„Tesla killers „… sau vanatori de fosile ?

Ideea fixa, sau poate doar un titlu ademenitor pentru cei ce urasc Tesla, ca orice aparitie noua in gama automobilelor electrice performante poate deveni un „Tesla killer”, s-a dovedit total gresita pe parcursul anului 2019.

Aparitia modelelor electrice de la producatorii premium germani Audi e-Tron, Mercedes EQC si Porsche Taycan, impreuna cu premiatul Jaguar i-Pace au inceput sa urce in clasamente, dar au ramas la foarte mare distanta de volumul si incasarile Tesla.

Intarzieri cu lansarea productiei pentru e-Tron si Taycan au determinat ca un numar relativ mic de automobile electrice premium sa ajunga la cumparatori in 2019. Dar sa nu va asteptati sa vedeti un CEO obosit declarand presei ca „iadul productiei” l-a determinat sa doarma la fabrica pana la rezolvarea problemelor … desi cu siguranta efortul echipelor de lansare se poate masura si in nenumarate ore suplimentare si nopti nedormite, fiindca miza este uriasa.

La fel s-a intamplat si cu cele patru modele electrice de la Hyundai Kia (Ioniq, Kona, Niro si Soul), care sufera in continuare gatuiri de productie din cauza lipsei de acumulatori, iar pentru al cincelea, Nexo, alimentat cu pila de hidrogen, cifrele de vanzare sunt inca extrem de mici.

Nici upgrade-urile de autonomie si performanta din 2019 pentru Chevy Bolt, Nissan Leaf sau Renault Zoe, automobile electrice cu preturi mai accesibile, nu au impiedicat urcarea meteorica pentru Model 3 in topurile globale, dupa cum nici veteranii VW e-Golf sau BMW i3 nu au fost rivali pe masura pentru vedeta californiana.

Si totusi cine a avut de pierdut, daca Tesla si electromobilitatea in general castiga teren ?

Raspunsul simplu este ca modelele electrice tot mai performante, sunt de fapt vanatori de „fosile”, sau daca ar fi sa ne limitam la tonul titlurilor bombastice, au devenit „ICE-killers” (ICE – internal combustion engines).

Cel mai usor de dovedit aceasta afirmatie este pe baza inmatricularilor din Olanda. Clientii se afla intr-o faza accelerata de achizitie a modelelor electrice si plug-in hibride, datorita modificarii subventiilor acordate de guvern pentru achiziite, incepand de la 1 ianuarie 2020.

Sursa informatiilor: EV sales

Clasamentul modelelor 100% electrice nu spune insa intreaga poveste, dar scoate in evidenta cat de coplesitoare este dominatia Tesla pe piata olandeza.

Sursa informatiilor: EV sales

Dupa ce aruncam o privire la topul modelelor inmatriculate in perioada ianuarie-noiembrie 2019, indiferent de grupul motopropulsor, vom gasi tot Tesla Model 3 pe primul loc, in ciuda pretului mai ridicat decat al urmatoarelor clasate.

Sursa informatiilor: EV sales

In Top 5 al celor mai mari SUV-uri, principalii inculpati in cresterea emisiilor provenite din transport in lume in ciuda eforturilor de electrificare, gasim doua modele 100% electrice ceea ce subliniaza afirmatia „ICE killers” si confirma ca noile modele electrice inlocuiesc mai degraba automobile echipate cu motoare cu ardere interna, decat alte modele electrice.

Cu siguranta, fara o noua interventie legislativa, vanzarile accelerate de modele electrice pe piata din Olanda vor suferi o cadere brusca la inceputul anului viitor, inainte de a se stabiliza la valori normale, dar au plasat Olanda in randul tarilor cu rata mare de penetrare, 11%, din totalul automobilelor inmatriculate in 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.