VW ID.3 – 3 cazuri de utilizare

Odată cu creșterea interesului pentru primul model lansat de grupul VW pe noua platformă dedicată MEB, echipa participantă la proiectul Electromobilitate se extinde, având în prezent trei membri-proprietari în București și Timișoara.

Grafic realizat pe baza informațiilor săptămânale comunicate de Daniel, Cosmin și Alexandru

După informațiile transmise în premieră de Alexandru, am obținut imaginea din graficul de mai sus, cu următoarele parcursuri în perioada 8-14 februarie, care a înregistrat în ultimele câteva zile temperaturi mai scăzute decât media din februarie.

  • Daniel și soția – 596 km
  • Cosmin – 794 km
  • Alexandru – 661 km

Încărcarea

In concluzie, cei trei proprietari de ID.3 au parcurs în medie aproximativ 100 km/zi, o valoare peste media a 80% din utilizatorii de automobile electrice în Europa și Romania, care POATE fi acoperită de încărcarea lentă, chiar și la priza casnică, cu atât mai mult cu o stație de putere mică instalată acasă sau la serviciu.

De ce încep cu modul teoretic de încărcare? Fiindcă este unul din cele mai importante elemente, care definesc satisfacția conviețuirii cu un model electric. Posibilitatea încărcării acasă sau la serviciu, generează confortul necesar proprietarilor și economiile față de alte variante de transport.

Desigur că tentația încărcării gratuite va continua să existe și poate fi practicată în timpul cumpărăturilor, sau în acele călătorii unde întâlnim proprietari de pensiuni și hoteluri care înțeleg că este mult mai ieftin să oferi energia electrică gratuit, ca să atragi electro-turiști, decât să lansezi programe de promovare scumpe, prin metode clasice.

Aglomerația de la stațiile gratuite generează însă numeroase nemulțumiri, acolo unde transportatorii de marfă și persoane abuzează sistemul pentru profit.

Cazuri de utilizare

Privind la graficul de consum, este ușor de văzut că atât valoarea maximă, cât și cea minimă aparțin lui Cosmin, care se află la cea de a doua iarnă cu o mașină electrică, după experiența acumulată anul trecut cu Renault Zoe.

Iată ce ne relatează Cosmin despre călătoriile din ultima săptămână:

In ultima săptămâna am parcurs 794 km cu VW ID.3, viteza medie de 46 km/h și consum mediu 23.5 kWh/100 km.

Aici intră și un drum de vreo 560 km București – Transalpina ski resort (Voineasa) – dus-întors în aceeași zi. Pe acest drum mai lung am mers la temperaturi cuprinse între minus 5 grade și minus 12.

La minus 10 grade și 120 km/h, după 122 km bordul arăta o medie de 26 kWh/100Km, dar din calculul meu pe baza nivelului încărcării bateriei a reieșit un consum de 30 kWh/100 km. Ori sunt pierderi mari la viteza+temperatura aceea, ori bateria nu avea decât 50 kWh în condițiile acelea. Probabil adevărul este undeva pe la mijloc.

Oricare ar fi valorile tehnice, la minus 10 grade făceam 190 km reali, cu 100% din baterie și o viteza de 120Km/h.

Am văzut materialul lui Darius despre încălzirea bateriei la ZOE și acum sunt fericit că ID.3 încălzește automat bateria, chiar și când stai pe loc. Se încălzește și atunci când încarc acasă la 7-9 sau 11 kW.

Sper ca după update-ul de soft să nu anuleze încălzirea asta a bateriei, ci să introducă un meniu prin care pot eu controla când să dezactivez. Altfel, acum mi se pare perfect pentru comoditate, chiar dacă prețul plătit este un consum mai mare.

Ce am mai observat este că e posibil ca pe temperaturi negative sau chiar aproape de zero, să nu pot încărcă acasă. Pur și simplu nu pornea încărcarea, dădea eroare. O dată am reușit, după vreo 10 încercări.

