In prima zi de vara „Ionica”, cum a fost botezat cu drag exemplarul nostru, a implinit 9 luni in serviciul proiectului Electromobilitate, initiat din pasiune pentru automobile electrice si dedicat educarii celor interesati prin test drive.
Cu sprijinul partenerilor de la Casa Auto Timisoara, revista online 24auto.ro, echipa de la Inspiroline, furnizorul nostru de incarcatoare EV connect si bunele gazde de la service-ul Porsib Sibiu, testele de toamna, iarna si primavara au acumulat date interesante despre utilizarea unui automobil electric in viata de zi cu zi.
Am invatat despre fluctuatia autonomiei (cresterea consumului) odata cu lasarea gerului si pornirea numerosilor consumatori suplimentari pentru incalzire si dezghetare, dar si despre beneficiile de a gasi zilnic masina preincalzita si cu geamurile dezghetate la pornirea la drum.
Ne-am obisnuit cu confortul incarcarii la priza de acasa, chiar daca o statie de 22 kW este disponibila la Porsib pentru incarcare, in orele de program. „Alimentarea” zilnica cu electroni a devenit un reflex peste iarna, asemanator cu cel de incarcare a telefonului mobil, asa ca am uitat de vremurile cand drumul la benzinarie era obilgatoriu saptamanal. Incepand cu zilele mai calde din primavara, incarcarea a fost necesara doar la doua, sau chiar trei zile.
In timpul calatoriilor mai lungi parcurse in aceasta primavara, am indragit viteza de incarcare la statiile de 50 kW disponibile la Kaufland si Lidl si am visat la cat de simple vor deveni aceste calatorii cu modelul de anul viitor, cand acumulatorul actual, de doar 28 kWh, va fi inlocuit cu unul de 38 kWh, care va permite drumuri de 300 km fara pauze de incarcare.
Am testat empiric daca economicitatea Hyundai-ului poate tine piept celei oferite de Tesla Model 3 si am constatat ca, pana la viteze de 110 km/h, „Ionica” este mai econom decat „TM 3”, cel de al doilea automobil de test din „garajul nostru„.
Pana ce vom urmari consumul in paralel, pentru cateva calatorii pe acelasi traseu in zile de vara fierbinte, ne abtinem de la comentarii asupra efectului climatizarii, chiar daca in ultimele zile la Sibiu mercurul a urcat la 30 C, fara un impact major asupra consumului, stabilizat in jurul valorii de 12.4+/- 0.2 kWh pentru 100 km.
In „unitati de masura” mai palbabile pentru buzunarul fiecaruia, consumul actual reprezinta o cheltuiala cu electricitatea de 7.80 la 8.00 lei pentru 100 kilometri.Ocazional consumul a scazut sub valoarea de 11.5 kWh/100km, indicata in cartea tehnica a masinii.
Vestea cea mai buna, acuma cand Ionica a trecut pragul primilor 15.000 km, este ca in primele noua luni a aparut o singura problema, intr-o dimineata cand usile nu s-au deschis electric si a trebuit folosita cheia si deschiderea mecanica. Inca nu este clar daca a fost o eroare de operator, care a lasat un consumator electric peste noapte, sau de alta natura.
In rest, costurile de intretinere in primele noua luni au fost ZERO lei.
La multi ani si multi kilometri Ionica, tine-o tot asa !
db
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.