ANIVERSARE – Primul Model Y din echipa noastră a împlinit un an, cu bune și cu rele

In 28 noiembrie 2022 Ovidiu (B) ne-a transmis primele informații culese de la bordul unui Model Y Performance, primul parcat în garajul nostru virtual.

A zburat un an de atunci, în care Ovidiu a contribuit cu pasiune la mozaicul tot mai complex alcătuit din experiențele acumulate la volan de cei 83 proprietari de automobile electrice, participanți la proiectul Electromobilitate.

În mod cu totul excepțional și mai rar întâlnit, chiar și în comunitatea noastră de pasionați, Model Y a devenit cea de-a treia mașină cu care Ovidiu acumulează kilometri 100% electrici în țară și străinătate începând din vara anului 2020.

Debutul a fost cu Peugeot e2008, urmat de un Model 3 Long Range și în prezent Y Performance, în care se pare că familia a găsit spațiul generos necesar bagajelor de vacanță, iar Ovidiu performanțele dorite de la electromobilul destinat demarajelor din jungla urbană.

Statistici Model Y Performance după primul an

Parcursul

Parcursul total monitorizat săptămânal este de 22.689 km, cu un consum mediu indicat la bord de 19.6 kWh/100km, ceea ce rezulta într-o autonomie ”medie” de aproximativ 400 km.

Înțelegând acesta valori, o încărcare pare să fie suficienta pentru săptămânile cu parcurs sub 400 km și doua pentru cele de 700 km. Fiindca acumulatorii Li-ion nu se încarcă până la 100% decât pentru călătoriile lungi, practica fiecărui proprietar este mai diversificată și depinde de sursele de încărcare.

În concluzie, după primul an există doar doua săptămâni de vacanță în care Ovidiu ar fi avut nevoie de trei sau mai multe încărcări.

In practică însă, electromobiliștii vor ”alimenta electroni” ori de câte ori au ocazia să o facă în paralel cu alte activități. In cazul fericit de care ne-a relatat Ovidiu pe parcursul primului an, mașina a beneficiat de încărcare lentă (cea mai sănătoasă pentru viața lungă a acumulatorului), cu energie produsă de instalația fotovoltaică industrială de la locul de muncă, în timpul orelor de serviciu. Pe lângă confortul și lipsa de griji legată de încărcare, avantajul major este că angajatorul oferă gratuit energie electrică colaboratorilor cu automobile electrice.

UN EXEMPLU DE URMAT!

Consumul

O singură valoare pentru consumul mediu nu reflectă variațiile mari între sezonul rece și cel cald. În cadrul proiectului am ales să vizualizăm consumul mediu săptămânal pentru primul an, din care se vede fluctuația sezoniera a consumului. De aici rezultă nevoia unor încărcări mai dese în sezonul rece.

Față de coechipierii cu Model Y, condițiile de trafic din București, atent monitorizate cu ajutorul aplicațiilor utilizate de Ovidiu, au dus în general la consum mai mare decât cel al colegilor din Brașov sau Ploiești. La călătorii lungi, de exemplu cea din Grecia, diferențele nu mai sunt semnificative.

După primul an

În primul an cu Model Y, Ovidiu ne-a ajutat sa înțelegem în detaliu comportamentul unui MY Performance în traficul zilnic din București, la fel cum a procedat la vremea potrivită cu Peugeot e-2008 și Tesla Model 3 LR.

Datorită costurilor minime, prin grija angajatorului care pune la dispoziție gratuit energie electrică produsă cu propria instalație industriala fotovoltaică, problema consumului este secundară pentru Ovidiu.

In schimb cele legate de calitatea exemplarului Made in Germany, la Grünheide, și de service-ul disponibil la București nu au fost pe masura așteptărilor și Ovidiu a descris în amănunt problemele întâmpinate și modul de rezolvare în cronicile săptămânale.

Cu puțin noroc și timp liber, poate vom afla direct de la Ovidiu cum arată primul an la volanul unui MY P privit în retrovizor!

MULȚUMIM OVIDIU pentru îndelungata colaborare și pentru primul an fascinant pe care l-am petrecut alături de tine și Model Y Performance!

Articole scrise de Ovidiu despre experiențele cu Model Y în călătorii de vacanță:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.