Viitorul electromobilitatii, cu acumulatori sau pile de hidrogen?

In dezbaterile aprinse despre viitorul electromobilitatii apar adesea opinii extreme sau pur si simplu eronate, gazduite de titluri bombastice ca cele despre „motorul cu hidrogen”.

Este bine sa fie clar ca discutia despre utilizarea hidrogenului ca purtator de energie este limitata la alternativa adoptarii unei pile de hidrogen in locul unui acumulator, din cauza dezavantajelor actuale de masa si cost, ce conduc la autonomii limitate si timpi mari de incarcare.

Pila de hidrogen, ca sursa a energiei electrice la bord, prin reactia dintre hidrogenul stocat in rezervor cu oxigenul din atmosfera, este utilzata tot pentru alimentarea unui motor electric, care genereaza energia mecanica necesara deplasarii unui vehicul.

Sistemele unui automobil electric alimentat de o pila cu hidrogen.

Utilizand acronimele consacrate in literatura electromobilistica internationala, optiunea sursei de energie este cuprinsa in numele segmentului, care nu lasa insa nici un dubiu ca in ambele cazuri este vorba de vehicule electrice:

 • BEV – battery electric vehicle
 • FCEV sau FCV – fuel cell electric vehicle

Pentru cei ce nu au avut ocazia sa citeasca articolele precedente pe aceasta tema, le vom lista mai jos pentru informare despre „hidrogenul verde” produs prin electroliza, in instalatii alimentate cu energie electrica produsa fotovoltaic, randamentul productiei prin electroliza, cel al transportului si alimentarii cu hidrogen.

Mai trebuie considerate si rezervele limitate de apa dulce, intr-o lume tot mai insetata, ceea ce adauga procesului de productie al „hidrogenului verde” etapa de desalinizare a apei din marile si oceanele lumii, diminuand si mai mult randamentul energetic.

Honda Clarity – FCEV

Cat de scindata este lumea auto pe aceasta tema este usor de constatat daca ar fi doar sa ne reamintim de celebra categorisire de catre Elon Musk, CEO Tesla, a tentativelor de utilizare pentru automobile a pilelor de hidrogen, in engleza „fuel cells”, ca fiind „fool cells”, in timp ce Toyota, Honda si Hyundai continua sa sustina cate un model FCEV pe piata: Mirai, Clarity si Nexo.

Hyundai Nexo – FCEV

Dupa alianta Hyundai – Audi, cu scopul de atinge volumul necesar rentabilizarii productiei de automobile cu pile de hidrogen, o alta alianta pentru promovarea cercetarii in domeniul aplicatiilor hidrogenului pentru transport, intre Toyota si BMW, da primele roade. Comunicatul firmei bavareze descrie intentia lansarii in productie de serie limitata, incepand cu 2022, a modelului X5 electric alimentat cu pile de hidrogen.

Tehnologia cu pila de hidrogen utilizata pentru BMW X5 – FCEV

Batalia ideilor a luat forme interesante in industria auto germana, mai ales cand grupul Volkswagen a amenintat ca va parasi alianta care promoveaza interesele industriei, daca prioritatea numarul unu nu devine productia de acumulatori in Europa. Dupa opinia lui Herbert Diess, CEO VW, alianta isi risipeste resursele in prea multe directii, fara a reusi sa tina pasul cu producatorii asiatici de acumulatori.

Daca punem in balanta opiniile celor doi colosi industriali, considerati a fi cele mai mari concerne auto dupa criterii diferite:

 • Volkswagen dupa numarul de vehicule vandute si numar de angajati
 • Toyota dupa profit si valoare pe bursa

vom ajunge repede la confuzie totala, fiindca directiile par diametral opuse.

In realitate si unii si altii promoveaza vehicule electrice, ca una din solutiile pentru reducerea poluarii sonore si cu noxe in aglomeratiile urbane, preferand surse diferite pentru energia electrica la bord.

Toyota Mirai – FCEV

Sa retinem ca Toyota nu respinge ideea utilizarii acumulatorilor, dar considera ca in actuala faza de dezvoltare a tehnologiei sunt prea mari, grei si scumpi. Greu de contestat aceasta realitate, cu tot progresul remarcabil facut in ultimii zece ani si anunturile saptamanle ale unor noi solutii „miraculoase” pentru acumulatori tot mai buni, aflati in faza de prototip.

Prognozele initiale care prevedeau ca pana in 2018 Toyota va avea o varianta „solid state” (cu electrolit solid, in locul pastei sau fluidului utilizat in prezent) in productie pentru acumulatori Li-ion, s-a dovedit a fi doar un vis frumos. Doi ani mai tarziu bateriile solid state se produc doar pentru aparatura electronica, lansarea in productie pentru aplicatii in transport deplasandu-se cu alti cativa ani in viitor.

Comparatia randamentului energetic pentru doua automobile electrice, cel de sus cu acumulator, iar cel de jos alimentat cu energie electrica de o pila de hidrogen

Pe langa noua ofensiva promotionala prin care demonstreaza ca automobilele electrice cu acumulatori din generatia ID sunt deja mai ieftine decat variantele similare echipate cu motoare pe benzina sau diesel, grupul Volkswagen a publicat rezultatele a numeroase studii pe tema randamentului de la productie pana la utilizare pentru ambele variante de automobile electrice cu acumulatori si cu pile de hidrogen.

Avantajele si dezavantajele utilizarii pilei de hidrogen pentru alimentarea cu energie produsa la bord a unui vehicul electric

In concluziile subliniate de reprezenti VW sunt enumerate avantajele si dezavantajele alimentarii unui vehicul electric cu pile de hidrogen, din care rezulta preferinta pentru acumulatori in cazul automobilelor, dar oportunitati pentru utilizarea solutiilor cu hidrogen acolo unde autonomia si viteza de alimentare este factorul cel mai important: camioane de cursa lunga, vapoare si intr-un viitor mai indepartat in aviatie.

Alte articole pe tema pilei de hidrogen:

1 Response

 1. Emil spune:

  Daca asta e configuratia BMW X5 – FCEV, nu prea vad unde mai e loc de ptrbagaj. Poate doar de fite. Cateva lucruri se stricta necesitate, pe cateva zile, sau in cel mai bun caz un sac cu crose de Golf.
  Pentru camioane, care trebuie sa parcurga mii de km, fara opriri prea lungi (cand au mai multi soferi) e OK. Vezi Nicola one.
  Dupa parerea mea s-ar mai preta si la vehicule tip Caravan( in care este mai mult loc) , pentru concedii linistite la drum lung, sau in natura, fara poluare chimica si fonica, care sperie fauna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.