FOTOREPORTAJ: prima excursie electrica si incarcare rapida cu Skoda Citigo

Dupa cateva ezitari cauzate de vremea schimbatoare, am planuit o excursie la baza hipica de la Herneacova pentru o plimbare in aer liber, primul drum in paralel Skoda Citigo – Hyundai Ioniq si o „lectie” despre incarcarea rapida.

Traseul

Traseul Citigo-Ioniq, 30 mai 2020

Am ales o combinatie de drumuri nationale, autostrada, mers in oras si mai multe comune care sa redea cat mai bine utilizarea masinilor electrice intr-o excursie mai lunga.

Traversarea Timisoarei intr-o sambata cu trafic redus nu este o problema. Nu acelasi lucru putem spune in timpul saptamanii.

Prima etapa: Sacalaz – domeniul Herneacova

Cu Citigo in fata si Ionica la „urmarire”, la o distanta suficient de mare ca sa nu profite de curentul de aer format pe autostrada, etapa a insemnat si prima iesire pe autostrada a lui GO-e (numele de botez pentru Citigo-ul familiei Gaube).

Mersul cursiv cu 100 km/h si demarajul pentru o depasire mai grabita pana la 120 km/h, este la fel de linistit pentru Citigo ca rulajul in oars, mediul pentru care a fost conceput, de altfel „cuprins” in numele primului model electric de serie purtand emblema Skoda.

O scurta acceleratie pana la 120 km/h, dovedeste ca Citigo poate tine pasul, la nevoie, cu ritmul de circulatiei pe autostrada.

Dupa douazeci de kilometri pe A1, GO-e se indreapta spre destinatia excursiei noastre, crama Recas si domeniul Herneacova.

Odata ajunsi in parcare, am tras la locul nostru preferat pentru cateva poze, schimburi de impresii de pe drum si obligatoriile captari ale indicatiilor de la bord despre distanta, timp, medie orara, temperatura si mai ales CONSUM.

Plimbarea la domeniul Herneacova este intotdeauna o placere. Spatiile verzi sunt frumos ingrijite, iar pe terenul de calarie cu obstacole, doua concurente se antrenau pentru viitoarele competitii.

Chiar daca terasa este inca inchisa, doi intreprinzatori cu o rulota mobila prepara clatite umplute cu bunatati, tocmai bune pentru ora pranzului.

Cateva informatii preliminare

Surpriza primului drum paralel nu a venit din partea noului venit in garajul nostru virtual, ci din partea veteranului proiectului Electromobilitate, binecunoscutul Ionica, Hyundai Ioniq model 2018.

Am relatat inca de anul trecut dupa testul paralel cu Tesla Model 3, ca Ionica indica la bord o viteza cu 5 km/h mai mare decat cea reala, pana aici nimic deosebit, majoritatea automobilelor afiseaza cateva procente in plus.

Fata de valorile extrem de precise indicate al bord de Citigo, media orara afisata de Ionica este cu aproape 6% mai ridicata decat realitatea, usor de calculat cand ai distanta (80.9 km) si timpul (1:23 ore) la bord.

Daca este doar un factor „feel good” sau are implicatii mai adanci, in modul de calcul al consumului, vom afla cat de curand. Pana atunci vom trata valorile diferentelor de consum doar ca informatii preliminare. Vestea buna este ca 100 kilometri cu Citigo, din care 20% au fost pe autostrada, costa mai putin de SAPTE RON pentru energia eletrica incarcata de la priza casnica de 220V.

Drumul de intoarcere

La intoarcere am schimbat ordinea de mers si planuisem o oprire la crama Recas, din pacate inchisa. Dar daca tot am ajuns in parcarea cramei, am mai luat cateva amintiri cu GO-e si Ionica.

Primele incarcari rapide

In pregatire pentru alte excursii mai lungi, drumul de intoarcere a inclus doua opriri la statiile de 50 kW de la Lidl si Kaufland. Inarmat de acasa cu aplicatia e-charge si 100 RON depusi in contul Renovatio, Wiwi era pentru prima oara fata in fata cu MAREA NECUNOSCUTA a electromobilistului: INCARCAREA RAPIDA.

La Lidl incarcarea merge fara aplicatii, fara complicatii si este gratuita, cata vreme faci cumparaturi de 50 RON.

Din ritualul de incarcare fac cu siguranta parte si povestile electromobilistice cu alti proprietari de modele, despre care vrem sa aflam cat mai multe informatii despre cum incarca, autonomia reala, pretul de achizitie si multe altele.

Cea de a doua incarcare la Kaufland a insemnat si prima utilizare a aplicatiei e-charge, care a functionat bine si unde proprietarii Skodei electrice au primit un cupon gratuit de bun venit din partea casei.

In loc de concluzii

Prima iesire paralela cu Citigo si Ioniq, ocazie de plimbare in aer liber, test paralel si lectii de incarcare rapida, nu va fi cu siguranta ultima.

Asa cum ieri ne-am intalnit din intamplare cu alti proprietari de electromobile, in viitor vom organiza evenimente cu cat mai multe modele electrice, despre care cei interesati vor afla informatii direct de la utilizatori.

Pana atunci, DRUM BUN CITIGO si INCARCARE RAPIDA USOARA ori de cate ori vei avea nevoie in continuare !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.