Transcarpatica III – văzută prin parbrizul IONIQ 5, Volvo XC40, VW ID.4

Săptămâna care a trecut a adus o nouă întâlnire a posesorilor de mașini electrice ce participă la proiectul Electromobilitate. Putem spune că toate platformele din Grupa Mare au fost reprezentate, Skoda Enyaq împărțind același ADN cu VW ID.4.

Traseul a fost Șpring (Alba) – Albac- Beliș – Mărișel – Cluj-Napoca, fiecare dintre noi adunând mai mulți sau mai puțini kilometri pentru a ajunge aici și a ne putea bucura de traseele montane și de reîntâlnirea cu ceilalți.

Consumul mediu săptămânal

Mihai – Skoda Enyaq, Bacău

În săptămâna 18-24 septembrie am parcurs cu Skoda Enyaq iV80 384 km din care 320 in afara orașului. Consumul mediu a fost de 18,7 kwh/100km.
Am încărcat doar acasă prin Hidroelectrica.
 

Dan – Volvo XC40 Recharge, București

Săptămâna 18-24 Septembrie a început lent, dar s-a terminat în forță. Pe parcurs XC40 înregistrează un consum tipic de toamnă de 16.4 kWh/100 km pe drumuri exclusiv urbane.
Weekendul a venit la pachet cu evenimentele marca Electromobilitate. La Transcarpatica, XC40 a realizat atât traseul oficial din munții Apuseni – Transursoaia – cât și ”trans-urile” mai cunoscute: Transalpina la dus și Transfăgărășan la întors.

Astfel, incluzând micile deplasări de la fața locului, XC40 a înregistrat la sfârșit un consum mediu total de 19.4 kWh/100km, acumulând un cost total de 36 RON/100 km. Bineînțeles, este loc și de mai bine! Dar oboseala spre sfârșit s-a transformat într-un picior greu pe pedala de accelerație la mersul pe autostradă.

Dată Start 18-Sep-2023
Dată Sfârșit 24-Sep-2023
Temp Min Condus [C] 21.00
Temp Max Condus [C] 30.00
SOC Start [%] 76.00
SOC Sfârșit [%]  
Distanța Parcursă [km] 1438.50
Consum Mediu [kWh/100km] 19.40
Viteza Medie [km/h] 57.00
Nr Încărcări AC 1
Încărcări AC [kWh] 59.23
Nr Încărcări DC 5
Încărcări DC [kWh] 199.17
Total Încărcări [kWh] 258.40
Cost Total Încărcări [RON] 519.88

Tudor – IONIQ 5 RWD, Timișoara

Consumul pentru săptămâna trecută este cel din poza de mai jos. Include drumul Borșa, Maramureș – Cluj Napoca – Timișoara plus drumul Timisoara – Șpring – Sibiu – Șpring – Albac-Beliș-Cluj-Napoca-Ciugud-Păuca-Sibiu-Timișoara cu Dan la volan.

Amintirile primei ediții a raidului montan Transcarpatica din 2021 sunt foarte vii. Atât trecătorile parcurse în tăcere și fără fum, cât și veselia colegilor prezenți pe traseu rămân de neuitat.

In schimb modul de operare al IONIQ-ului lui Tudor s-a mai estompat. Dincolo de gafele clasice ale proprietarilor răsfățați de Tesla cu intrarea și ieșirea din mașină, plus plecarea de pe loc, fără acționarea butoanelor de orice fel, au rămas de dibuit acționarea sistemelor ADAS (advanced driver assistance systems) pe care fiecare producător le-a botezat cum l-a tăiat capul.

Setările lui Tudor pentru IONIQ 5 au fost mai eficiente pe autostradă decât Autopilot-ul achiziționat de mine în 2022 (după patru ani de la achiziție) pentru TM 3. In primul rand, după semnalizarea unei depășiri și trecerea pe banda din stânga, sistemul nu se decuplează, prin urmare nu este necesară re-cuplarea după fiecare depăsire.

In al doilea rând, totodată cel mai important pentru senzația de relaxare totală la volan, este că în cei aproape 1000 km parcurși nu am întâmpinat frânari neintenționate, așa cum se întâmpla la TM 3 pe Autopilot. Fiind vorba de siguranța în trafic, consider acest aspect un MARE PLUS pentru IONIQ 5.

In rest, numai de bine. Bucuria întâlnirii cu copii din Drașov și Șpring, prezența tonică a tinerei primărițe plină de energie și veselie molipsitoare, noile cunoștințe făcute cu colegii din proiect și întâlnirea cu totul specială cu Mihai (Dacia Spring, Fălticeni) la Alba Iulia, au transformat evenimentul de sâmbătă 23 septembrie într-o sărbătoare a mobilității electrice alături de viitoarea generație de electromobiliști.

Despre a treia ediție a raidului montan 100% electric desfășurat anul acesta în munții Apuseni am scris in detaliu aici:

Dan – la volanul IONIQ 5

Laurențiu – VW ID.4, Cluj-Napoca

În aceasta săptămână am făcut un drum sâmbătă până la întâlnirea de la Șpring și unul duminică Cluj-Napoca – Pasul Ursoaia – Mărișel-Cluj. Consumul este un pic mai mare decât în săptămânile anterioare din cauza deplasării pe autostradă cu viteze mai mari decât cele cu care este obișnuită mașina pe drumurile naționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.