Noutăți din lumea VW
În această săptămână, pe toate canalele media, Volkswagen a început prezentarea și drive test cu noile modele facelift, ID.4 și ID.5.
O grămadă de bunătăți pregătite, motoare mai puternice, de la 150 KW (204CP) puterea va crește la 210 KW (286CP), iar cuplul maxim de la 310 Nm, la 545 Nm, pentru versiunea RWD și baterie de 77 kWh.
Display mai mare, 13 inch, și versiunea de soft 4,0, care aduce fluiditate mărită în exploatare, navigația mult îmbunătățită prin modul de calcul al traseului, după cum spun cei ce au testat, precum și precondiționarea bateriei înainte de sosirea la stația de încărcare.
Acum câteva zile pe pagina de Facebook a posesorilor de ID-uri, a existat un comunicat în care se spunea că deși mașinile care sunt din prima generație nu vor putea trece la versiunea 4.0 (facelift-ul având hardware mai performant) dezvoltarea softului pentru acestea nu se va opri.
Dar, în stilul caracteristic, VW a mai dat odată cu bâta în baltă, pentru ei se pare că mașinile vândute la început nu mai reprezintă un interes, că de priorități nu putem vorbi.
Astfel în cadrul unui interviu, Dr. Andreas Lassota, Business Owner Charging at Volkswagen, a spus că nici vorbă de posibilitatea precondiționării bateriei, la mașinile din prima generație, înainte de ajungerea la stație, acest lucru nefiind posibil din cauza unor lipsuri în hardware.
Așadar cum ai putea tu, ca om informat, să te gândești că ar fi OK să cumperi o mașină electrică VW, când ei nu sunt în stare să aibă un plan prin care update-urile să poată fi aplicate la mai multe generații de mașini, mașinile cumpărate chiar și azi fiind în 2 luni de zile depășite moral și fizic?
Săptămâna în poze și cifre
Având în vedere că mai aveam o săptămână de concediu am spus să ne bucurăm de temperaturile bune și să mai ieșim la plimbare.
Așa că marți și miercuri am ales Oradea pentru plimbări în oraș și aquapark-ul de acolo, iar joi și vineri am plecat în partea opusă, spre Vatra Dornei și Borșa Maramureș.
Drumul spre Oradea l-am început cu 81% și am ajuns cu 55% în baterie, consumul mediu fiind de 11,9 kWh/100 km.
La întoarcere, fiind după amiază și mai cald, a fost necesar AC-ul, pe tot drumului, care a durat cu 30 de minute mai mult, din cauza unui accident, timp în care aproape că nu ne-am mișcat.
Cu toate acestea consumul a fost de 14,0 kWh/100 km, consumând 33% din baterie, foarte bun având în vedere condițiile de drum.
Joi am pornit spre estul țării, prima oprire fiind făcută la Tinovul Mare, un loc care merită a fi vizitat, mai ales de copii pentru partea interactivă proaspăt amenajată.
Pauza de masă a fost în apropiere, La Pentelescu, un restaurant din Poiana Stampei, unde am servit pentru caii putere de la mașină, pentru prima dată, o porție de jăratec sub formă de electroni de la fotovoltaice. Dacă masa noastră a fost pe bani, mașina, pentru că a fost cuminte, a primit gratis întreaga porție, aproape 7 kWh.
De acolo, am mers liniștiți către următoarea destinație, Cascada Cailor, lângă Borșa Maramureș, cea mai înaltă cascadă din România, aproximativ 90 de metri înălțime, ea aflându-se la o altitudine de 1300 de metri. Drumul spre ea se poate face și cu mașina, pe lângă Mănăstirea Prislop, pe un drum de pământ, bunicel, apoi pe jos cale de vreo 30 de minute până la baza cascadei.
Cazarea în zonă, apoi a doua zi întoarcerea spre casă, de la Borșa până în Cluj-Napoca consumul fiind de 11,1 kWh/100 km.
Sâmbătă, după o altă deplasare în județ, am încheiat săptămâna cu un total de 933 km, cu un consum mediu de 12,8 kWh/100 km.