În cronica săptămânii 27 aminteam cum, în timpul concediului pe litoral, ID.3-ul nostru a identificat o problemă, ce părea a fi o defecțiune la motorul de tracțiune.
La reprezentanța din Constanța mi-a fost confirmată eroarea, cu mențiunea că aceasta nu ar împiedica parcursul până la Cluj.
Experiența la service în Cluj
Ajuns acasă, am lăsat masina la service, unde mi-a fost comunicat pentru finalizare termenul de 9 august… adică aproape o lună!
Însă, după doar o săptămână problema era rezolvată, iar mașina funcționa impecabil. Promptitudinea reacției service-ului este de apreciat, având în vedere primul termen comunicat, au înțeles necesitatea de a prioritiza înlocuirea de îndată ce este disponibil modulul de schimb pentru acumulator. Totul s-a realizat “curat” din toate punctele de vedere. Mașina, deși am dus-o spălată, am primit-o la fel, proaspăt spălată înainte să o ridic.
Pe partea de EV la VW Autoworld, de pe calea Florești din Cluj, este un tehnician care se ocupă de toate situațiile. Este de înțeles faptul că munca trebuie planificată astfel încât să nu simtă o presiune inutilă, tot respectul pentru munca depusă în a mulțumi varietatea de probleme ale clienților.
Softul 3.2
Se pare că varianta de soft 3.2 vine în ajutorul monitorizării condițiilor de funcționare a mai multor sisteme, printre care și al bateriei, astfel deviațiile se observă destul de repede.
Nu se știu exact valorile detectate, care au dus la decizia schimbării modulului cu pricina, acest lucru rămâne știut doar de VW.
Diferențe vizibile la nivelul bateriei nu sunt, în urma înlocuirii modulului, aici aș presupune câteva motive:
– softul este foarte sensibil și a detectat deviații destul de mici;
– modulul nu este încă balansat corect.
Așa cum și colegul Alex Florea a prezentat în materialul legat de degradarea bateriei după 60.000 km, s-a confirmat printr-un test că bateria mea, după 84.000 km și doi ani de utilizare, are o capacitate de 88%. Mult-puțin? Momentan nu este sesizabilă pierderea în modul de utilizare, asta și datorită faptului că mașina odată cu actualizări de soft a devenit tot mai eficientă. O contribuție importantă o are desigur si șoferul.
Chiar avem ”nevoie” de baterii mai mari?
Răsfoind articole legate de mașini electrice mi-a atras atenția următorul articol publicat de partenerii noștri de la 24auto.ro:
Bazându-se pe un interviu cu Peter Rawlinson, fostul inginer șef care a lansat Model S pentru Tesla și care conduce în prezent destinele la Lucid Motors, articolul abordează tema autonomiilor tot mai mari, obținute cu acumulatori tot mai mari și mai scumpi.
Peter Rawlinson este un înfocat susținător al autonomiei obținute prin eficiență și aerodinamică, care a introdus în limbajul electromobilistic noțiunile de:
- Smart range – obținut prin eficiență, aerodinamică și masă cât mai redusă a acumulatorilor;
- Dumb range – obținut prin instalarea de acumulatori tot mai mari.
In recent publicatul raport EV outlook 2023, BNEF – Bloomberg New Energy Finance subliniază că 400 km autonomie a devenit noul standard al industriei, ca răspuns la ”range anxiety” (teama de autonomie limitată) un motiv invocat des de potențiali clienți pentru întârzierea deciziei de achiziție a unui automobil electric.
In același raport, echipa BNEF avertizează că tendința spre acumulatori tot mai mari are nevoie de creșterea exploatării de materii prime, rămasă cu mult în urma investițiilor în fabrici de acumulatori. Așa cum a demonstrat creșterea rapidă a prețului pentru litiu (care s-a potolit între timp) anul trecut, dezechilibrul între cererea și oferta de materii prime, poate avea efecte negative asupra prețului acumulatorilor, cei mai mari fiind totodată și cei mai expuși scumpirilor.
In plus, creșterea prețului acumulatorilor de dimensiuni tot mai mari, amână cu câțiva ani atingerea parității reale (nesubvenționate) de preț între BEV și ICE, contribuind la încetinirea ratei de adopție a mobilității electrice.
Întrebarea fundamentală este dacă estimarea mai realistă a nevoilor personale și educarea publicului, poate duce la o reducere a așteptărilor de autonomie, din momentul în care rețeaua de încărcare este acoperitoare și ”charge anxiety” (teama de încărcare) se diminuează.
O experiență personală cu un model cu autonomie redusă
Pe lângă datele furnizate săptămânal de colegii noștri din Grupa mică și echipa springarilor, voi depăna experiența mea cu un VW e-Up!, mașina de înlocuire oferită pe durata cât ID.3 a fost în service. Am rămas dator cu experiența călătoriei cu e-UP, cât timp ID3-ul își făcea cuminte actualizarea de soft la varianta 3.2.
Am preluat mașina cu 100% încărcare și am pornit la 8.45 spre Satu-Mare, autonomia afișată 302 km.
După cei 175 km parcurși, am ajuns cu o autonomie rămasă de 150 km, la ora 11.52. Temperatura exterioara fiind între 20-24 grade am folosit doar ventilația.
După o încărcare de 41 min pe CCS, când puterea de încărcare a scăzut în jurul valorii de 10 kW la 83% SoC, mașina a fost pregătită pentru drumul de întoarcere spre Cluj.
Prin Satu Mare am făcut aproximativ 20-25 km și am pornit spre Cluj, fara emoții. Am parcurs 180 km ajungând la destinație cu o autonomie rămasă de 74 km.
La finalul zilei bordul indica un parcurs dus-intros de 398 km, cu un consum mediu de 9,8 kWh.
Astfel am constatat cu uimire că și cu un astfel de model, e-UP cu baterie 32 kWh, necesitățile deplasărilor uzuale sunt acoperite.
Pe lângă prețul de achiziție, acesta este motivul pentru care vedem Dacia Spring în topul vânzărilor de masini electrice în România, depășind 40% din parcul auto electric românesc in luna iunie.
De câtă baterie ai nevoie și în ce condiții?
După aproape doi ani de utilizare și 80.000 km parcurși, pot să spun că în 95% din cazuri drumurile au fost acoperite de autonomia ID.3-ului, cu o încărcare de până la 80%.
Pentru deplasările în oraș și zone limitrofe de până la 100 km nu este nici o problemă, bateria va fi suficientă și după o încărcare de o noapte la priza casnică.
Încet, așa cum se menționează și în articolul citat mai sus, direcția firească se presupune a fi o rețea bine amplasată cu încărare rapidă, la distanțe de sub 100 km.
Astfel, opriri de 10-15 minute vor fi arhisuficiente pentru acoperirea unor distanțe medii de 200-300 km în condiții normale, chiar și cu o baterie sub 50 kWh.
Alte articole despre Peter Rawlinson și conceptul SMART RANGE/DUMB RANGE
- In vizită la primul Lucid Motors Studio
- Lucid Motors Creates The World’s Most Advanced Battery-Electric Car: A Conversation With CEO Peter Rawlinson
- Lucid Motors’ Proprietary Electric Drivetrain Technology Powers Record-Setting Performance and Industry-Leading Efficiency in the Lucid Air