Tesla Model Y – săptămâna #32. Primul test drive cu FSD v12

Sursa: twitter @elonmusk

Elon Musk a publicat pe rețeaua socială X (Twitter) un video de 45 de minute, în care arată cum funcționează ultima versiune FSD în Palo Alto (California). Din păcate calitatea video este destul de slabă, dar oferă totuși mai multe informații interesante.

Cea mai interesantă dintre ele este că FSD este acum un „End-to-End AI”. Acesta este un termen folosit pentru a descrie sistemele de inteligență artificială care efectuează un proces complet sau o sarcină de la intrare până la ieșire, fără a necesita intervenție umană intermediară. În acest tip de sistem, modelul AI este proiectat și antrenat pentru a efectua toate sub-sarcinile necesare pentru a finaliza sarcina principală. Avantajul unui astfel de sistem este că este adesea mai simplu de implementat și poate fi mai eficient în termeni de performanță, deoarece modelul poate să învețe să optimizeze toate etapele procesului.

Anterior, în versiunea 11, Tesla a folosit un sistem AI bazat pe componente. Aceasta este un tip de arhitectură în care diferite părți ale unui sistem de inteligență artificială sunt divizate în module sau componente separate, fiecare având o funcție specifică. Aceste componente pot fi dezvoltate, testate și optimizate în mod independent, iar apoi pot fi combinate pentru a forma un sistem AI complet.

De exemplu, în cazul unui sistem de conducere autonomă pentru mașini, diferitele componente ar putea include un modul pentru detectarea obiectelor, unul pentru planificarea traseului și un altul pentru controlul vehiculului. Fiecare componentă poate utiliza diferite tehnici de învățare a mașinilor sau metode de inteligență artificială pentru a-și îndeplini funcția.

Cu toate acestea, un dezavantaj ar putea fi complexitatea crescută în coordonarea și integrarea diferitelor componente. De asemenea, poate fi mai dificil să se optimizeze performanța sistemului în ansamblu, deoarece fiecare componentă a fost optimizată pentru o sarcină specifică, și nu neapărat pentru a lucra în armonie cu celelalte componente.

Nici de data aceasta sistemul nu este ferit de erori, Elon Musk fiind obligat să intervină, în jurul minutului 19, pentru a preveni pătrunderea într-o intersecție pe culoarea roșie a semaforului.

Consumul mediu săptămânal

Adrian – Model Y Long Range, Ploiești

În săptămâna 14-20 august am înregistrat următoarele rezultate:

  • Kilometri parcurși: 664
  • Consum mediu: 15,1 kWh / 100km

Acești kilometri au inclus un drum Ploiești – Constanța – Mamaia Nord și retur (până la Slobozia pe DN, apoi pe autostradă, valabil și la întoarcere), totalizând 578km, cu un consum mediu de 15,2 kWh/100km.

Am încărcat 37 kWh la Supercharger Constanța, pentru care am plătit 13 lei (am avut 150km gratuiți de la ridicarea mașinii). Am mai încărcat 46,5 kWh la Kaufland Ploiești, cost 0 (cupon).

Total km parcurși: 5.200, consum mediu general: 14,7 kWh/100km.

Andu – Model Y Long Range, București

Pentru mine săptămâna 14-20 august este reprezentată de întoarcerea din Nordkapp spre București, mai exact din Malmo până în București.

Un aspect interesant despre datele acestei săptămâni este că includ în proporție de 80% – 85% doar autostrăzi unde am mers cu o medie de 160km/h în Germania (cu un peak de 209km/h), în limita legală (130 km/h) în Danemarca, Cehia, Slovacia, Ungaria, respectiv 140 km/h în România.

Consumul pentru acest tip de drum mi se pare fascinant pentru o mașină mare precum Tesla Model Y, încărcata până la masa maximă admisă din talon. Încărcările până în România au fost făcute majoritar în rețeaua Ionity, în România la Lidl Arad, Supercharger Sibiu, Renovatio autostrada A1, Elmotion Pitești, Elmotion Topoloveni, Supercharger București.

  • Distanța parcursă: 3.139 km
  • Consum mediu: 19 kWh/100 km
  • Cost total: 1060 lei
  • Cost mediu/100 km: 33.76 lei

Cristian – Model Y Performance, Brașov

Săptămâna 14 – 20 august:

  • distanță parcursă: 779 km
  • energie consumată în drive: 119 kWh
  • energie consumată staționar: 16,8 kWh
  • consum mediu în drive: 15,3 kWh/100 km
  • încărcări acasă: 157,2 kWh (inclusiv pierderi), cost 125 lei
  • cost mediu per 100 km: 16 lei

Octavian – Model Y Long Range, Sibiu

Săptămâna trecută am parcurs 845 km.

  • Consum: 18 kWh/100km
  • Cost: 66 RON.

De la Sibiu până la Șomcuta Mare am făcut 3 ore și 6 minute. Am parcurs 303 km, din care am avut autostradă 200 km. Viteza pe autostradă a fost de 140 km/h. 

Ovidiu – Model Y Performance, București

Săptămâna trecută am fost în concediu cu familia și socrii în Kranevo, Bulgaria. Hotelul a fost același de anul trecut, Casa di Fiore, întrucât ne-a plăcut foarte mult și am dorit să revenim.

Aici au 5 stații de încărcare type la 1,25RON/kWh prin aplicația GigaCharger. Drumul l-am făcut dintr-o bucată fără pauze pentru încărcare, plecând cu 100% baterie atât de acasă cât și de la hotel.

La dus am mers 175 km pe autostrada Soarelui via vama din Negru Vodă, un total de 324 km și un consum mediu de 20,3 kWh/100km, iar viteza medie a fost de 87 km/h.

La întoarcere am venit via Ruse-Giurgiu, întrucât vedeam ceva aglomerație înainte de Fetești, distanță totală 296 km, cu un consum mediu de 18,1 kWh/100km, iar viteza medie a fost de 75km/h.

În total pentru săptămâna 14-20 august avem 699 km cu 133 kWh consumați și o medie de 19 kWh/100km.

Costul total cu încărcările este de 141 RON din care aproximativ 31 RON acasă.

Pe timpul celor 5 nopți petrecute în Bulgaria mașina a stat cu Sentry On, consumând 26% din bateria mașinii, de aici și consumul mai mare de energie raportat de TeslaMate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.