Tesla Model 3 bilanț martie – ”Mașina funcționează ireproșabil, la fel ca în prima zi!” 

După anunțul despre depășirea bornei primilor 3.000.000 km monitorizați săptămânal și lunar în cadrul proiectului Electromobilitate, vom analiza bilanțul fiecărei echipe pentru luna martie, începând cu Tesla Model 3.

Parcursul

Daniel (Chiajna) s-a alaturat proiectului nostru la sfârșitul lunii ianuarie 2024, când ne spunea:

Voi parcurge cu Tesla probabil 40-50.000 km anul acesta și undeva la 90% vor fi doar în București. Din februarie mașina va merge cam 6 zile din 7 însă și timpul pentru a ține statistici și a face teste se va diminua. În plus ca și eficiență aș avea și un mic minus. Am comandat-o cu jantele de 19″ și nu ar fi cel mai potrivit exemplu.

Daniel – Model 3 ”highland”, Chiajna

Cei aproape 4.000 km parcurși de Daniel în martie sunt în intervalul țintă enunțat pentru primul an, iar ca eficiență s-a încadrat în zona de mijloc a valorilor raportate de colegi.

In schimb, peste 3000 km parcurși de veterana TM 3, un long range rwd fabricat 2018, cu peste 141.000 km la bord, sunt mai degrabă o ”eroare” peste media lunară obișnuită, aproximativ 2000 km, de la achiziția în noiembrie 2018. Distanța mai mare parcursă este rezultatul călătoriei de 1200 km la fabrica Rivian din Normal, Illinois, în 7 martie, cu ocazia prezentării noilor modele R2 și R3.

Majoritatea colegilor au parcurs între 1700 și 2400 km în martie, Alex D. punctând fix 1000 km cu naveta între Săbăreni și București.

Cu privire la consum, deși proiectul nostru nu este o competiție, discuțiile nu se vor încheia vreodată despre cum conduce fiecare, decât (poate) cu ocazia unor trasee parcurse în coloană, așa cum vom avea ocazia la Reșița și Caransebeș în 20 și 21 aprilie.

În cele din urmă, fiecare conduce așa cum îi place, iar buzunarul va da socoteală în cele din urmă pentru un stil mai reținut sau mai agresiv de condus. Sau poate la electrice nu-i chiar așa de clară legătura între consum și cost, cum eram învățați de la mașinile cu motoare termice?

Costul cu încărcarea

De multe ori am scris că sursa de încărcare este cea care determină în mai mare măsură costul pentru ”electrice”, decât consumul.

Marius (Câmpina) și George (Ineu), cu navetele lor blânde pe DN-uri și un stil de condus grijuliu, realizează sistematic cele mai bune consumuri din echipă.

Chiar dacă Marius încarcă la locul de muncă, iar George de la panourile solare, care ne asigură că sunt de mult amortizate, deplasările cu consum minim rămân o prioritate, costul cu energia electrică fiind zero pentru amândoi.

Pentru majoritatea colegilor valorile raportate în luna martie au fost sub 10 lei/100km, iar două din cele trei excepții, Răzvan și veterana TM 3, sunt datorate unor călătorii mai lungi cu încarcare la stații rapide, unde energia este mai costisitoare.

Desi a încărcat doar acasă, unde energia este faturată cu 1.3 lei/kWh, Silviu raportează costuri echivalente cu 1.88 lei/kWh din motive pe care încă le investighează.

In direct despre luna martie

Marius – Model 3, Câmpina

MARTIE  2024

  • km parcurși – 1914
  • kWh consumați în Drive – 222
  • kWh consumați în staționare – 45
  • consum mediu – 11,6 kWh/100 km
  • durată deplasare – 2105 minute
  • viteza medie – 54,5 km/h
  • temperatura medie a aerului – 9,2o C
  • kWh încărcați – 303,5
  • cost încărcări – 19,42 lei
  • cost mediu – 1,01 lei/100 km-

Toate încărcările au fost pe Type2. Majoritatea au fost efectuate la locul de muncă, câteva la Suceava, în weekendul petrecut acolo și una la Polyfazer Câmpina, pentru care am plătit 19,42 lei.

Am trecut de borna celor 83.000 km. Nici o problemă înregistrată până acum. Mașina funcționează ireproșabil, la fel ca în prima zi! 

Degradarea bateriei practic insesizabilă. De ce spun asta? Pentru că recent am parcurs 450 km cu 99% din capacitate, revenind acasă de la Suceava (pe 24 martie), în condițiile în care jumătate din traseu l-am parcurs prin ploaie și temperaturi de 3-4°Celsius. În Predeal chiar ningea!

Daniel – M3 ”highland”, Chiajna

Pentru luna martie raportăm următoarele date conform aplicației Tessie:

  • 3974 km parcurși, 615,6 kWh folosiți
  • 15,5 kWh/100 km consum mediu

  • Din charger am tras 716,4 kWh și în baterie au ajuns 659,5 kWh, rezultă pierderi la încărcare de 8.6%.
  • Costul cu încărcarea se menține pentru mine la 0, datorită încărcării la locul de muncă.

