Tesla Model 3 LR – în Turcia și la Woodward Dream Cruise

O scurtă privire la obișnuitul grafic săptămânal al consumului mediu comunicat de colegi și documentat cu imagini de la bord, indică cum atât Andrada cu Andu, cât și Moni cu Dan au înregistrat valori mai mari în perioada 12- 18 august.

Deși motivele sunt diametral opuse, unii au mers mai repede și ceilalți mai încet ca de obicei, vom reveni la o afirmație a noului nostru coleg Mircea (Nissan Leaf, București):

Legat de consumul mașinii electrice am concluzionat că nu are sens sa ne batem capul de a avea unul cât mai mic, deoarece diferențele financiare sunt infime între un consum „mic” de 14 kWh/100km și unul „mare” de 17 kWh/100. Diferența de 3 kWh reprezintă aproximativ 8 lei! Cred că se obține o economie mai mare dacă se cumpără lichid de parbriz din supermarket vs. benzinărie. :)))

Nissan Leaf – o filă din dosarul ”rapid gate”

Andrada și Andu – București

Săptămâna trecută a fost formată din vizite în Turcia și drumul de întoarcere la București.

Începutul săptămânii ne-a prins prin Bodrum și s-a finalizat cu noi acasă în București.
Stilul de mers a fost unul sportiv și aerul condiționat pe 21 de grade mai tot timpul.

Raportul saptamanii:

  • Distanța parcursă: 2277 km
  • Consum mediu: 21.3 kWh/100 km
  • Cost total: 616.61 lei
  • Cost mediu/100 km: 27.08 lei

Moni și Dan – Motor City (Michigan)

După o săptămână mai agitată, a urmat una de odihnă și tras sufletul până în prag de weekend, când urma să se desfășoare marea sărbătoare a pasionaților auto din Motor City: defilarea anuală a mașinilor de tot felul la Woodward Dream Cruise.

Veterana TM 3, un Model 3 LR cu tracțiune spate fabricat în 2018, care a acumulat peste 152.000 km la bord, a ratat doar ediția din 2019 când se plimba prin Europa. La următoarele cinci ediții am fost prezenți și am observat cum încet de tot crește numărul de electrice prezente la Woodward Cruise.

Raritatea tăcutelor automobile care fac subiectul acestui blog, este determinată în primul rând de prezența lor redusă în statul Michigan (MI), unde în 2023 au reprezentat 8.54% din totalul înmatriculărilor de automobile noi, comparativ cu 10.7% în România la finalul anului trecut (Sursa informațiilor: Agenția Națională pentru Energie și MDOT).

Totalul înmatriculărilor BEV din Michigan în 2023 a fost de 45.588 exemplare, care se pierd însă în marea celor peste 8.6 milioane automobile înmatriculate, reprezentând în prezent doar 0.5% din parcul auto din statul îmbrățișat de Marile Lacuri.

Aici își au reședința cei trei mari producători auto americani GM, Ford și Chrysler (în prezent parte din grupul Stellantis) și numeroși participanți la defilare lucrează în fabricile și centrele tehnice din zonă, inima lor bătând în ritmul pistoanelor unui V8 de xxxx cm3.

Defilarea se derulează la pas, fiindcă fiecare participant dorește să vadă și să culeagă cât mai multe imagini cu mașinile din coloana de 25 km, ce acoperă patru benzi, și se parcurge în ambele sensuri, de cate ori dorește fiecare, între Ferndale și Pontiac, două localități cu fabrici auto sau piese de schimb din zona metropolitană Detroit.

Sursa: Aplicația Teslafi

Noi am scurtat puțin traseul anul acesta, dar bucuria a fost ca întotdeauna cea de-a merge cu geamurile deschise (AC la max) pentru a auzi, vedea și mirosi, o dată pe an, benzină și cauciucuri arse după îndemnul continuu al sutelor de mii de spectatori:

  • Rev it up!
  • Burn it out!

După cum se vede din informațiile de la bord, mersul la pas cu AC-ul la maxim, ca să potolească puțin căldura, nu a fost varianta cea mai economică, dar cu siguranță cea mai frumoasă de deplasare prin coloana nesfârșită de vehicule de tot felul (o mică galerie la final).

Media consumului pentru întreaga săptămână a fost 14.3 kWh/100km după 310 km, ceva mai mare decât cea din luna august (13.2 kWh/100km pentru 1174 km).

Toate încărcările au fost la priza casnică din garaj, după ora 23.

Galerie Woodward Cruise – ediția 2024

După acest festival automobilistic, care este o carte de istorie auto deschisă, ce etalează evoluția automobilelor din ultimii peste 100 de ani, mă gândesc tot mai mult la cum vor arăta și ce performanțe vor avea EV-urilor din viitorul nu foarte îndepărtat, ținând cont de progresul remarcabil din ultimele două decenii.

Comparația de astăzi între BEV și ICE, care scoate în evidență limitările de autonomie și timpul lung de încărcare, este mai degrabă ca cea între un preșcolar și un maratonist. Progresul din domeniul acumulatorilor va încheia cât de curând și aceste ”puncte slabe”, cum sunt definite de sceptici, dar nu și de utilizatori.

Frumoasele europene

Clasice americane

Everything works!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.