FOTOREPORTAJ – în vizită la fabrica Rivian pentru lansarea noului R2

Interesul pentru firma și produsele Rivian, m-a călăuzit pentru prima oară la Normal, Illinois, în octombrie 2022 pentru o scurtă vizită. De atunci, mai multe test drive-uri și relatările de la volanul unui R1T primite de la colegul nostru Florin (Indianapolis), au adus detalii despre firmă și primul pickup truck electric livrat în America de Nord.

Cu multă bucurie am acceptat invitația de a participa în 7 martie la lansarea noului R2 la fabrica din Normal, mai ales că programul includea un tur al liniilor de producție.

In timp ce îmi organizam gandurile și imaginile culese de la fața locului, mi-au revenit în fața ochilor și subscriu la rândurile introductive scrise de Cristi (România Electrică) după vizita de anul trecut la fabrica Tesla din Grünheide.

Am zis să aștept…

Au trecut șapte zile de când s-a întâmplat. N-a trecut! Sentimentul este același.

Cristi Tudor, Impresii după șapte zile de la vizita la GigaBerlin

Bun venit la Normal, Illinois

Venind din Motor City, de la 600 km depărtare, cu veterana proiectului nostru, un Model 3 LR rwd fabricat în 2018, mi-am luat o rezervă bună de timp pentru a nu rata ocazia. Norocul mi-a surâs și, fără probleme în trafic sau meteo, plus o oră diferență de fus orar, am ajuns cu mai bine de două ore înainte de evenimentul programat să înceapă la 12 ora locală.

Ospitalitatea gazdelor, parcarea rezervată, posibilitatea de a încărca pe durata vizitării fabricii, totul începea foarte promițător.

Am utilizat timpul rămas până la începerea turului în fabrică pentru a face cunoștință cu interiorul unui Rivian EDV (Electric Delivery Vehicle), adesea vazut pe traseele din Motor City în culorile și cu sigla Amazon.

Lansarea noului R2

Să începem cu scopul călătoriei: vizionarea prezentării noului R2, care a avut loc în California.

Despre următorul model din gama Rivian, apăruseră, ca de obicei, speculațiile de rigoare și click bite-uri cu nemiluita. In schimb R3, a fost o surpriză de proporții, iar varianta R3X a făcut imediat să crească pulsul celor în căutare de adrenalină, mai ales pe lângă drumurile asfaltate.

Intre timp, am citit cu toții că ecoul în rândul celor interesați de mobilitatea electrică a fost uriaș, zecii de mii de înscrieri in primele 24 ore fiind de bun augur pentru viitorul firmei Rivian, aflată la răscruce de drumuri.

După ce am urmărit numeroase titluri despre ce s-a spus, sau NU s-a spus, în timpul prezentării, recomand în continuare ca cea mai bună sursă de informare pagina producătorului.

Fiindca R2 va fi livrat în Europa, am adăugat dimensiunile în mm (cu roșu) la cele găsite pe pagina Rivian.

Surpriza R3 și ”one more thing…” R3X

R3 a fost un secret foarte bine păstrat, despre care suntem nerăbdători să aflăm mai multe detalii, iar R3X va deveni probabil simbolul unei întregi generații de iubitori de performanță și călătorii îndrăznețe.

Dincolo de prezentarea gamei de modele noi, care va susține dezvoltarea unuia din cele mai promițătoare startup-uri din domeniul electromobilității, satisfacția de a fi ales să vin la Normal a atins apogeul în momentul când fondatorul firmei, RJ Scaringe, a anunțat că producția pentru R2 va începe la Normal, IL și nu în noua fabrică aflată în construcție în Georgia, nu departe de Atlanta.

Reacția locală a fost copleșitoare! Peste 8000 de colaboratori au primit astfel asigurarea unui loc de muncă. Majoritatea sunt foarte tineri, dar, la fel ca toți localnicii, știu din experiența părinților greutățile prin care a trecut comunitatea când Mitsubishi a închis fabrica în 2015, după 27 de ani de la inaugurare.

Pentru majoritatea celor interesați de mobilitatea electrică, Rivian reprezintă un competitor redutabil, aflat la început de drum. Pentru comunitatea locală însă, Rivian este inima care pompează sângele necesar dezvoltării unei întregi generații. De succesul Rivian depinde bunăstarea din Normal, IL, și nu numai.

.

Vizita în fabrică

In prezent la Normal se produc pe aceeași platformă trei modele, de la stânga la dreapta: R1S, EDV și R1T.

Imagini de pe linia de asamblare finală

EDV

De la intrarea în hala, unde urma să petrecem mai bine de o oră, ne-au întâmpinat numeroase EDV-uri în culorile Amazon.

Pas cu pas am asistat cum o caroserie se transforma într-o furgonetă, odată cu alunecarea lentă a liniei de asamblare.

R1S și R1T

In paralel cu linia de asamblare finala a EDV-urilor se află cea destinată modelelor R1S și R1T.

De la componentele caroseriei, sudura structurii și până la testarea finală, totul se petrece în aceeași hală, pe două nivele, într-o coreografie industrială bine sincronizată.

Verificările finale, inclusiv testul cu apă sub presiune, decid dacă exemplarul este trimis în parcul de livrare, sau în zona de reparații.

Gânduri la plecare

După ce mi-am luat rămas bun de la tinerele gazde extrem de ospitaliere și am mai schimbat două cuvinte de mulțumire cu Lucas, persoana de contact cu care am corespondat pentru participarea la eveniment, am pășit spre parcare, unde TM 3 se alimentase cu electroni pe tot parcursul vizitei și prezentării.

Spre deosebire de dimineață, parcarea era acum plină de Rivian și Tesla, ici colo fiind prezent răzleț câte un alt model electric (BEV) sau electrificat (PHEV), în căutare de electroni de la numeroasele stații montate în parcare.

Ultima imagine de la plecarea din Normal este în zona de livrare a celor trei modele Rivian, un câmp întins cât vezi cu ochii de EDV, R1S și R1T.

  • O fi de bine? Semn că producția merge strună, dar livrările ceva mai greu, oricare ar fi motivele?
  • O fi de rau? Fiindcă lipsesc anumite componente sau mai sunt necesare update-uri de soft?

Doar rezultatele primului trimestru vor dezvălui acest mister.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.