Vacanță de schi alături de Kona Electric

Fiind un mare iubitor al sezonului rece, sporturilor de iarnă (schiatul în principiu) și al călătoriilor cu mașini electrice, încă de la sfârșitul sezonului de schi 2020, când încă nu eram cuprinși de pandemie, făceam planuri ca anul acesta voi merge cu electrica în vacanța de iarnă, într-una din stațiunile din Alpii Tirolezi.

Pandemia, alături de restricțiile de deplasare, a amânat aceste planuri de a călători spre vestul Europei, așa că ne-am reorientat și am ales cea mai mare și ușor accesibilă stațiune din vestul țării: Straja, județul Hunedoara. Bineînțeles că nu am renunțat la ideea călătoriei cu Kona, astfel că în 21 Februarie la ora 8:20 porneam din Timișoara cu acumulatorul încărcat 100%, 3 persoane la bord și bagaje pentru 5 zile (inclusiv echipament de schi), pe traseul din imagine. ⬇

Traseul de 250 km

Deoarece în zona Petroșani, singura stație de încărcare este cea de 22 kW AC din comuna Baru, am hotărât că pauza de încărcare va fi la stația de 50 kW DC din parcarea Penny Caransebeș. Aproximativ jumătate din distanța Timișoara-Caransebeș am parcurs-o pe autostradă, cu pilotul automat adaptiv setat la 130 km/h, obținând un consum ceva mai ridicat. Am avut însă și un beneficiu: temperatura medie a acumulatorului a urcat de la 5℃ la 14℃ și nu am avut parte de reducerea puterii de încărcare din cauza temperaturii prea scăzute.

Încărcare Penny Caransebeș

Am încărcat 18,4 kWh în 38 de minute, timp în care am băut o cafea și am făcut mici cumpărături și am pornit mai departe cu 85% baterie. Traseul de 250 km (pe sens) poate fi parcurs fără încărcare pe drum, dar aveam nevoie să ajungem în Lupeni (plecarea telecabinei spre stațiunea Straja) cu cel puțin 50% pentru drumul de întoarcere.

După 4:20h și 250 km parcurși, am ajuns la destinație, în parcarea telecabinei din Lupeni, incluzând și cele aproape 40 de minute pentru pauza de încărcare. Consumul pentru acest drum a fost de 19.8 kWh/100 km. Cauza consumului relativ ridicat a fost atât porțiunea de autostradă parcursă cu 130 km/h, cât și diferența de nivel de 650 m.
Încălzirea habitaclului a funcționat pe aproape tot parcursul călătoriei pe 21℃, ventilație pe automat în prima parte, iar apoi pe treptele 1 și 2.

Duminică, în 21 Februarie când am parcat, mașina arăta că mai avem 52% baterie, iar după 5 zile de stat în parcare neutilizată, în data de 26 Februarie indica 51%. Așadar am pierdut 1% din energia disponibilă.

Kona la baza telecabinei din Lupeni
Consum 19.8 kWh/100 km pentru traseul Timișoara-Lupeni
Consum 13.8 kWh/100 km pentru traseul Lupeni-Timișoara

La drumul de întoarcere, din Lupeni în Petroșani Kona a fost încărcată cu 4 persoane și mai multe bagaje decât pe sensul opus. ⬇

Oprirea pentru încărcare la drumul de întoarcere am efectuat-o tot la Penny Caransebeș, la stația de 50 kW, dar de această data a durat doar 20 minute timp în care am încărcat 14,8 kWh. Viteza de încărcare a fost mai mare datorită SoC-ului mai mic (25% la pornirea încărcării), iar când am oprit încărcarea aveam 40% SoC, suficient pentru un drum de puțin peste 100 km.

Temperatura exterioară a fost în jur de 20℃, astfel că nu am avut nevoie de încălzirea habitaclului absolut deloc. Acest lucru cumulat cu faptul că am coborât cei 650m în altitudine, au dus la reducerea consumului până la valoarea de 13.8 kWh/100 km.

De această dată am evitat porțiunea de autostradă dintre Lugoj și Timișoara, deoarece fiind vineri după amiază am considerat că descărcarea autostrăzii și intrarea în oraș vor fi aglomerate. De la Lugoj am urmat indicatorul de Buziaș și am circulat pe drumuri naționale, însă distanța și timpul deplasării sunt foarte similare pe ambele variante.
Durata drumului de întoarcere nu este relevantă pentru ca am făcut un mic ocol și o pauză în Petroșani.

Din cei 84 kWh consumați pentru drumul dus-întors de 500 km, 33,2 kWh au fost încărcați în rețeaua Renovatio și au costat 64,66 RON. Restul de 50,8 kWh au fost încărcați la priza casnică cu prețul de 0,75 RON/kWh (38,1 RON). Costul total al excursiei a fost aproape 103 RON sau 20,5 RON/100km.

Prietenii noștri Bogdan și Daniela, au parcurs același traseu la bordul unui Audi A4 2.0 TDI și au obținut un consum mediu de 6,3 L/100 km. Considerând un preț al motorinei de 5,1 RON/L, costul total pentru cei 500 km a ajuns la 160 RON sau 32 RON/100km, cu 56% mai mult decât costul energiei electrice pentru Kona. Să mai adaugăm emisiile Audi-ului pe același traseu?

Hyundai Kona Electric a confirmat din nou (dacă mai era nevoie) că este o mașină potrivită atât pentru mersul în oraș cât și pentru excursii mai lungi, datorită eficienței și confortului pe care îl oferă pasagerilor și mai ales șoferului, prin toate sistemele de asistență la condus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.