Tesla în expansiune, în timp ce industria auto globală se contractă

La fiecare trei luni, raportul trimestrial către investitori al celei mai valoroase companii auto din lume, este așteptat cu multă nerăbdare și declanșează o avalanșă de titluri bombastice.

Miercuri seara, după închiderea burselor americane, Elon Musk și câțiva membri din echipa de conducere au delectat participanții la teleconferință cu entuziasmul și optimismul debordant, pe care îl aduce succesul.

În timp ca lumea auto pare că se năruie în criza economică declanșată de pandemie, Tesla este una din foarte puținele firme care raportează profit. Faptul ca profitul provine din vânzarea de credite de carbon în valoare de 429 milioane dolari, achiziționate tocmai de cei ce neagă cu înverșunare că industria auto trece printr-o tranziție majoră, determinată de reorientarea clienților spre autovehicule electrice, este doar o ironie a soartei.

Am punctat principalele idei discutate și voi sublinia pe cele care consider că vor avea un impact major în următoarea perioada.

1. Mulțumiri echipei Tesla

Amintind de nenumăratele obstacole din cel de al doilea trimestru al anului (perioada aprilie-iunie), generate de pandemie și de întreruperea lanțului coordonat de furnizare al pieselor, Elon Musk începe, ca de fiecare dată, cu mulțumiri adresate echipei Tesla, pentru realizarea celui de al patrulea semestru profitabil consecutiv.

2. Giga Texas

Foarte repede a venit mult așteptatul anunț despre următoarea fabrică Tesla, care va fi construita în Austin, Texas, cu trei produse în vizor: Cyberspace, Semi și Model Y.

În limbajul său hiperbolic, Musk vorbește despre un paradis ecologic întins pe 2000 de acri de-a lungul râului Colorado și precizează ca în Fremont , California, va continua asamblarea pentru Model S și X destinate piețelor globale, alături de Model 3 și Y destinate părții de vest SUA.

3. Realizări majore

Intre realizările majore din cele patru trimestre profitabile au fost amintite:

 • Certificarea Model S de către EPA pentru autonomie de 402 mile (647 kilometri), cu aprecierea ca 300 mile (482 km) vor deveni noul normal în industrie
 • Ieftinirea panourilor solare cu 30%
 • FSD – full self drive, „este deja mai performant decât realizează multă lume

4. O privire spre 2021

După primul an profitabil din istoria firmei, spre deosebire de întreaga industrie auto, Tesla este în expansiune cu trei noi fabrici în construcție planificate pentru 2021: Giga Berlin, Giga Texas și expansiunea de la Giga Shanghai.

Nu am fost vreodată mai optimist ca în prezent” afirma Elon Musk, după care adaugă „Battery Day va surprinde lumea!” lăsând loc la infinite speculații despre ce are Tesla de dezvăluit in septembrie.

Q&A: Sesiunea de intrebari si raspunsuri

Ca de fiecare dată, partea cea mai interesantă a conferinței a rămas sesiunea de întrebări și răspunsuri, care uneori pune executivii pe picior greșit și reușește să stoarcă câte o informație nouă, de multe ori neașteptată. Tocmai aceasta parte lasă loc și pentru cele mai multe speculații ulterioare.

Prima întrebare a fost legată de volumul de producție spre care tinde Tesla și dacă se pot atinge 20 de milioane de automobile anual fără un vehicul compact? Răspunsul a fost: „compact vehicle likely” dar Model 3 și Y împreuna cu Cybertruck si Semi au prioritate pe termen îndelungat.

A doua întrebare a vizat o afirmație mai veche a lui Elon Musk, despre FSD, care va contribui la creșterea valorii flotei Tesla cu beneficii mari pentru proprietari. Contestată de experți din domeniu, atât ca termen posibil de lansare, cât și referitor la impactul asupra valorii automobilelor existente, afirmația rămâne controversată, dar nu pare sa abată vizionarul CEO de la afirmația că FSD va fi o transformare epocală, cu implicații majore în siguranța traficului și beneficii substanțiale pentru proprietari.