La un moment dat a apărut un mesaj ce zicea că pot face doar emergency charging, iar viteza era cam la jumătate față de ceea ce setam eu din stație.

Am văzut și la Tesla Bjorn treaba asta, când încerca să încarce un Model 3 cu 2-3 kW monofazic, dar mașina nu se încărca, deși cred că se consumă acel curent (pentru încălzirea, sau menținerea temperaturii bateriei).

Cosmin, București

Așa cum am notat în tabel, cu excepția unui singur drum (de test pe autostrada la 90 km/h) am folosit mașina exclusiv în oraș (în București).

Consumul este destul de mare, atunci când temperaturile sunt sub 10 grade Celsius, dar pentru că nu dețin o stație de încărcare acasă, nici nu pot încălzi bateria sau habitaclul pentru a-l reduce.

Alexandru, Bucuresti

Despre cazul de utilizare al familiei Ighisan aflăm dintr-o postare-comentariu in media socială, la testul efectuat de Alexandru la viteza constantă.

Câteva idei de bază ale proiectului Electromobilitate

Valorile de consum și autonomie determinate după normele WLTP în Europa, NEDC în China și EPA în SUA sunt utilizate pentru omologarea vehiculelor în condiții standard și pot fi considerate pentru o comparație aproximativă între diferite modele. In realitate, consumul variază mult, în funcție de cazurile de utilizare specifice nevoilor fiecărui proprietar.

Unul din obiectivele proiectului Electromobilitate a fost și cel de a înțelege cât de mari sunt aceste variații în condiții de utilizare extremă și fiecare participant a fost încurajat să conducă conform nevoilor personale, fără a acorda importanță dacă media săptămânală a fost valoarea maximă sau minimă a echipei din care face parte.

Când grupul de participanți este suficient de mare și informațiile comunicate acoperă cele patru anotimpuri, vom putea trage concluzii mai potrivite, specifice cazurilor de utilizare întâlnite.

Un exemplu este cel al rezultatelor intermediare pentru domeniul valorilor de consum al echipei Kona, cu șapte participanți.

In concluzie, noile modele electrice fascinează proprietarii, care în funcție de pasiuni și pricepere, doresc să afle cât mai multe detalii despre funcționarea lor, inclusiv soft-ul. Toate experiențele sunt bine venite pe blogul electromobiliștilor, câtă vreme sunt legale și se derulează în limitele siguranței participării în trafic pe drumuri publice.

In mai puțin de două săptămâni, consumul va scădea vertiginos și autonomia în creștere va îmbia la drumuri tot mai lungi și la explorarea limitelor fiecărui model electric în parte.

Drumui bune tuturor și un cald îndemn să utilizați electricele exact așa cum vă place, pentru satisfacție maximă în complexul univers al electromobilității.

9 Responses

  1. Alexandru spune:

    Superfaine testele.
    Dar trebuie sa exclam exagererea clara cu habitaclu incalzit iarna la 25 Grade
    Plecand de la premiza ca soferul / pasagerii erau totusi imbracati, mai mult de 19-20 grade nu sunt necesare.

  2. Daniel spune:

    Pentru tine poate nu e necesar 25 de grade, nici pentru mine. Dar uite ca pentru o femeie friguroasa, este :), iar ea nu vrea sa mearga cu geaca pe ea in masina. Hai sa terminam cu aberatiile astea pe care le asociem masinilor electrice doar ca sa scadem consumul:
    -> mai poarta o haina
    -> foloseste incalzirea in scaun nu climatizarea

    Fiecare merge asa cum se simte bine cu masina, daca eu vreau sa merg in tricou la un drum de 40 min, si sa nu stau cu geaca si manusi, e alegerea mea.

  3. Alexandru spune:

    Serios? Recomandarile astea le-as face si unui posesor de masina termica, de orice fel.

