Startup-ul german e.GO Mobile salvat de un fond de investiții din Olanda

Într-un articol de săptămâna trecută, care vorbea despre alianțele auto globale necesare pentru finanțarea tranziției spre electromobilitate și de metodele utilizate de Tesla și startup-uri pentru a-și asigura sumele imense necesare dezvoltării, am promis că vom reveni la subiectul firmei germane e.GO Mobile.

Am urmărit evoluția startup-ului cu încredere în ideea fundamentală pe care a fost clădită: automobile compacte de oraș, la prețuri accesibile, cu scopul de a reduce emisiile gazelor de eșapament din aglomerațiile urbane.

Profesorul Günther Schuh, întemeietorul startup-urilor germane Street Scooter și e.GO Mobile

În plus, era personalitatea fascinantă a profesorului Günther Schuch de la Universtitatea din Aachen, întemeietorul și fața publicț a proiectului, care a fost de multe ori denumit de presa germană „Elon al nostru”, la care profesorul răspundea cu umor: „Idei avem, dar ne lipsesc miliardele lui Musk”.

Capitalul obținut prin vânzarea primului startup, Street Scooter, dedicat furgonetelor electrice pentru distribuție de marfă ale Postei Germane, a fost investit pentru lansarea firmei e.GO Mobile, a cărui prim prototip e.GO Life, am avut ocazia să-l conducem în 13 iulie 2018, cu ocazia inaugurării fabricii de la Aachen.

Dl. ing. Ioan Peia la test drive-ul de la Aachen

Am ajuns pe lista celor aproximativ 3000 de invitați, pe baza unui aconto depus pentru achiziția unui e.GO Life, pe care îl vedeam făcând casă bună cu Ionică pentru test drive, în cadrul proiectului Electromobilitate.

Test drive cu Sion si e.GO Life la Muenchen

Următoarea invitație și test drive a avut loc în octombrie 2018, la expoziția dedicată electromobilității eMove 360 de la München, când însa entuziasmul și exuberanta de la Aachen a fost înlocuită în standul de prezentare e.GO de haos și mult neștiință. Orice întrebare legată de livrările promise pentru finalul anului era răspunsă evaziv sau cu un ridicat de umeri.

Planurile noastre s-au modificat, pe măsură ce veștile din presa germană despre supraviețuirea firmei e.GO Mobile au devenit tot mai sumbre și cu chiu cu vai ne-am recuperat avansul depus, apoi am aflat de intrarea în insolvență.

Mare păcat, fiindcă buburuza electrică este simpatică foc, chiar dacă finisajele lăsau încă mult de dorit, iar prețul de vânzare este cam piperat pentru ce oferă. Dar iată că după mai multe luni tensionate în cutarea unui investitor, care părea la un moment să fie o firmă din China, recent Automobilwoche a informat ca e.GO Mobile a fost salvată de un grup olandez și rebotezată deocamdată Next.e.GO Mobile.

Chiar dacă detaliile despre grupul nd Industrial Investments B.V. mi-au trezit oarecare semne de întrebare*, pentru profesorul Gunther Schuh și echipa sa acesta este pasul care a salvat mulți ani de munca grea și efort de a găsi capitalul de risc asociat cu investițiile în startup-uri electrice.

Noi le dorim mult succes în continuare, împreună cu partenerul Bosch care furnizează motorul și electronica și asigură service-ul prin rețeaua europeana Bosch-Service.

Alte articole despre initiativele electromobilistice de la Universitatea din Aachen si echipa profesorului Gunther Schuh:

Informatii despre nd Industrial Investments B.V. publicate de Automobilwoche:

  • Fondator al fondului Nazif Destani, sediul la Eindhoven, investitii imobiliare, energie regenerabila, sisteme financiare digitale si servicii
  • Centrul activitatilor Kosovo, Albania si Macedonia
  • Destani conduce si grupul Ecolog cu peste 12.000 angajati, a carui domeniu de activitate sunt serviciile pentru armata, constructia de laboratoare, depozite de combustibil si tecomunicatii. Intre clientii importanti armata germana, franceza si americana si fortele ISAF din Afganistan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.