A treia întrebare revine la FSD solicitând termene de execuție mai exacte. Tot ce au obținut analiștii de la echipa Tesla a fost din nou o lunga listă de beneficii ale sistemului și o metafora mai pe înțelesul tuturor, prin care tranziția de la actualul sistem de conducere autonoma, clasificat ca 2.5 la 4.0, este similar cu „diferența dintre o imagine 2D si un video 4D„.

Am remarcat discuția iscată la cea de a patra întrebare, fiindcă răspunsul a fost ca o palmă dată industriei auto, care se mândrește cu experienta de peste 100 de ani și care pentru multă vreme a recunoscut superioritatea Tesla în domeniul software și tehnologie, dar i-a contestat abilitatea de a produce automobile de calitate în masă.

Tocmai la acest capitol, Elon Musk afirmă că echipa sa a găsit cele mai mari oportunități de inovație. Atrăgând atenția la cele aplicate pentru Model Y în Fremont, aflăm ca varianta de la Shanghai va conține și mai multe simplificări și optimizări, iar cea asamblata la Berlin va revoluționa producția de automobile. Chiar dacă pe dinafara Model Y produs in Germania va fi identic cu frații din California și China, structural mașina a fost complet regândita pentru asamblare optimizată.

În timp ce fiecare fabrică nou construită este mai ieftină și se finalizează mai rapid decât precedenta, Musk afirmă ca potențialul de inovație pentru procesul de producție conține rezerve mai mari decât automobilul în sine. Tot împotriva trendului din industrie afirma ca integrarea verticală este esențială și anunță numeroase posturi pentru Fremont, Shanghai, Austin și Berlin. Actualizați-vă CV-urile, sunt doar două ore de zbor pană la Berlin.

A cincea întrebare voia să afle volumul de producție în Texas și a primit un răspuns pe măsura: Zero în prezent, multe în viitor!

După acest set de întrebări, selectate din cele primite anterior conferinței, au urmat cele în direct, care au atins un număr foarte mare de subiecte, într-o succesiune rapidă.

Idei mai mult sau mai putin noi desprinse din dialog:

 • Segmentul energetic din afacerea Tesla – panouri, țigle solare, acumulatori staționari și electronică de comandă a sistemelor – va deveni mai mare decât cel auto
 • Soft-ul „Autobidder” și abilitatea vehiculelor Tesla de a debita energie în rețea, va contribui la stabilizarea rețelelor electrice și va oferi posibilitatea proprietarilor de automobile și de instalații solare Tesla sa participe în tranzacții cu energie
 • Principala limitare a volumului de producție rămâne disponibilitatea celulelor de acumulator la un preț accesibil, dar pe lista furnizorilor Tesla pe lângă Panasonic, au fost adaugați LG Chem și CATL. O alta limitare este cantitatea de nichel disponibila pe piață. „Va rog extrageți mai mult nichel” adresează Musk un apel industriei miniere.
 • Primele camioane Semi vor fi utilizate de Tesla între Reno si Fremont, iar câteva exemplare vor fi livrate clienților, care au susținut dezvoltarea.

Asigurări Tesla

Un alt capitol foarte interesant al conferinței a fost despre asigurările Tesla, disponibile deocamdată în California și care în faza actuală este asemănătoare cu produsele oferite de alte firme, dar la preț mai bun. Cu toate acestea, perspectiva este cea a unor polițe individuale, bazate pe profilului fiecărui conducător și al riscului de accident, determinat din modul de conducere. Nici acest aspect nu este o noutate absoluta, dar abilitatea de a urmări fiecare automobil din flota vânduta, oriunde ar fi pe glob, asa cum poate Tesla, nu o are nici o firma auto sau de asigurare în prezent.

În plus, Musk afirma, că analiza daunelor, va avea impact direct în proiectarea noilor modele, o alta noutate într-o industrie ale cărei decizii de proiectare au fost influențate doar indirect de firmele de asigurare prin testele și clasificațiile NCAP și IIHS. Și pentru acest domeniu de activitate Tesla a anunțat angajări, fără să precizeze locațiile.

