e nevoie de inca 500 de lei, deci drumul costa cat am zis eu: dublu.
@Andrei
Nu faci dublu pe consumatiile de la statiile de incarcat, decat daca vrei sa arati altora roaba cu sandwich-uri venind la masa ta asa cum vin sampaniile pe litoral, la Mamaia.
Iar ca sa nu doar vin cu vorbele aruncate in aer, fara sa fi facut efectiv calculul (ca tine), am venit din Elvetia in Romania, 1900 km. Incarcarile au fost 716 RON (echivalent), deci nu cu preturi „pomana” marca Tesla, ca prin vestul Europei.
Prima incarcare a fost langa München (Germering), la un magazin de bricolaj, cost 0 ca nu ai ce sa mananci si nici nu aveam pofta de nimic.
A doua incarcare a fost la un OMV (Blindenmarkt) unde am servit un sandwich si cate o cafea, 178 RON (36€).
A treia incarcare a fost la Győr, unde am luat o bere sotiei 🙂 ~5 RON
A patra incarcare a fost la o alta benzinarie de la Kiskunfelegyhaza, unde am luat o sticla de apa si o sticla de suc ~10RON (780 HUF). Mai aveau niste sandwich-uri acolo, care costau inca pe atat per buc, insa am mancat cate o banana pe care o aveam de acasa.
Cazarea a fost la o pensiune la Faget unde am mancat a la carte de 88 RON, fel principal si un pahar de vin.
Cazarea in sine a fost 195 RON.
Urmatoarea zi am oprit la OMV in Ramnicu-Valcea unde am luat cate un sandwich si cafea pentru drum, 45 RON, iar fiindca Eldrive are statii de 50 kW in aplicatie si 18 kW pe teren, ne-am mai oprit inca o data la Penny Bascov, de unde nu am cumparat nimic, deci 0 RON.
In total, pentru doua zile, confort si toate cele, ne-a ajuns 326 RON, cheltuieli aditionale, adica 45% din costul deplasarii.
Pot pune si costul cazarii si al celor doua sandwich-uri pe care le-am fi putut manca la Kiskunfelegyhaza, pentru tine, ca sa-ti iasa „dublul” acela si tot mai ai de pus inca 25% de undeva.
Asadar, iti pot intelege rationamentul pentru „costurile aditionale”, insa cred ca doar in cazuri extrem de neconventionale poti ajunge la costurile deplasarii, pe care tu doar le estimezi la fel cum merg majoritatea cu masinile prin tara: pe vapori, pe nimic concret.
@Dan
Te cred, fiecare are propriul mod de a-si cheltui banii.
Eu stiu sigur ca n-am cum sa stau peste 1h cu sotia si cu copiii intr-o benzinarie sau statie de incarcat cu mai putin de 150-200ron. Ca si tine, dealtfel, la OMV…
Iar un plin de 70kw costa tot 150-200ron.
Cum deplasarea cu dieselul si cu electricul au acelasi cost la >2000km pentru ca incarci la statii publice cu min 2.4ron/kwh, calculul meu sta in picioare si, cel putin eu aleg sa fac cursele de peste 2000km cu diesel-ul.
In afara de asta, autonomia reala la Tesla Y LR s-a dovedit in cazul meu de a fi sub 300km. Eu stau cu aerul pornit, merg pe autostrada cu 140km/h. La diesel asta inseamna 5.5l%., Un plin de 100euro, adica 65l imi ajunge 1000Km, o singura oprire. Pentru mine e clar, si daca ar avea aceleasi costuri deplasarea, tot diesel as alege pentru deplasari lungi.