Silviu – Model 3, București

Date Tesla Model 3 Silviu:

  • parcurs: 2407 km
  • consum mediu: 19,8 kWh/100km
  • costuri: 895 RON, exclusiv încărcat acasă (?)

.

Urmeaza sa expire garantia de baza a masinii, de la 80.000 km, am aproximativ 70.000 km acum. In perioada asta am avut cateva probleme mici, care au rezultat in două zile de service pe toata perioada de aproximativ doi ani jumatate.

As spune ca e o experienta de garanție extraordinara, clar din partea mașinii, care nu a avut probleme, dar și din partea echipei de la service, care s-a mișcat exemplar. In continuare am garanție la baterie si motor pentru 160.000 km sau 8 ani de la achiziție.

Pe partea de casco am avut câteva evenimente minore, pe care le-am rezolvat usor cu Groupama ca asigurator, pe care ii recomand. La service DAB se mișcă foarte repede lucrurile, din experienta mea, si echipa care se ocupa de Tesla s-a înmulțit, o adiție importanta având in vedere numărul mare de masini vândute in ultimul an.

Overall, am ales cea mai potrivita masina pentru mine când am cumpărat-o. Este fix ce am nevoie si nu as fi ales altceva cu resursele de atunci. Cred ca este o masina completa care oferă foarte multe pentru suma pe care o cere, și se potrivește foarte bine pentru mine toate planurile: comfort, dinamica de condus, range, notorietate etc… Clar următoarea va fi un model S, odată cu mărirea bugetului.

Alex D. – Model 3, Săbăreni

Sunt complet de acord cu ceea ce a scris Silviu mai sus despre Model 3 SR+. 

Datele pentru luna Martie:

Raluca și Cătălin – Model 3 ”highland”, Craiova

Pentru luna martie 2024 Raluca&Cătălin cu Tesla Model 3 „Highland” din Craiova am înregistrat următoarele valori : 

  1. Distanța parcursa : 3287 km
  2. Consum mediu : 21,2 kWh/100 km
  3. Incarcari : 697,52 kWh
  4. Cost pe 100 km = 9,29 lei
  5. Costuri cu încărcarea : 305,45 lei (acasă, supercharger, e-charge) – a se vedea tabelul anexat.

În luna martie pe langa naveta obișnuită cu Raluca la volan între Craiova și Balș am făcut un drum Craiova – Istanbul și retur, despre care v-am povestit recent:

Alex G. – Model 3, București

In luna martie am făcut un drum de weekend pana in Bulgaria la Sofia, iar in rest doar drumuri obișnuite in Bucuresti si Ilfov.

Am depășit 28.000 km si prima iarna cu masina electrica fara probleme, ba chiar mult mai usor si placut, datorita posibilitatii incalzirii habitaclului din casa cu ajutorul aplicației de pe telefon.

Perioada : 1 – 31 Martie:

  • Distanta : 1766 km
  • Consum mediu : 15.2 kWh/100km
  • Consum total : 269 kWh
  • Incarcare : 314 kWh
  • Cost incarcare : 110 lei 

Monica și Dan – Model 3 LR rwd, Motor City (Michigan)

Așa cum am scris mai sus, în paragraful dedicat parcursului echipei din luna martie, călătoria la Normal, Illinois, a schimbat rutina pentru veterana noastră TM 3.

In locul încărcărilor lente noaptea la priza din garaj, pentru cei 1220 km parcurși în 7 martie au fost necesare trei încărcări rapide la Supercharger.

Cu toate acestea, energia de la SC reprezintă doar 27% din totalul raportat de aplicație pentru luna martie, majoritatea încărcărilor fiind acasă, fără timpi de așteptare sau drumuri dedicate la ”benzinărie”.

Vom reveni la acest aspect al ”economiei de timp” cu încărcarea acasă sau la locul de muncă cât de curând, odată cu publicarea rezultatelor sondajului ”Cum încărcăm?” ediția 2024.

Costul a fost ceva mai ridicat în luna martie, ca urmare a încărcărilor rapide la Supercharger, dar aplicația Tesla ține să-mi amintească că tot am realizat o economie față de un parcurs echivalent cu benzină.

Așa cum scriu colegii cu mașini produse la Shanghai și achiziționate în 2021: Marius (83.000 km), Silviu (69.000 km) și Alex D. (54.000 km), nici TM 3, asamblată la Fremont, California în 2018, nu dă semne de oboseală după 141.000 km. Degradarea acumulatorului este minimă, autonomia estimată la 100% SOC fiind 300 mile (482 km).

Câte un scârțâit pe ici pe colo, ne amintește mai mult de calitatea drumurilor din Michigan, decât de oboseala mașinii. În exemplarul Roxanei, tot un LR rwd fabricat la Fremont în 2019, care a acumulat peste 115.000 km pe șosele noi de bună calitate în Nevada, nu se aud zgomote sau vibrații deranjante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.