Din nou despre subvenții – ce reprezintă 1.000.000.000.000$ ?

  • Un milion de milioane,
  • 1012 zece la puterea a 12-a,
  • Numărul de secunde cuprinse în 32.000 ani!

Daca v-am captat atenția, atunci veți alfa dintr-un raport IEA că este vorba de subvențiile acordate populației pentru consumul de energie din anul 2022.

Am adus în repetate rânduri în discuție subvențiile (lista articolelor la final), fiindcă pe lângă faptul că distorsionează piața în formare pentru autovehicule electrice, sunt un etern motiv de invidie din partea celor mai puțin entuziaști de tranziția atât de necesară spre mobilitatea electrică.

In materialele de mai sus am utilizat date din conferința fostului CEO VW la IAA ediția 2021 bazate pe statistici din 2020 și cele publicate de IEA în 2021. Cu acea ocazie Herbert Diess îndemna politicienii: „să pună banii unde le este gura!”

Propaganda verde și discursurile despre încălzirea globală nu-și au sensul, dacă subvențiile majore se îndreaptă tot spre industria petrolului, care a avut timp mai mult de un secol să se consolideze și a realizat în 2022 profituri record.

Subvențiile acordate industriei petroliere pot lua multe forme, cum ar fi reduceri de impozite, asistență financiară directă și programe de cercetare și dezvoltare sponsorizate de guvern. Aceste subvenții sunt adesea controversate, unii argumentând că distorsionează piețele și împiedică dezvoltarea formelor mai curate și mai durabile de energie.

Măsura și natura subvențiilor acordate industriei petroliere pot varia în mod semnificativ în funcție de țară și regiune. În unele țări, companiile petroliere pot primi subvenții semnificative, în timp ce în altele, guvernul poate avea puțină implicare în industrie. Disponibilitatea și nivelul subvențiilor pot fi, de asemenea, influențate de factori precum condițiile politice și economice, precum și de importanța relativă a industriei petroliere pentru economia unei anumite țări.

În general, problema subvențiilor acordate industriei petroliere este complexă și supusă dezbaterii și verificării continue.

Răspuns chatGPT la întrebarea: Ce ne poți spune despre subvențiile acordate industrie petroliere?

Probabil, cu excepția Chinei și a celor prevăzute pentru următorii zece ani în SUA, prin legea aprobata în 2022 sub numele IRA – Inflation Reduction Act, fărâmiturile aruncate mobilității electrice, de dragul unei imagini ecologice, pălesc în fața celor peste un milion de milioane USD încasate de industria combustibililor fosili anul trecut sub formă de subvenții acordate populației pentru energie.

Sursa: Raport IEA pentru anul 2022

De loc întâmplător 2022, a fost anul profiturilor record în industria petrolului. Pentru a înțelege enormitatea acestor sume, este bine de știut că 56 miliarde USD, profitul raportat de ExxonMobil pentru anul trecut, este mai mare decât PNB-ul a peste 100 de țări.

Pe fondul catastrofelor climatice tot mai frecvente, discuțiile despre subvenționarea industriei petroliere sfidează rațiunea singurei specii capabile să distrugă planeta care o adăpostește, sau să o vindece de maladiile generate prin activitatea umană.

Un banal exemplu din capitolul dedicat electrificării transportului în The Climate Book, o colecție de articole scrise de autorii rapoartelor IPCC (The Intergovernmental Panel on Climate Change), ne convinge, sau dezamăgește?… în legătură cu lipsa de voință politică de a lua măsuri drastice împotriva poluării mediului.

Alinierea vitezei maxime pe Autobahn la normele europene acceptate în prezent, 130 km/h, ar putea reduce emisiile de CO2 cu 1.9 milioane tone pe an, ceea ce reprezintă mai mult decât emisiile totale a celor 60 de țări cu emisiile cele mai mici.

Cu toate acestea, nici un partid politic aflat la putere nu își asumă riscul unei măsuri nepopulare, deși dezbaterea continuă în Germania de mai multe decenii.

Jilian Anable și Christian Brand – Este viitorul electric? pag. 273, The Climate Book, Penguin Press, New York, 2023

Dacă o măsură de aliniere a vitezelor pe Autobahn nu poate fi implementată în Europa civilizată, care este din multe puncte de vedere un exemplu pentru reducerea emisiilor, cum ar putea fi eliminate subvențiile din bani publici acordate petroliștilor, când o parte din aceste sume uriașe se întorc sub formă de contribuții la campaniile electorale?

Înainte de final, să mai repetăm odată împreună, citind cu glas tare:

Subvențiile acordate populației pentru consumul de energie în 2022 exprimate în USD, reprezintă o cifră aproximativ egală cu numărul de secunde din următorii 32.000 ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.