Tesla made in Germany

Cu o participare surpriza la ceremonia Volanul de Aur, editia 2019, decernat de revista Auto Bild si un anunt la fel de surprizator despre viitoarea „Giga Berlin”, cea de a treia fabrica Tesla dedicata autovehiculelor electrice, dupa Fremont si Shanghai, Elon Musk si firma Tesla au ajuns din nou in prim planul stirilor auto globale.

Inca din 2015 Tesla a facut cunoscuta intentia de a construi o fabrica in Europa si numeroase natiuni si regiuni economice au incercat sa atraga investitia in ograda lor. La prima vedere surprinzatoare, alegerea Germaniei are numeroase avantaje, desi producatorii premium locali Audi, Mercedes si BMW au preferat mana de lucru mai ieftina din Ungaria pentru ultimele investitii europene.

Din declaratia initiala din 12 noiembrie, in timpul primirii trofeului Volanul de Aur pentru Model 3, postarea pe twitter si un interviu acordat revistei germane Die Welt, pana acuma stim ca Tesla intentioneaza sa inceapa investitia in primavara anului 2020 la Gruenheide, in sud-estul Berlinului, pentru asamblarea noului Model Y si productia de acumulatori si motoare electrice, spre finalul anului 2021.

Afirmand ca unul din motivele alegerii zonei Berlin ca locatie pentru noua Gigafactory este renumita competenta inginereasca germana, Elon Musk a anuntat cu aceasi ocazie lansarea unui centru tehnic Tesla in capitala germana.

Intr-o perspectiva istorica, este interesant de analizat cum a devenit Berlinul, dupa doar 30 de ani de la caderea zidului, o locatie atractiva pentru dezvoltarea de software, sisteme autonome si conectivitate.

Dupa distrugerile catastrofale spre finalul celui de al doilea razboi mondial, separarea Berlinului, intr-o zona de est sub influenta sovietica si una de vest, a reprezentat o trauma istorica pentru localnicii prinsi in mijlocul confruntarii dintre cele doua sisteme politice antagoniste. Blocada sovietica a accesului rutier si feroviar catre Berlinul de vest, intre 24 iunie 1948 si 11 mai 1949 a contribuit practic la stoparea activitatilor industriale in zona de vest, podul aerian organizat de SUA, Marea Britanie si Franta fiind dedicat transportului de alimente, medicamente si carbune. Dupa caderea zidului, Berlinul a devenit din nou capitala Germaniei re-unite si un hub important pentru startup-uri si tehnologie.

Anuntul lui Elon Musk a generat in presa americana comentarii legate de celebrul discurs din 1963 in care presedintele Kenedy declara „Ich bin Ein Berliner” si cel din 12 iunie 1987, cand presedintele Ronald Reagan a folosit indemnul „Mr. Gorbaciov, tear down this wall!” pentru a semnaliza anacornismul unei Europe si Germanii separate de cortina de fier.

Fara sa se declare „berlinez”, Elon Musk a atins un punct nevralgic al disputei dintre industria auto germana si conducerea politica din Berlin, care odata cu cresterea miscarilor ecologiste a lansat planuri ambitioase, dar neimplinite, de electrificare, ce prevedeau ca in 2020 vor fi un milion de autovehicule electrice in Germania.

Recentele intalniri la nivel inalt de la Berlin intre conducerea politica si cea a concernelor auto germane, a mutat obiectivul, majorat la 10 milioane de automobile electrice, pentru anul 2030 si Tesla ar putea contribui cu ajutorul „Giga Berlin” cu pana la 10 – 15 % la atingerea acestui obiectiv.

Diminuarea dependentei actuale de producatorii asiatici de acumulatori este un alt obiectiv major pentru industrie si politica, la care Tesla va pune umarul cu ajutorul productiei de la Gruenheide, alaturi de efortul firmei Northvolt din Suedia, infiintata de fosti executivi Tesla.

O investitie masiva in zona presupune si generarea a cateva mii de locuri de munca, dupa cum subliniaza viceprimarul Berlinului, senator reprezentand partidului ecologist pentru probleme economice, doamna Ramona Pop (nascuta la Timisoara).

La Shanghai Elon Musk a fost primit cu covorul rosu si i s-a oferit rezidenta chineza, odata cu un pachet generos de subventii. Facilitati asemanatoare oferite de Germania sunt de asteptat, intr-un pact favorabil pentru viitorii angajati in cele doua unitati majore, cea de productie si centrul tehnic, dar si a zecilor de mii de colaboratori la furnizorii europeni.

Asa cum a cazut Zidul Berlinului peste noapte cu 30 de ani in urma, la fel s-a dizolvat si opozitia de ani de zile a presei auto germane fata de Tesla si fata de electrificare, intr-un sens mai larg. In primele doua zile dupa anunt, comentariile sunt in general pozitive pentru decizia lui Elon Musk legata de „Giga Berlin”, dar si pentru viitorul centru tehnic Tesla din Berlin.

O lectura deosebit de interesanta si de multe ori amuzanta, comentariile berlinezilor ca reactie la articolele din presa locala despre decizia Tesla, acopera un spectru foarte larg. De la aprecieri pozitive referitoare la viitoarele locuri de munca, pana la ingrijorare fata de cresterea accelerata a aglomeratiei in trafic si a pretului locuintelor, orice nuanta legata de venirea „americanilor, sa ne dea lectii despre masini electrice” este surprinsa cu umor, sarcasm sau critica.

Un cititor se intreaba, legat de planul ambitios de a produce automobile in 2021, daca Tesla stie cat dureaza obtinerea aprobarilor de orice fel la Berlin? Altul avertizeaza asupra controalelor pompierilor pentru obtinerea aprobarilor de functionare, care au intarziat activitatea la noul aeroport din Berlin cu OPT ANI ! In acelasi context, un glumet intreba pe Elon Musk, daca, dupa ce termina fabrica, nu ii ajuta sa finalizeze si aeroportul …

In final, trebuie recunoscut ca decizia de a lansa o fabrica de noi modele electrice in patria automobilului va proteja clientii Tesla de fluctuatii majore de pret din cauza tarifelor auto impuse reciproc de SUA si Comunitatea Europeana, asa cum s-a intamplat in China. In plus, va accelera tranzitia spre electromobilitate prin concurenta locala si va tempera critica preferata a presei germane despre calitatea de asamblare a modelelor Tesla, acestea fiind cat de curand „Made in Germany”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.