Cat timp si energie consuma Tesla, dupa o ninsoare record, pentru a fi gata de drum ?

Prognoza meteorologilor au fost corecta si ninsoarea din ultima noapte a stabilit un record in Motor City, pentru aceasta perioada din an, ce va fi urmat de o noapte foarte rece, cu temperaturi pana la – 14 C spre dimineata, tocmai la timp pentru traficul de servici.

Daca mama Natura ne-a pus la dispozitie conditii ideale pentru testarea instalatiei de preincalzire a automobilelor electrice, am incercat un experiment, speram util, pentru proiectul Electromobilitate, verificand eficienta si consumul instalatiei de incalzire la Tesla Model 3.

Pentru acest „test” empiric am scos Tesla din confortul garajului si la ultimele raze de lumina am masurat grosimea stratului de zapada.

Chiar daca aseara stratul de zapada era sub doi centimetri, dimineata am gasit o silueta cunoscuta in fata casei, ascunsa sub in strat gros de zapada proaspata.

Masuratoarea arata aproape 17 cm (7 inch) pe capota … ceea ce nu-i prea rau pentru prima ninsoare din an.

Dupa inca putina joaca in zapada proaspata si pufoasa, am pornit cu aplicatia Tesla de pe telefon sistemul de climatizare la pozitia MAXIM la ora 7:46, cu o temperatura interioara de – 5 grade Celsius.

Dupa un minut temperatura urcase cu 4 grade si dupa un sfert de ora de la pornire interiorul a ajuns la + 28 C.

Stanga: temperatura interioara dupa primul minut de la pornire -1 grad C
Dreapta: temperatura interioara dupa primul sfert de ora + 28 grade C

Urmatoarea parte a experimentului ar putea parea un abuz, fiindca nu este mare lucru de luat o perie si curatat masina de stratul gros de zapada, lasand apoi incalzirea sa isi faca datoria dezghetand geamurile.

Motivul pentru care am continuat incalzirea la maxim, a fost o postare suparata in media sociala, care bombanea la adresa masinilor proiectate in insorita Californie. Aparent proprietarul a gasit dimineata clantele la Model 3 inghetate si nu a reusit sa deschida masina pentru a lua peria de curatat zapada. A lasat incalzirea sa mearga pana s-au deghetat clantele si geamurile, vociferand despre consumul mare de energie, care i-a periclitat calatoria din a doua zi.

La pornirea instalatiei de incalzire TM 3 avea suficienta energie pentru 320 km (199 mile), cu avertismentul de rigoare ca este frig (fulgul de zapada suprapus peste profilul bateriei) si acumulatorul isi va lua o portie din pretioasa incarcare (zona albastra), pentru aducerea celulelor la temperatura optima de functionare.

Dupa o ora si cinci minute de functionare la regim maxim de incalzire a interiorului, zapada s-a topit pe geamurile laterale. Pentru aceasta isprava, TM 3 a consumat 13 % din rezerva de energie avuta la inceperea masuratorii, buna pentru aproximativ 41 de kilometri (26 mile) de autonomie.

Am lasat „abuziv” instalatia de climatizare sa functioneze inca 22 minute tot pe pozitia MAXIM si am mai pierdut 16 km (10 mile) de autonomie.

CONCLUZIE

Dupa aproape o ora si jumatate pe pozitia de incalzire maxima, consumul de energie a afectat autonomia cu 57 km.

Valoarea este pur orientativa, fiindca depinde de numerosi alti factori, dintre care temperatura exterioara are un rol major, dupa cum are si expunerea la soare. In imaginea de mai jos se vad comparativ geamurile expuse la soare, fata de cele cu orientare spre nord.

Recomandarea noastra este sa luati peria de curatat zapada din masina, atunci cand este parcata afara si meteorologii anunta frig si ninsoare. Dupa indepartarea stratului de zapada, dezghetarea suprafetelor vitrate va fi mai rapida, decat in „testul” nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.