Analiștii financiari

Ca de obicei întrebările analiștilor financiari s-au axat pe profitabilitate și perspectiva vânzărilor.

Probabil cea mai interesanta discuție a fost generata de întrebarea dacă prioritatea Tesla este profitabilitatea sau adopția în masa a mobilității electrice, urmând viziunea firmei.

Ca orice CEO și vizionarul Elon Musk are responsabilitatea de a recompensa investitorii pentru încrederea acordată și răspunsul a fost pe măsura așteptărilor:

Vrem sa continuam sa oferim „value for money” și să înlesnim accesul publicului la produsele noastre. Nu vom reuși însa în misiunea noastră, dacă mașinile nu sunt accesibile ca preț. Pe scurt, vom rămâne ușor profitabili, dar vom creste vânzările.

Elon Musk

Cu încă o subliniere că cererea nu este o problemă pentru Tesla, Elon Musk afirmă că Giga Berlin va utiliza furnizori germani și celule de acumulatori produse local.

În același timp subliniază că cele mai mari obstacole în prezent sunt legate de angajarea echipei pentru Giga Berlin, mai ales pentru executivii ce vor veni de la concurentă, care sunt supuși unui concediu obligatoriu, așa numitul „garden leave”, intre părăsirea vechiului loc de munca și prima zi la Tesla.

Comentarii și reacții

Fluviul de comentarii iscat și de această dată după conferința Tesla, a fost amplificat de perspectiva că firma californiana va fi inclusă în indicele S&P 500, ceea ce asigură achiziția acțiunilor de mari fonduri de investiții.

Probabil unele din cele mai sarcastice comentarii au apărut în media de limba germană și în rețeaua socială profesională linkedin, unde s-a comentat mult pe tema recompensării lui Musk cu peste 2 miliarde USD.

Într-o lume a executivilor auto, obișnuiți cu venituri de zeci de milione pe an, invidia pentru miliardele lui Musk a fost greu de ascuns. Am reprodus mai jos un schimb de mesaje, în care profesorul Dudenhofer, eminența cenușie a industriei auto germane, atrage atenția ca în timp ce toată lumea înregistrează pierderi în trimestrul II, Tesla a realizat profit.

La atacurile de tot felul ce au urmat, Herbert Diess, CEO VW intervine cu un comentariu în care îl laudă pe Musk, afirmând că împreuna cu echipa sa au livrat rezultate ce au fost considerate imposibile de întreaga industrie.

Atrăgând atenția ca și Porsche a realizat profit în trimestrul al doilea, Herbert Diess încheie cu afirmația „În cinci până la zece ani, cea mai valoroasă firma din lume va fi una de mobilitate, care se poate numi Tesla, Apple sau Volkswagen„.

Dacă ultima săptămâna poate fi denumita fără îndoiala Săptămâna Tesla, vom fi oare în măsura să afirmăm la finalul lui 2020 că a fost Anul Tesla? Si peste alți zece ani că a fost Deceniul Tesla?

Puteti asculta webcastul Conferintei Tesla aici.

1 Response

 1. Radu DIMOFTE spune:

  Tesla beneficiaza de imensul avantaj de a nu fi tras in spate de „balastul” dat de o mai veche industrie bazata pe cu totul alte tehnologii, ceea ce ii da puterea unui avant aproape ametitor.
  Apoi inovatia, robotizarea fabricarii, supertehnologizarea si metodele foarte eficiente de vanzare ii dau atuurile la care alti producatori nu pot decat sa viseze.
  Iar genialitatea lui Musk e inca o garantie ca lucrurile vor merge bine inca mult timp de acum incolo.
  Desi sincer cred ca e nevoie de concurenta si in acest domeniu.
  Intrebarea e, ce va fi dupa Musk..? A se vedea cazul lui Steve Jobs…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.