Baia de Fier-București – Primul drum perfect cu Nissan Leaf

Introducere

Mircea s-a alăturat recent echipei proiectului Electromobilitate, după un scurt schimb de mesaje cu informații despre Nissan Leaf.

La vremea respectivă, zestrea de date despre Leaf era limitată la patru articole scrise de proprietari din București și Sibiu în 2019 și 2020, după care a urmat o tăcere îndelungată.

Nu este o raritate legată cumva de Nissan Leaf. Entuziasmul primilor ”kilometri electrici” se domolește după un timp și deplasările tăcute, line și fără fum la eșapament devin noua normalitate.

Mircea se află în perioada de descoperire a mașinii, achiziționată pentru drumuri scurte în oraș. Într-un timp foarte scurt a dublat practic informațiile disponibile pe blog despre Leaf, iar colaborarea din următoarele 12 luni ne va dezvălui noi avantaje și dezavantaje ale deplasărilor cu acest model, care nu este prevăzut cu o răcire activă a acumulatorului.

O primă provocare pentru Mircea este participarea la întâlnirea cu echipa de robotică de la Colegiul National Decebal din Deva în 21 septembrie, un eveniment electromobilistic organizat împreună cu CND și Primăria Deva.

Reținerile sunt firești la început de drum în universul complex al mobilității electrice. De loc întâmplător, colegul nostru Mihai va veni de la Fălticeni cu Dacia Spring, tot fără răcire activă și echipată cu un acumulator mai mic decat Leaf-ul, tocmai pentru a demonstra că până și ”mașinile de oraș” se pot încumeta (cu răbdare) la câte o aventură electrică mai îndepărtată.

Baia de Fier-București – Primul drum perfect cu Nissan Leaf

Revin cu povestea drumului de întoarcere de la Baia de Fier la București. Pentru mine acesta a fost primul drum perfect, din punct de vedere al managementului bateriei și al consumului.

Fiind „la curte” în Baia de Fier, am încărcat mașina până la 96% peste noapte, cu stația mobilă setată la 13 A, rezultând în 2.7 kW putere de încărcare, „ca pe lada frigorifica” :).

Costul energiei a fost cel din rețea, undeva la 1.30 lei/kWh. Deci „plinul” a fost aproximativ 50 lei (38kWh).

Încărcarea acumulatorului a fost lentă, peste noapte, deci la ora plecării bateria era la o temperatură perfectă. Temperatura exterioară era și ea la fel, 28 grade, spre deosebire de prima călătorie în afara orașului, de la București la Alexandria, când au fost 38o C.


De la Baia de Fier până la Pitești drumul a fost liber și am condus cu o viteză de 80-90km/h, bucurându-ne de dealurile și peisajele superbe. Am ajuns pe autostradă la km 110, în benzinăria Mol, unde era planificată singura încărcare, cu 45% din baterie și o autonomie de 120 km. Teoretic, cu multă grijă, ajungeam acasă cu ce aveam în acumulator, fără a mai opri pentru alimentare.



Dar încă nu am experiența și curajul să împing mașina la limita de descărcare, așa că am alimentat rapid 18 min, timp în care ne-am dezmorțit puțin.



După această încărcare, temperatura bateriei a crescut un pic, dar nimic de speriat. Am pornit pe autostradă cu suficientă energie în acumulator, lucru ce mi-a permis să conduc mai „risipitor”, cu viteza de 120 km/h și depășiri făcute cu 140km/h. Asta a crescut simțitor consumul, dar plăcerea condusului a fost maximă.



Am ajuns la destinație după un drum de 242 km cu un consum mediu de 13.8 kWh/100km. Deși nu alerg după economie, ci mai degrabă după plăcerea deplasării și a condusului, am să prezint și costul acestui drum:

  • 13.8 x 2.42 x 1.30 = 44 lei sau 18.2 lei/100km

Nu este scump, dar cred că am cheltuit mai mult în benzinărie, pe cafele, sandwish-uri etc.



Deși Leaf-ul de 40 kWh, realist vorbind, este mai mult o mașină de oraș și de „navetă”, am ajuns la concluzia că pentru distanțe de până la 250 km este foarte ok. Face față și călătoria este placută!

Poate o să-l încerc și pe distanțe mai mari, deși nu am ocazia de astfel de deplasări. Dar cine știe?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.