Totul merge ca pe roate în noul univers electric VW?

O caracteristică universală a entuziaștilor pentru electromobilitate este să treacă cu vederea micile defecte de calitate, sau probleme întâmpinate cu modelul ales.

Indiferent de marcă, tip, model sau an de fabricație, în orice produs complex, asamblat în cantități foarte mari din mii de componente, se va găsi una care să nu fie perfectă.

Proiectarea în industria auto se face pe baza principiilor statistice „șase sigma”, care pornește de la ipoteza că 99.99966% din caracteristicile componentelor, sosite JIT (just in time) pe linia de asamblare, nu vor avea defecte. Realitățile de zi cu zi în fabricile auto din întreaga lume, diferă semnificativ de teorie, iar atunci când un client întâmpină un defect, industria se bazează pe rețele de service pentru rezolvarea problemelor și a recall-urilor cauzate de defecte scăpate în număr mare la utilizatori.

Probleme întâmpinate de echipa proiectului Electromobilitate

Nici colegii noștri de echipă nu au fost scutiți de defecțiuni sau funcționare nesatisfăcătoare a softului. Chiar dacă primul val de nemulțumiri cu noile modele Peugeot e-2008 par a fi rezolvate, cele cu VW ID.3 se amplifică și statisticile de vânzări din primul trimestru dovedesc că publicul este foarte atent la ce au de spus primii clienți.

Daniel Ighisan, Timișoara

Din comentariul alăturat, la o postare în media socială, se înțelege foarte clar dezamăgirea lui Daniel, care rezonează cu ce auzim de la alți posesori de ID.3. În raportul săptămânal pentru proiectul Electromobilitate, Daniel scrie:

Am recuperat ID.3-ul din service cu update-ul 2.1 pe el și astfel am reușit să adun 347 km cu un consum de 20.6 kWh și o viteza medie de 44 km/h

Despre update-ul mult așteptat, a dus clar îmbunătățiri, dar consider că mai este cale lungă până să fie un software inteligent și bine făcut.

Încă sunt multe lucruri lipsite de sens în operarea infotainment-ului și probleme care persistă.

Daniel, VW ID.3, Timișoara

Călin Toma, Cluj

Călin va reveni pe larg cu detalii despre update-ul de soft, dar până atunci dorim să amintim că o parte din concurență face update-urile OTA (over the air) în timp ce mașina lui Călin a fost blocată trei zile în service:

Săptămâna aceasta am fost cu mașina la update. Am lasat-o miercuri și am primit-o doar vineri după-masa, așa că nu am condus prea mult.

Călin, ID.3 Cluj

Cosmin Nitu, București

Săptămâna trecută am parcurs 312 km cu un consum mediu de 23.7 Kwh/100 km. Consumul afișat scade doar când folosesc preîncălzirea fiind conectat la rețea (caz în care energia folosită la preîncălzirea bateriei și a habitaclului nu se contorizează).

Din totalul distanței, 181 km i-am parcurs în afara localității la viteze 80-100 km/h, temperatura 1-8 grade Celsius, cu un consum mediu de 20 kWh/100 km, fără să fi preîncălzit dimineața la plecare, când erau 1.5 grade Celsius. Dar în timpul săptămânii am preîncălzit de vreo câteva ori. Deci, să zicem că am consumat 10 kWh, care nu sunt contorizați; consumul mediu ar fi fost circa 27 kWh/100 km dacă țin cont și de aceștia.
Este consecvent cu ceea ce am avut pe tot parcursul iernii.

Cosmin, ID.3, București

Împreună cu informațiile furnizate de Alexandru (București), graficul consumului mediu săptămânal, pe baza căruia se poate calcula autonomia estimată în fiecare sezon, a scăpat de valorile peste 30 kWh/100 km, care au dat fiori reci proprietarilor de ID.3 iarna.

Skoda Citigo

Micul Citigo este în continuare imobilizat în service la Timișoara, după ce în 8 martie a refuzat să o mai ducă pe Doina la destinație.

Ca și cum nu ar fi fost suficient că reprezentanța de unde a fost preluată mașina nu avea personal calificat pentru intervenția la acumulator, la Porsche Timișoara nu aveau sculele potrivite pentru reparația necesară… Urmează să fie împrumutate de la București, din păcate abuzând tot de timpul clientului!

VW e-Up! cel voinic

Să încheiem într-o notă pozitivă, remarcând că buburuza lui Marius nu se lasă impresionată de vreme, de lungimea traseului, sau de bolile rudelor și continuă să își facă datoria fără cea mai mică problemă.

După mai multe săptămâni de șomaj, Smart-ul Klarei (care nu face parte din familia VW, dar s-a lipit de echipa mini, e-Up & Citigo) a avut prima încărcare, care indică o valoare mai scăzută de consum față de cele din ianuarie. Spre deosebire de consumul indicat la bord de majoritatea modelelor din proiect, cel pentru Smart este calculat pe baza energiei absorbite din rețea, prin urmare include pierderile de încărcare.

Ce alte experiențe bune și mai puțin bune ați avut cu modele electrice VW? Scrieți-ne pe adresa [email protected], la rubrica de comentarii, pe facebook sau Forum. Mulțumim pentru colaborare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.