Primul an cu Tesla Model 3

Dupa inscrierea in februarie si configurarea modelului dorit (culoare alba, tractiune spate) in august, exact cu un an in urma, 2 noiembrie la ora 13:30, am fost programati la Service Center din Lyndhurst, Ohio, sa luam in primire prima Tesla, ce avea sa ne dea o mana de ajutor la educarea prin test drive in cadrul proiectului Electromobilitate.

Dupa 12 luni de calatorii pe doua continente, in care am strabatut 22.000 kilometri in cinci state americane si sapte tari europene, fara cea mai mica problema tehnica, privim in urma cu drag la ce a insemnat primul an cu Model 3, botezata de entuziasta echipa de voluntari, implicata in proiectul Electromobilitate, „TM 3” – citit „timi trei”.

Chiar daca legislativ nu a realizat progres si in prezent Tesla tot nu poate sa vanda in statul Michigan, care este sediul celor trei mari firme auto americane (GM, Ford si Chrysler), distanta pana la primul service s-a injumatatit pentru noi, odata cu inceperea activitatii la service-ul din Toledo, Ohio.

In schimb, TM 3 a devenit o masina mai buna si mai capabila pe parcursul ultimelor 12 luni prin actualizari periodice ale software-ului. Din numeroasele functii adaugate sau imbunatatite, cea mai utila, pentru calatoria in Europa, a fost posibilitatea de incarcare rapida ChadeMo, cu ajutorul unui adaptor.

Detaliile experientei cu TM 3 au fost impartasite cu cei interesati in paginile revistei online 24.auto.ro, gazda buna a proiectului Electromobilitate, inca de la initiere in februarie 2018 si pe blogul dedicat educatiei despre ecosistemul necesar adoptarii mobilitatii electrice in masa, pe scurt oferta cat mai variata de automobile electrice, retele extinse de incarcare rapida si service-uri calificate.

Cele peste 60 de articole apartin unui numar de 14 autori si descriu prima experienta cu Model 3, calatorii, intalniri si evenimente la care au participat alaturi de echipa „Elmob” si „TM 3”. Numeroase alte articole au urmarit pas cu pas cum a cucerit Model 3 inimile si buzunarele clientilor din toata lumea, devenind in mai putin de sase luni de la inceperea livrarilor internationale, cel mai bine vandut model electric pe plan global.

O serie de articole sunt dedicate testelor comparative cu Hyundai Ioniq, cel de al doilea automobil utilizat in cadrul proiectului Electromobilitate, care la jumatate din pretul Teslei, ofera cateva avantaje pentru naveta in oras.

Pe langa interiorul mult mai familiar, scaunele imbracate cu material care permite aerisirea (cu toata climatizarea exceptionala, pielea sintetica din Model 3 te fierbe in suc propriu in zile de canicula) si suspensia mai ingaduitoare pe drumuri denivelate, Ioniq-ului este mai economic pana la viteze de 110 km/h.

Asa cum am discutat in repetate randuri cu participantii la test drive, ramane o decizie individuala daca demarajul mai rapid si autonomia dubla, justifica pretul mai mult decat dublu pentru Model 3 long range, care nu beneficiaza de subventia guvernamentala in Romania.

Pentru amatorii de statistici, in primul an 79 de conducatori (Romania 50, SUA 17, Germania 7 , Suedia 3, Norvegia 2, au efectuat teste si 154 pasageri au participat la experienta mersului linistit cu Model 3.

Pentru cei decisi dinainte pentru Model 3, experienta a accelerat achizitia, pentru altii a generat interesul, dar pentru toti particpantii a insemnat o experienta inedita, pe care cativa au impartasit-o cu comunitatea noastra electromobilistica in articolele de mai jos.

LA MULTI ANI TM 3 !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.