Tesla Model Y – dincolo de luna de miere

In prag de Crăciun al anului trecut introduceam comunității cele doua jucării electrice pe care Moș Crăciun le-a pus sub bradul lui Ovidiu (București) și Cristian (Brasov): Tesla Model Y Performance, asamblate la Giga Berlin.

Intre timp, Model Y a devenit cel mai bine vândut automobil din lume, indiferent de motorizare și domină copios înmatriculările BEV în America de Nord și Europa, iar în China se menține pe primul loc, competiția din partea producătorilor locali fiind acerbă, comparativ cu cea a producătorilor europeni, nord americani sau coreeni.

In România, Model Y este pe locul II al înmatriculărilor, atât în luna iunie (imaginea din stânga), cât și în clasamentul primelor șase luni din 2023 (sursa informațiilor: RO e-mobility index).

Despre experiențele, bune și rele, acumulate de cei patru colegi din echipa Tesla Model Y, participanți la proiectul Electromobilitate, ați aflat din cronicile săptămânale preluate din mers de Cristian (Brasov).

Costuri cu încărcarea: ianuarie-iunie 2023

Un comentariu recent, venit din partea unui proprietar de Model Y, îndeamnă la o a analiză mai profundă a datelor cu costul încărcărilor din primele șase luni ale anului, bazându-ne pe informațiile transmise de colegii din echipa Model Y.

Alături de Ovidiu și Cristian cu varianta Performance, începând din aprilie îl regăsim pe Octavian (Sibiu), care a renunțat la Outlander PHEV și Dacia Spring în favoarea unui Model Y LR. La sfârșitul lunii mai Adrian (Ploiesti) a mai adus un Model Y LR în garajul nostru virtual, oferind prin cazurile de utilizare diferite, numărul mare de kilometri acumulați și diversitatea surselor (și prețurilor) de încărcare în fiecare lună o imagine mai complexă, decât cea limitată la experiența personală.

In cazul lui Cristian (Brașov), pentru care am monitorizat 30.476 km (peste 5000 km/lună) cu un consum mediu de 18 kWh/100km, costul încărcărilor s-a menținut între 8 și 17 RON/100km, cu excepția excursiei în Grecia din luna iunie, când s-au dublat.

Este firesc ca într-o călătorie lungă prioritatea să fie acordată încărcărilor rapide, amplasate cât mai la îndemână pe traseul parcurs. În acest caz, încărcările pot fi penalizate de prețurile mari de la stațiile rapide din diferite rețele, acolo unde nu există Supercharger.

Cazul lui Ovidiu (București) este mai aparte, fiindcă beneficiază de încărcare cu energie produsă cu panouri fotovoltaice la locul de muncă. Pentru cei 15.355 km monitorizați, a realizat un consum mediu de 19.6 kWh/100km, cu costuri de încărcare cuprinse între 0 și 11.50 RON/100km. Recent s-a întros dintr-o excursie în Grecia cu familia, despre care vom afla cât de curând experiențele și costul încărcărilor.

Tot de încărcare gratuită la locul de muncă se bucură deocamdată și Adrian (Ploiești), care este la început de drum alături de echipa noastră și a acumulat în primele șapte săptămâni aproape 3000 km, cu un consum mediu de 14.4 kWh/100km cu Model Y LR.

Cu bucuria și entuziasmul oricărui început de drum alături de o mașină nouă, Octavian (Sibiu) a acumulat în 12 săptămâni aproape 8000 km, cu un consum mediu de 19 kWh/100km. După o primă lună de demonstrații ale performanțelor dinamice de care este capabil Model Y, costul cu energia electrică a depășit 26 RON/100km, apoi s-a așezat ceva mai liniștit în zona 16 -17 RON/100km, majoritatea încărcărilor fiind acasă.

In loc de concluzii

Pe baza celor patru cazuri de utilizare descrise și a modalităților de încărcare specifice fiecărui coleg, pentru parcursul comun de aproape 57.000 km, costul încărcărilor raportate în prima jumătate a anului 2023 a variat între 0 si 33.60 RON/100km, valoarea maximă fiind atinsă pentru excursiile în străinătate.

Porniți la drum pentru a contribui în cadrul proiectului Electromobilitate și în viața de zi cu zi la o lume mai buna, mai curată și liniștită, nu subscriem la concluzia cititorului nostru.

In plus, subliniem ca de fiecare dată, că utilizarea mașinilor echipate cu motoare termice, continuă să polueze atmosfera în numele confortului individual. Abuzul de mai bine de un secol, a modului în care producem energia și bunurile caracteristice societății moderne și a celui în care deplasăm marfă și persoane, se răzbună în prezent cu fenomene meteo tot mai extreme.

Oare nu a venit timpul să contribuim la nivel individual la o schimbare în bine, de dragul generațiilor viitoare, așa cum scria Marius Bârsan în urmă cu mai bine de trei ani?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.