Vacanță cu VW ID.4 într-o călătorie a extremelor

Anul acesta am început deplasarea în vacanță duminică și ne-am întors luni, după 8 zile, așa că în raportările săptămânale aceasta ar fi fost întinsă pe parcursul a trei săptămâni.

Ca să fie mai ușor am zis să adun datele într-un singur articol.

Am plecat din Cluj-Napoca, duminică 20.08, spre Brașov, unde urma să fie prima cazare, pe drum încărcând o dată la Kaufland Sighișoara, apoi la o stație a Primăriei Brașov, la Zoo.

A doua zi am plecat spre Vulcanii Noroioși, consumul până acolo fiind de 10,3 kWh/100 km, diferența de altitudine și răcoarea de dimineață (nefiind nevoie să folosim AC-ul) spunându-și cuvântul. 

    

De acolo spre Brăila, căldură mare și viteze mai mari, ceea ce a dus la creșterea consumului la 12,7  kWh/100 km, pentru toată deplasarea de la Brașov.

    

Luni am pornit spre Tulcea, cu o oprire la o stație de încărcat a Primăriei Galați, la un preț absolut rezonabil, 1,03 lei/kWh, unde am încărcat 43,6 kWh, la un cost total de 44,67 lei.

Podul de la Brăila este absolut impresionant, mai ales atunci când te afli sub picioarele lui.

    

Ajunși în Tulcea, un pic mai devreme decât trebuia să plece vaporul spre Sulina, am avut timp să mai încărcăm pentru aproape două ore și jumătate, la o stație a Primăriei Tulcea, cât timp am vizitat Acvariul, și faleza.

Deplasarea spre Sulina am făcut-o cu un vas pasager al Navrom, timp în care am văzut că se poate transporta cam orice pe apă

   

După câteva zile de relaxare și plimbări cu barca prin Deltă, și mare, am ajuns să vizităm cel mai estic punct din România.

   

Sâmbătă am pornit de la Sulina la Tulcea, de data aceasta cu o barca rapidă, continuând deplasarea cu mașina, spre Constanța-Adamclisi-Călărași. În prima parte consumul a fost mare, pentru că de la 2 metri altitudine nu prea poți decât să urci, 18 kWh/100 km, dar apoi a scăzut până sub 15 kWh/100km, la Călărași. Două încărcări la o stație Kaufland, de aproape 50 kWh, pe care aplicația nu a vrut să le taxeze, nici din credit, nici de pe card. Să fie primit!

Următoarea zi a adus continuarea deplasării prin Giurgiu, Zimnicea cel mai sudic punct din România. 

   

Apoi, continuarea călătoriei spre Craiova, prin Turnu Măgurele și o încărcare de 26 kWh, la Kaufland, apoi la Craiova, unde am încărcat din nou la o stație Type 2 a Primăriei.

Astfel săptămâna a doua s-a încheiat cu 1189 km parcurși cu un consum mediu de 14,4 kWh/100 km

Ultima zi a călătoriei a adus deplasarea din Craiova spre Cluj-Napoca, pe cel mai înalt drum, asfaltat, din România, Transalpina, spre surprinderea mea, reușind un timp aproape similar cu cel din deplasările anterioare, pe Valea Jiului.

   

Concluziile:

1863 km, 14,6 kWh/100 km consum mediu, cheltuieli cu încărcarea 44,67 lei, iar mașina s-a comportat exemplar, chiar dacă temperaturile maxime au fost de 36,5 grade Celsius.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.