    Pai o fi alegerea ta, dar atunci, ala e randamentul bateriei / autonomia pe care o obtii.
    E ca si cum ai spune ca vrei 26 grade in casa, dar te „plangi” ca platesti mult gazul. Well…that’s it 🙂

    Si n-am sugerat sa stea nimeni cu geaca si manusi, la fel cum n-am mentionat sa incalzim habitaclul pe 16 grade, ci pe 19-20.
    Nu mai vorbesc de socuri termice, in conditiile in care iesim de la 25 grade la minus 3 , alea’s bonus, e alta discutie.

    „Aberatiile alea” asociate masinilor electrice sunt valabile atata timp cat ne intereseaza consumul, mai ales daca nu vorbim de Tesla.

    E similar scenariul cu mersul cu 90 vs 110 vs 130 pe autostrada.
    Mergi mai tare, consumi mai mult, trebuie sa incarci.

  4. Dan Boboescu spune:

    O rugăminte pentru toți participanții la dialog. Haideți sa păstram discuția cât mai obiectivă, referitoare la randamentul mașinilor electrice (consum, autonomie, poluare, costuri de întreținere), nu si la preferințele individuale de mers cu ele.

  5. Alexandru spune:

    Absolut de acord. Fara sa atingem notele personale / individuale, era totusi vorba de consum / autonomie. Din pacate, incalzirea habitaclului iarna afecteaza substantial consumul, in contextul lipsei unei pompe de caldura.
    Intr-un raport de consum, as include poate si variabila „temperatura habitaclului” si nu doar cea exterioara, mi se pare relevanta.
    Multumesc 🙂

  6. Dan Boboescu spune:

    Absolut de acord. Voi include în viitor și temperatura interioară, pentru cine o comunică.

  7. Daniel spune:

    Alex,

    Asa cum a zis si Dan, preferintele de utilizare ale fiecaruia nu sunt topicul de discutie. Oamenii sunt diferiti si vor utiliza o masina, o casa, samd, in mod diferit.

    Nu ma plang ca platesc mai mult gazul acasa si nici curentul la masina. Cat despre soc termic, faci acelasi soc termic cand iesi din birou cu aer conditionat setat la 21 de grade, la cele 40 de afara.

    Dar revenind:
    -> Masina o cumpar sa ma bucur si sa ma folosesc de ea asa cum imi este mie bine:
    —> Sa pot merge in limitele legale de viteza, oferite de sectoarele de drum
    —> Sa o pot incalzi/raci la cat am nevoie si e comfortabil pentru mine, pentru ca masina trebuie sa se muleze pe preferintele mele nu invers; Sau cel putin asta e teoria mea de la o suma investita in sus.

    Cand dau 30.000+ de euro, am aceste pretentii minime..

    Testele pe care le face Bjorn, sunt teste de consum, pentru entuziasti ai EV. Daca scopul este ca marea masa a populatiei sa adopte EV-urile, atunci ne adresam si celor frigurosi, si celor care vor „sa-i dea talpa”, si celor care fac naveta, sau care merg exclusiv drumuri scurte in oras. Ne adresam tuturor, acelor oameni care se urca la volan si nu vor sa se uite la alte ecrane decat cel care afiseaza radio-ul.

    Masina electrica nu o cumparam doar pentru un experiment sau un capriciu, o cumparam sa ne folosim de ea in conditiile in care ne-am folosi de orice masina. Altfel, e corect sa subliniem si limitele si limitarile si sa fim obiectivi. Tocmai de aceea este si acest prezent articol unde comentam, pentru a sublinia ca exista diverse cazuri de utilizare (si sunt doar 3 masini), si astfel obtii autonomie diferita.

    Daca ID.3 avea autonomie de 500km, nu mai aveam aceste discutii si nu ne uitam la fiecare electron sau km in minus de pe autonomie cu gandul la urmatoarea incarcare. Pana atunci, acestea sunt limitarile acestei masini si fiecare se descurca cum poate.

    O zi buna!

  8. Bogdan spune:

    Buna seara,

    As fi curios, daca exista printre posesorii de ID3 cu pompa de caldura, daca am putea afla care sunt diferentele de consum/confort dintre un ID3 cu pompa de caldura si unul fara.

    Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.