Tesla Model 3 SR – De ce au navetiștii consumuri mai mici în sezonul rece?

In cronica colegilor cu Model 3 LR (long range) am listat câteva motive pentru care consumul crește iarna mai mult decât eram obișnuiți de la precedentele mașini utilizate, echipate cu motoare termice.

Dacă subiectul nu este familiar, să mai aruncăm o privire la sursele de energie și modul lor de utilizare într-un automobil electric (imaginea din stânga) și unul echipat cu motor cu ardere internă.

In imaginea din dreapta observăm cum aproximativ 70% din energia carburantului este pierdută sub forma de căldură în atmosferă, prin sistemul de răcire al motorului termic. Iarna, o parte din această energie pierdută tot anul este folosită pentru climatizare și siguranța pasagerilor (dezaburire), contribuind la confortul termic al pasagerilor, fără un consum suplimentar de carburant.

NOTĂ: Și la motoarele termice crește consumul iarna pe distante scurte, din păcate creste și poluarea, dar din alte motive și în mai mică măsură decât la automobilele electrice.

Revenind la cronica colegilor cu Model 3 LR, scriam că între din motivele creșterii consumului iarna sunt și: ”pierderile de energie prin deschiderea ușilor la opriri multiple și reluarea ciclului de încălzire”.

Navetiștii noștri, odată porniți la drum, după ce interiorul și acumulatorul s-au încălzit, nu se opresc de obicei până la destinație. Pe parcursul călătoriei observă la bord valori medii de consum tot mai mici. Aceasta va fi experiența și la un drum mai lung de sfârșit de săptămână, unde, chiar dacă nu se mai pot realiza valorile din toamnă și primăvara, când nu era nevoie de climatizare, consumul mediu va scădea până la destinație, față de primii 2-3 km parcurși. Autonomia va fi mult mai bună decât cea estimată de mașină după o serie de drumuri scurte în oraș, cu pierderi mari de energie.

Marius – Câmpina

După 113 raportări săptămânale pentru Model 3 SR (și alte 57 pentru VW e-Up!), Marius (Câmpina) se pregătește pentru al treilea sezon rece. Pentru prima oară este fără grijile încărcării, datorită stației instalate la locul de muncă.

Traseul de 12 km la dus și 15 la întors are o diferență de nivel de 112 m, cu minus spre serviciu și plus spre casă, care rezultă într-un consum dublu pe retur. Despre valoarea mai mare de săptămâna trecută Marius ne spune că este rezultatul unui drum spre București, când a rulat cu 120 km/h pe autostradă.

Informațiile pentru săptămâna trecută:

 • km parcurși – 144
 • kWh consumați în Drive – 23
 • kWh consumați în staționare – 4
 • consum mediu – 16,2 kWh/100 km
 • durată deplasare – 133 minute
 • viteza medie – 65,0 km/h
 • temperatura medie a aerului – 4,8 grade Celsius
 • kWh încărcați – 0
 • cost încărcări – 0 lei

Raluca și Cătălin – noul Model 3 (”highland”), Craiova

La capătul opus al experienței cu Tesla sunt Raluca și Cătălin, care au luat de curând în primire noul Model 3. Ucenicia electrică a fost parcursa la volanul unui Hyundai Ioniq, de care au fost foarte mulțumiți pentru distanțe scurte, desi nu s-au ferit să meargă pe litoral sau la Viena cu Ioniq-ul.

Raluca parcurge zilnic o navetă de 60 km, în prezent cu Model 3, despre care ne relatează:

 • Săptămâna 20-26 noiembrie am parcurs 445 km cu un consum de 12,9 kWh/100km, consumând aproximativ 57 KWh.
 • Din cei 445 km, 300 km au fost naveta Craiova – Balș (aproximativ 30 km pe sens), restul au fost local în Craiova.
 • Săptămâna aceasta am încărcat 75 kWh, cu un cost de 0 lei.

Vineri am reușit să schimb cauciucurile de iarnă. Am ales KUMHO WINTERCRAFT WP52 235/45/R18 98V XL, costul total fiind de 2307 lei cu tot cu montaj.

In partea a 2-a vor urma datele colegilor din București și consumul mediu săptămânal pentru întreaga echipă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.