Cu ajutorul colegilor din echipa Model 3 LR vom încerca sa clarificăm ”misterul” creșterii bruște a consumului odată cu scăderea temperaturilor și sa avertizam pe cei interesați de comportamentul unui Model 3 la temperaturi foarte coborâte.
In special informațiile transmise de Răzvan din Finlanda, unde au fost deja -25 C, ne vor dezvălui ce se va întâmpla în decembrie, ianuarie și o parte din februarie.
Privind valorile transmise de Răzvan din Karstula este ușor de observat (linia albastru deschis) cum crește consumul începând de la sfârșitul lunii septembrie, prima dată când ne-a semnalat temperaturi de zero grade, în timp ce consumul colegilor crește brusc doar în ultimele trei săptămâni.
Pe baza experienței lui George de anul trecut la Sibiu, tot cu Model 3 LR, ne așteptăm la valori de consum și mai ridicate (zona marcată cu linie punctată roșie), pe măsura ce gerul se va înăspri.
La fel ca în fiecare an, repetăm principalii factori care contribuie la creșterea bruscă a consumului:
- energia necesara aducerii acumulatorului la temperaturi optime de funcționare și încărcare, atunci când se utilizează funcția ”navigate to Supercharger”;
- energia necesară confortului și siguranței pasagerilor (dezghețare parbriz, dezaburire);
- pierderile de energie prin deschiderea ușilor la opriri multiple și reluarea ciclului de încălzire;
- limitarea frânării regenerative, până când acumulatorul ajunge la temperatura de funcționare;
- creșterea rezistenței la înaintare pe carosabil ud sau cu zăpadă și anvelope de iarnă;
Fără să cităm tratate de electrochimie a acumulatorilor Li-ion, este suficient să știm că nu le place frigul și capacitatea scăzută împreună cu consumul mai mare, duce la nevoia de încărcare mai des decât în sezonul cald.
George – Ineu
Oricine a urmărit evoluția lui George în cadrul proiectului Electromobilitate, mai întâi cu Renault Megane și începând din luna mai cu Model 3 LR, știe că are un caz ideal de utilizare, cu navetă între Ineu și Arad, pe drumuri naționale cu diferențe minime de nivel și temperaturi mai blânde decât în alte zone din nord. Faptul că încarcă energie produsă cu propria instalație fotovoltaică este un bonus la stilul eficient și foarte economic de utilizare a mașinilor.
Pentru săptămâna trecută George ne transmite din Oradea:
- 239 km efectuați, toți în Oradea la ore de vârf dimineața și după amiaza. În plus, dimineața temperaturi negative.
- consum mediu 17 kWh/100km
- încărcat acasă + 33 lei la Oradea
- fără probleme tehnice în continuare
- încă cu anvelope de vară
Răzvan – Karstula, Finlanda
In saptamana 47:
- am condus 376 Km,
- am încărcat 140 KWh (trei încărcări luni, miercuri și vineri)
- am consumat 91 KWh,
- consum mediu de 24.2 kWh/100Km
- cost 0 (încărcare la locul de muncă)
- Temperatura exterioara intre -6 și -25 🙁
Moni și Dan – Motor City, Michigan
Alternând la volan pentru drumuri zilnice scurte, cu opriri dese și pauze lungi la cumpărături, am acumulat săptămâna trecută 141 km, cu un consum mediu de 17.7 kWh/100km, mai ridicat decât media pentru luna noiembrie (15 kWh/100km pentru 1047 km).
După cum se vede la bord, pentru ultimul drum de duminică (current drive), consumul a fost 16.2 kWh/100km pentru 20 km la o temperatura de 6 C.
Drumurile au fost uscate și anvelopele all season și-au făcut datoria fără probleme. Pentru săptămâna în curs se anunță temperaturi negative și ninsoare.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.