Tesla Model 3, VW ID.4 și IONIQ 5 – experiențe din a doua jumătate a lunii decembrie

Chiar dacă seria articolelor despre Tesla Model 3 a demarat în 4 noiembrie 2018, fiind inițial găzduită de revista online 24auto.ro, informațiile despre variantele comercializate în Romania am început să le monitorizăm în cadrul proiectului Electromobilitate din luna septembrie, cu ajutorul lui Marius (SR+) și Andrei (Dual Motor).

La scurt timp s-au alăturat Darius (TM) și Silviu (B) oferindu-ne în prezent o imagine complexă despre consumul și autonomia realizabilă cu varianta de bază a celui mai bine vândut model electric din lume. După ce adăugăm și informațiile lunare transmise de Tudor (AR) pentru varianta Long Range, Dual Motor, comparativ cu cele ale veteranelor în varianta long range tracțiune spate, putem ajunge la concluzii statistice solide, rezultate din zeci de mii de kilometri parcurși în fiecare lună și cazuri de utilizare foarte diferite.

VW ID.4 și IONIQ 5

Noutatea absolută pentru proiectul Electromobilitate în 2021 este participarea lui Laurențiu (CJ) cu ID.4 și a lui Tudor (TM) cu IONIQ 5, două modele construite pe platforme electrice noi, care reprezintă replica dată de producătorii tradiționali, asediului lansat de Tesla și alte startup-uri dedicate proiectării și producției de automobile electrice.

Am păstrat ca etalon de eficiență pentru generația anterioara de modele electrice, concepute pe platforme mixte, Kia Niro, chiar dacă dimensiunile sunt mai compacte decât cele etalate de ID.4 și IONIQ 5.

După șase luni (mai – octombrie) în care consumul și autonomia pentru Niro și ID.4 au mers în paralel, temperaturile scăzute începând din noiembrie au generat creșteri semnificative ale consumului de energie pentru încălzirea acumulatorului la ID.4, care se manifestă printr-o reducere a autonomiei.

Aflat la început de carieră, IONIQ 5 generează review-uri pline de superlative și culege premii internaționale. Tudor pare mulțumit în general de trecerea de la Kona la noul Ioniq, iar impresiile după prima urcare la munte, cu tracțiune spate pe zăpadă, sunt favorabile: Prima zi de schi – cu IONIQ 5 la Muntele Mic

Tesla Model 3

Chiar dacă obsesia cu Tesla-killeri de tot felul pare că s-a potolit puțin, este inevitabil ca orice model electric nou să fie comparat cu o variantă Tesla.

Privind la consumul din ultima săptămână, rămâne însă clar că mai este o cale lungă de parcurs pentru producătorii tradiționali, până vor găsi o replică la eficiența celui mai bine vândut automobil electric pe plan global (și) în 2021.

Un detaliu interesant, pe care l-am mai subliniat și cu alte ocazii, este paralela consumului realizat de Marius (PH) și Andrei (TM).

După 13 săptămâni, Model 3 condus de Marius și varianta long range, dual motor, cu Andrei la volan, obțin valori de consum într-un domeniu de +15% pana la + 23%, cu o singură excepție în săptămână începută la 1 noiembrie.

Ținând cont că varianta LR DM este cu:

  • 3.7% mai grea (1919 kg vs. 1850 kg)
  • 42% mai puternica (340 kW vs. 239 kW)
  • și are cu 17% mai mult cuplu (493 Nm vs. 420 Nm)

diferența de consum pare perfect justificată, desi EVdatabase (de unde provin toate informațiile de mai jos) indică o diferență de doar 3% pentru consumul mediu.

Comparație indici de performanță: imaginea de sus varianta Long Range , Dual Motor (sursa: EVdatabase)
Comparație informații de consum și autonomie: imaginea din stânga Long Range, Dual Motor (sursa: EVdatabase)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.