Pasionații de automobile electrice din toată lumea par să fie atrași de un model coreean nici prea mare, dar nici prea mic, fără pretenții premium, dar confort foarte bun, echipat cu un acumulator suficient de mare, care combinat cu eficiența bună, te face să uiți de teama de autonomie.
Ați ghicit probabil că este vorba de Hyundai Kona, care s-a clasat pe locul patru în preferințele înmatriculărilor europene în 2020 și pe locul cinci în clasamentul global. Încă înainte de înlocuirea primului model electric, Hyundai Ioniq, utilizat pentru test drive in cadrul proiectului Electromobilitate, cu o Kona, făcusem cunoștință cu exemplarul lui Paul.

Ne-am întâlnit prima oară la stația de încărcare de la Porsib și am făcut un test paralel pe urcarea și coborârea de la Păltiniș, ca să înțelegem mai bine eficiența SUV-ului compact, comparativ cu etalonul de la acea vreme, Ionică, Hyundai Ioniq model 2018 și noul Peugeot e-208.
Au trecut de atunci 10 luni, în care Paul ne-a încântat cu povești din călătoriile electrice în toată țara și multe destinații îndepărtate din Europa, de la Amsterdam până în sudul Greciei. Din rapoartele săptămânale de consum, parcurs, condiții de exploatare, costuri de încărcare am învățat lecții valoroase despre stațiile de pretutindeni și l-am urmărit în aventura sa de peste 55.000 km, care dezminte unele prejudecăți despre incompatibilitatea utilizării unui automobil electric pentru călătorii lungi.
Alături de Paul, Andrei a acumulat peste 20.000 km cu Kona în doar patru luni de iarnă, dezmințind și al doilea mare mit despre folosirea electricelor iarna „doar în oraș”.


Spre deosebire de călătorii noștri de cursă lungă, Titus și Tudor alternează nevoile zilnice cu excursii de sfârșit de săptămână, cele două imagini fiind trimise de Titus de la barajul Gura Râului în apropiere de Sibiu.
Cristian și Attila ne dezvăluie impactul drumurilor foarte scurte asupra consumului în oraș, iar Dan, cu exemplarul său cu peste 105.000 km la bord, ne deschide ochii spre ce fel de reparații vor fi necesare în viitor. Pe scurt, mai nici una!
Câteva actualizări de soft și reviziile periodice au fost singurele evenimente care au dus Ko(a)nele la service și sperăm ca viitoarea generație, începând cu IONIQ 5, va beneficia de update-uri OTA (over the air), pentru a elimina și acest ultim motiv de merge la service.
De altfel, numărul mare de kilometri acumulați de Paul și Andrei a fost posibil și fiindca exemplarele lor nu au fost imobilizate în service zile în șir pentru un update de soft, sau alte reparații. Că un defect de calitate se poate strecura în oricare de miile de componente utilizate într-un automobil, este dovedit însă de recall-ul pentru acumulatori în derulare pentru 82.000 de Kona în lume.
Câteva lecții despre consum și autonomie

Cu șapte participanți în echipa Kona, graficul de consum este aglomerat și mai greu de descifrat, așa că am ales să reprezint doar valorile maxime și minime din fiecare săptămână, care definesc domeniul de consum înregistrat de colegii noștri.
Având un număr de valori statistic relevant, am utilizat interpolarea polinomiala din Excel și am plasat valorile obținute de Paul (linia punctată verde) pe parcursul celor 55.000 km în domeniul Kona.

Nu este o surpriză pentru cine a acumulat experiență cu automobile electrice iarna, că valorile de consum obținute de Paul, cu drumuri mai lungi decât majoritatea colegilor de echipa, plasează consumul său în treimea inferioară.
In direct cu proprietarii
Andrei Dumbravă, Brașov
Săptămâna asta am făcut 1105km, cu un consum mediu de 18KWh/100km. Un consum crescut datorat în primul rând condițiilor meteorologice, având câteva drumuri la început de săptămână, unde mai mult se preta un permis de navigație costier decât un permis de conducere a autovehiculelor.
In această săptămână am încărcat 168 KWh cu un cost total de 82,26 RON ( 7.44 RON/100 km)
Din cei 168 KWh, 116 KWh (69%) au fost încărcați la priza domestică.


Spor și atenție mare la drum, că au început să „înflorească” craterele de primăvară. La intrarea în Brasov dinspre Predeal avem o minunăție de crater într-un podeț, care mai produce și victime. Domnul din imagine și-a lăsat o jantă în acel crater. Culmea, craterul e chiar în fața reprezentanței BMW.
Reprezentanță care „susține” electromobilitatea, alegând să se bucure doar angajații service-ului de o stație de 25KW. Până la urma urmei e stația și alegerea lor, dar parcă și ipocrizia merită sancționată la momentul potrivit.
Dan Mihalea, București
In săptămâna aceasta am avut următoarele date:
- consumul mediu: 16,6 kWh/100 km
- distanța parcursă: 146,9 km
- temperatura medie: 6,5 °C
- viteza medie: 24,6 km/h
Am tot avut sesiuni de încărcare, pe la AFI (https://www.plugshare.com/location/146777), E.On (https://www.plugshare.com/location/91647) și Lidl (https://www.plugshare.com/location/305614).
Pierderile se situează pe la 17%, de așteptat, având în vedere faptul că am ajuns cu bateria rece (pornea de la 22 kW pe DC) și vremea a fost relativ rece / la umbră.
Cristian a făcut o frumoasă excursie de la Cluj la Moneasa și a cules o mulțime de informații despre consum, încărcare și costuri, pe care le vom publica în următorul episod despre echipa Kona.
Ce alte experiențe ați acumulat cu Kona? Ce ați mai dori să aflați de la actualii proprietari, înainte de a va decide pentru modelul din 2021?
Scrieți-ne pe adresa [email protected], la rubrica de comentarii, pe facebook sau Forum. Mulțumim pentru colaborare!

We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 65 owners, documenting 1.9 million km, mostly in Romania and Europe, with some input from our colleagues in USA.