Tesla Model 3 LR – Ger și gheață în Finlanda, temperaturi pozitive la Ineu și în Michigan

La începutul celui de al șaselea sezon rece de la startul proiectului Electromobilitate, recepționăm aceleași discuții mai mult sau mai puțin panicate despre creșterea consumului și ”scăderea autonomiei” iarna.

Cu toate că există un miez de adevăr în ambele aspecte, dezbătut și exemplificat în numeroase articole, din care am listat o parte la final, doi factori au influență majoră în discursul public:

 1. Lipsa de experiență în sezonul rece pentru fiecare generație de noi proprietari, mai ales cei ce au luat în primire mașinile începând din luna aprilie.
 2. Impresia că autonomia estimată la bord, după câteva drumuri scurte în oraș cu consumuri foarte mari, reprezintă o limitarea reală pentru călătorii mai lungi.

La primul punct doar timpul poate rezolva problema, fiindcă lipsa de capacitate a adulților să mai învețe de la alții este notorie. În plus, maculatura care circulă în media socială pe această temă, sădește doar confuzie și duce la o și mai mare lipsă de informare. Parte din vină o poartă și firmele de închirieri auto, care trimit clienții la bordul unor modele electrice, fără cea mai mică pregătire prealabilă.

Este firesc ca fără experiența încărcărilor, aplicațiilor specifice fiecărei rețele, cablurilor și mufelor diferite, teama de încărcare (charge anxiety) să fie sentimentul dominant al primei călătorii electrice cu un automobil închiriat. In plus, necunoașterea variației autonomiei în funcție de condițiile meteo, sau neadaptarea vitezelor de deplasare la rezervele reale de energie la bord, au dus la experiențe nefericite, sau cu prea mult stres.

Exemple – echipa Tesla Model 3 LR

Cei trei colegi, activi în prezent în echipa Long Range, circulă în zone geografice și condiții meteo cât se poate de diferite.

 • Răzvan a fost primul care înfruntă o iarna geroasă și umedă la Karstula în Finlanda, cu o navetă zilnică scurtă și consum mare de energie pentru preîncălzire și menținerea mașinii calde;
Ger+umiditate foarte ridicată = condiții ideale pentru acumularea de gheață pe orice mașină.
SURSA: Meteoblue

 • George beneficiază de cea mai blândă climă, o navetă pe distanță medie între Ineu și Arad, pe durata căreia acumulatorul și interiorul ajung la temperatura optimă de funcționare, fără pierderi de căldură pe parcurs prin deschiderea ușilor.
SURSA: Meteoblue

 • Moni și Dan au avut parte în Michigan de condiții meteo pe la mijloc, mai frig ca la Ineu, dar mai cald ca în Finlanda. În schimb rutina zilnică este una dintre cele mai păguboase pentru consumul de energie. Preîncălzirea este obligatorie, mai ales când primul drum este la grădiniță cu nepotul de 4 ani și străbunicul de 94, care savurează de fiecare dată drumul în aglomerația de dimineață, ca pe un spectacol bine organizat al străzii. Următoarele etape la cumpărături, sau oriunde este nevoie de o deplasare de câțiva km cu mașina, urmată de o pauză suficient de lungă să se răcească, doar pentru a relua încălzirea la următorul drum, reprezintă cicluri repetate de consum mare de energie pentru confortul pasagerilor și încălzirea acumulatorului.

Cum arată potopul de cuvinte de mai sus, în câteva cifre?

Luând ca valoare de referință cea transmisă de George pentru săptămâna trecută 14.4 kWh/100km, rezultă că veterana TM 3 a avut un consum cu 24.3% mai mare (17.9 kWh/100km), iar mașina lui Răzvan cu 81.2% mai mare (26.2 kWh/100km).

Aruncate în media socială, aceste trei valori pot genera discuții interminabile și uneori complet idioate, despre păcatele electrificării și ”incompatibilitatea cu iarna”. Dacă mașina de gândit ar fi conectată înainte de a deranja clapele calculatorului sau ale telefonului pentru un comentariu ce se dorește ironic, dar reușește să fie cel mult ridicol, s-ar căuta mai întâi răspunsul la o singură întrebare: Cum este posibil ca cea mai mare rată de adoptare a electromobilitătii din Europa să fie în țările nordice: Norvegia, Islanda, Suedia?

Scoase din context, cele trei cifre de mai sus, generează rapid speculații că Răzvan ar avea autonomie cu 82% mai mică decât George, ceea ce este eronat, fără a cunoaște modul specific de utilizare. Iată ce ne scriu colegii despre informațiile transmise de la bord pentru săptămâna trecută.

Răzvan – LR dual motor Karstula (Finlanda)

In saptamana 48:

 • am condus 290 Km,
 • am incarcat 137 KWh,
 • am consumat 76 KWh,
 • consum mediu de 26.2 kWh/100km
 • cost 0.

Temperatura medie -12 și am în continuare probleme cu gheața care se formează la geamuri și portbagaj. Oricât am încălzit mașina, nu scap de ea. Imediat ce încep să conduc îngheață, iar apoi se lipesc geamurile de nu se mai deschid… 
Consumul uriaș vine și de la faptul că am încercat să țin mașina mereu caldă, să nu se mai depună gheața. Nu a mers 😀

NOTĂ: Formarea unui strat de gheață pe caroserie nu este un fenomen specific automobilelor electrice, ci climatului umed (peste 90% în noiembrie) și rece (temperatura nu a urcat peste 0 grade între 12 și 30 noiembrie la Karstula).

Cele trei încărcări la locul de muncă de săptămâna trecută. De la stânga spre dreapta: luni, miercuri și vineri.

George – LR dual motor, Ineu

 • 332 km efectuați, din care 200 km în Oradea in ore de varf dimineata și după amiaza, cu temperaturi negative dimineata, folosind anvelopele de vara. Restul am trecut inapoi la naveta spre Arad, aici avand deja schimbate anvelopele all-season Sailun – apropo se vede la consum ca sunt impresionante (ultimii km din poza sunt la 1 grad afara cu Sailun si 11.8 kWh/100km consum mediu)
 • 14.4 kWh/100km consum mediu
 • incarcari doar acasa din fotovoltaic
 • fara probleme in continuare

Nu a fost nevoie de ”puc special” pentru ridicarea masinii la schimbarea anvelopelor.

Monica și Dan – LR rwd, Motor City (Michigan)

Cea mai mare diferență față de mașinile colegilor este tracțiunea spate și lipsa unei pompe de căldură la mașina noastră fabricată în 2018.

A fost o săptămână ploioasă în zona Detroit, cu ceață și umezeală, dar și prima zăpadă. Din numeroase fragmente de doar câțiva kilometri, opriri și pauze cât să se răcească interiorul și acumulatorul, plus un singur drum dus întors de 50 km pe autostradă s-au adunat 215 km, cu un consum mediu de 17.9 kWh/100km.

Kilometrajul la bord indica marți peste 133.000 km, când am luat primul cui după mai bine de cinci ani. Din păcate a coincis cu prima zi de ninsoare în zonă, când brusc lumea și-a adus aminte că vine iarna și trebuie schimbate anvelopele uzate (nu există prevedere legală de schimbare a anvelopelor iarna în Michigan). Consecința a fost o așteptare îndelungată la atelierul din apropiere, care a fost răsplătită cu gratuitate pentru vulcanizare și un voucher pentru rotirea anvelopelor, atunci când va fi cazul.

Alte articole pe tema creșterii consumului iarna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.