Peugeot e-2008 și e-208: timpul și puterea de încărcare

În repetate rânduri am afirmat că două criterii importante pentru electromobiliști în alegerea unui model sunt autonomia și viteza de încărcare.

Nu sunt singurele criterii, dar pe măsura ce farmecul formei, al culorii, al design-ului interiorului și mirosul de mașină nouă dispare, conducătorul rămâne cu performanțele dinamice, eficiența și realitățile de zi cu zi:

  1. distanta ce poate fi parcursă în fiecare anotimp , în funcție de consumatorii utilizați (căldura sau AC, încălzire scaune, ventilație, etc)
  2. viteza de încărcare, care rămâne o bătaie de cap, comparativ cu alimentarea cu combustibil, pentru toți cei ce nu pot încărca acasă sau la servici.

Noua familie de modele electrice a grupului PSA beneficiază de același acumulator, motor de 100 kW și electronica de putere, prin urmare aerodinamica și viteza de deplasare influențează consumul, respectiv autonomia, la drumuri lungi și stilul de condus și condițiile meteo la mersul în oraș.

Așa cum ne mărturisea Silviu într-un mesaj legat de consumul noului sau Peugeot-ului e-2008 de săptămâna trecută:

1. Conduc numai in modul SPORT

2. Nu țin cont de consum cât de puțin, conduc foarte sportiv

3. Chiar îmi place sa testez limitele mașinii (s-a văzut pe drumul la mare)

4. Folosesc regenerarea, în modul B de regenerare, dar tot nu ține pasul cu stilul de condus

5. Încarc gratuit, până reușesc sa fac rost de o priză în parcarea subterană a blocului unde locuiesc

În concluzie, condusul sportiv te trimite mai des la stația de încărcare, consumul fiind ceva mai mare. La o mașină electrica impactul financiar al diferenței de consum intre diferite stiluri de condus nu este copleșitor, câtă vreme poți încărca acasă cu 0.64 lei/kWh sau, chiar și mai bine, este ZERO dacă poți încărca gratuit.

În schimb, timpul călătoriei poate fi afectat de prea mult elan la un drum lung, fiindcă opririle mai dese la stația de încărcare, au și riscul ca stația este ocupată. Găsirea unui echilibru intre viteza de deplasare și timpul de așteptare la încărcare este motivul pentru care electromobiliștii sunt interesați de viteza de încărcare a diferitelor modele existente pe piață.

Două exemple empirice

Atât Silviu cât și Tudor au captat informațiile din aplicația e-charge și au ales propria formă grafică pentru a înțelege puterea, respectiv viteza de încărcare, din care rezulta timpul petrecut la stație.

Peugeot e-2008

Valorile din graficul transmis de Siliviu, împreună cu explicațiile de mai jos, sunt apropiate de cele captate de Tudor. Pe viitor, amândoi își propun sa folosească un dispozitiv, care se cuplează la mufa OBD a mașinii, pentru informații mai precise.

Grafic furnizat de Silviu Matei, Peugeot e-2008
  1. Timpi de încărcare
    1. 5-25% = 13 min
    2. 5-50% = 29 min
    3. 5-75% = 46 min
    4. 75%-85% = 11 min
    5. 85%-95% = 19 min
    6. 95%-100% = 31 min
  2. Puncte importante
    1. Nu am testat încărcarea pana la 5%
    2. Intre 5% – 74% puterea este de 46,5 kW
    3. Intre 75% – 85% 26,3 kW
    4. Intre 86% – 90% 21,5 kW
    5. Intre 91% – 92% 20,6 kW
    6. Intre 93% – 98% 10,5 kW (merita sa treci pe type 2 daca ai incarcator de 11 kW on-board)
    7. Intre 99% – 100% 2,7 kW

Peugeot e-208

20%-72%47 kW
72%-86%22 kW
86%-90%11 kW
Grafic si informatii furnizate de Tudor Marchis, Peugeot e-208

În loc de concluzii

Indiferent de cum captați informațiile de la bord, din aplicația de încărcare sau cu aparatură mai sofisticată, sau cum le reprezentați grafic, scopul rămâne același: cunoașterea cât mai amănunțită a mașinii electrice cu care va deplasați.

Pentru cei ce pot încărca acasă sau la servici, viteza de încărcare nu reprezintă un obstacol, dar cei dependenți de stații publice, deocamdată aglomerate, își pot estima mai bine timpul dedicat încărcării, pentru alte activități utile derulate în paralel, de obicei cumpărături.

Nu uitați că orice model electric are o anumita pierdere la încărcare, prin urmare nu întreaga energie facturată, se regăsește în acumulator. Cunoașterea pierderilor la încărcare este o alta informație utilă electromobiliștilor.

Care este experiența proprie cu găsirea echilibrului între viteza de deplasare la drum lung și timpul de încărcare?

Cateva articole pe tema pierderilor de incarcare:

4 Responses

  1. Attila Bereczki spune:

    Buna !

    Am citit articolul german de mai sus „Kosten für E-Autos: Ladeverluste nicht vergessen” pe tema pierderilor de incarcare si am ramas surprins de „performanta” mai slaba a autoturismului Tesla (LR) in acest capitol. Se zice ca are cel mai eficient drive-train, dar totusi le pierde la incarcare…
    Vad ca valorile masurate de noi la KONA, care are drive-train identic cu Kia e-Niro, a iesit surpriznator de aproape cu cele publicate in articol 🙂

  2. Dan Boboescu spune:

    Buna Attila,
    Exact!…foarte bune măsurătorile tale (MULȚUMIM!) și sper sa continuăm să primim informații și de la alți proprietari de Kona despre experiențele lor cu pierderile în timpul încărcării.

    Cât despre ADAC și Model 3, asa cum ai precizat este foarte puțin probabil ca unul din cele mai eficiente sisteme electronice pe piață în prezent, să înregistreze pierderi atât de mari.
    Dacă nu ești învățat cu Model 3 e foarte ușor sa uiți clima pornită și e chiar foarte plăcut să o ai pornită dacă rămâi în mașina pe durata încărcării, urmărind un film sau pedalând pe Internet, deși este mai eficient să pornești climatizarea din aplicație cu 10 minute înainte de pornirea la drum.

    Fără să insinuez rea voință, totuși va mai trece mult timp până presa germană va accepta Tesla ca un producător care generează locuri de munca în Germania și îl va trata mai putin tendențios în viitor.

  3. Attila Bereczki spune:

    Buna Dan,

    Chiar dupa postarea commentului mi-am dat seama ca e o posibilitate ca la incarcarea Tesla nu au precizat (convenient pentru ADAC) posibilitatea ca a mers climatizarea sau nu in timpul incarcarii rapide. Una este daca incarci intr-o vreme buna si maximum merge pompa de lichid, sau alta cand intra si compresorul in ecuatie din cauza unei zile mai calduroase. La un i3 chiar am auzit cum turuie compresorul la maxim in timpul incarcarii pe timp de vara cu mult soare.
    La KONA incarcarea noastra rapida a fost facut in racoare (zi ploioasa) … interesant ar fi sa sosesc odata cu bateria sub 50% si zi torida de vara sau o iarna mai crancena 🙂

    • Dan Boboescu spune:

      Sunt foarte multe scenarii pe care le putem testa cu toții împreună pentru a învăța cât mai multe despre fiecare model în parte. În plus, mai sunt doar patru luni până la începerea sezonului rece…atunci amorțesc electronii de tot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.