Vanzarile globale de automobile electrice in primele 9 luni din 2019 in CRESTERE

In hatisul de stiri „alarmiste”, cu titluri bombastice menite sa toarne benzina pe focul electroscepticilor, aspectul livrarilor mai mici decat cererea este ignorat sistematic.

Asa cum era firesc, reducerea subventiilor pentru automobile electrice pe cea mai mare piata din lume, China, suprapuse peste o piata auto in cadere libera de 20 de luni, a avut un impact considerabil si asupra vanzarilor globale din trimestrul trei. Cumparatorii chinezi achizitioneaza, de mai bine de zece ani, mai mult de jumatate din automobilele electrice disponibile in lume si impactul reducerii subventiilor a afectat, in mod firesc, dinamica pietii locale.

Exista insa o lectie importanta, care poate fi invatata din inmatricularile primelor noua luni din 2019. Atunci cand un producator lanseaza modelul potrivit si se straduie sa produca in pas cu cererea, rezultatele sunt spectaculoase.

Sursa informatiilor: EVsales

Cu productie intr-o singura fabrica in Fremont, California si logistica complexa de distributie pe pietele mondiale, Tesla demonstreaza sistematic ca limita actuala a vanzarii de automobile electrice este productia si distributia, nicidecum cererea. Oare pe ce loc ar putea urca Hyundai Kona, daca s-ar porduce in ritm cu solicitarile clientilor din toata lumea ?

Cu trei modele in top 15 mondial, Tesla s-a detasat in lider mondial, inca inainte de lansarea productiei in noua fabrica din Shanghai, pozitie cu care va incheia anul la mare distanta de competitie.

Sursa informatiilor: EVsales

Dintre producatorii din afara Chinei este remarcabil avantajul pastrat de Nissan si Renault, pionieri globali ai tranzitiei spre electrificare. Vanzarile cumulate ale tot mai fragilei aliante Renault – Nissan o plaseaza pe un onorabil loc trei, considerand vechimea celor doua modele Leaf si Zoe, imbunatatite constant de-a lungul anilor.

Chiar daca in 2020 ofensiva VW va perturba serios clasamentul global, urmatorul deceniu va fi cel in care noi aliante si un proaspat mamut global, ce inglobeaza 15 marci (Fiat-Alfa Romeo-Maserati-Lancia-Abarth-Chrysler-Dodge-Ram-Jeep-Peugeot-Citroen-DS-Opel-Vauxhal) vor avea un cuvant decisiv de spus in tranzitia spre mobilitatea individuala electrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.