Membri comunității, ce urmăresc relatările de la volanul unor ”electrice” în ultimii cinci ani, își aduc cu siguranță aminte că aventura testdrive-urilor din cadrul proiectului Electromobilitate a început cu un Hyundai Ioniq fabricat în 2018.
Pe rând au parcat în garajul nostru virtual de la Timișoara exemplarul lui Tudor (2019), de la București cel înrolat de Edy în proiect (2020) și în final de la Craiova a venit Cătălin cu unul fabricat în 2021.
După 43.123 km de utilizare aproape zilnică și câteva călătorii interesante în țară și străinătate, inevitabilul s-a produs: Cătălin s-a despărțit de Hyundai Ioniq și a trecut la o mașină nouă cu autonomie mai bună, viteză de încărcare mai mare, performanțe dinamice superioare, etc.
- Excursie la Viena cu Hyundai Ioniq
- Povești la gura sobei – Cu Hyundai Ioniq pe litoral în miez de vară
- Hyundai Ioniq – costuri de exploatare și economii după 23.000 km
In ultimul raport pentru luna august, Cătălin ne-a transmis:
August a fost luna de concediu, am făcut un drum Craiova – Neptun și retur, deci aproximativ 1000 km, plus încă un drum Craiova – Călimănești și retur, drept urmare am parcurs mai mulți kilometri decât de obicei.
Condițiile din luna august au fost extreme, temperaturi foarte ridicate, răcirea bateriei a mers cam tot timpul. Temperatura aerului condiționat a fost setată la 22 grade pe AUTO.
Probleme tehnice nu am avut și nici revizii.
In luna august am parcurs 2719 km cu un consum mediu de 15,23 kWh/100 km
Încărcări:
- 111.32 kWh acasă x 0,82 lei/kWh = 91.28 lei
- 142.20 kWh Kaufland cupoane = 0 lei
- 104 kWh alte surse PV, hotel, etc. = 0 lei
- 12.97 kWh EnelX = 32,29 lei
- 43.70 kWh Renovatio = 108.81 lei
- 5.066 kWh MOL Murfatlar = 16.21 lei
- Total kwh luna august = 414.19 kWh
- Total costuri încărcări luna august = 247.49 lei
- Preț/100 km = 9,10 lei
- 111.32 kwh acasa x 0,82 lei/kw = 91.28 lei
- 142.20 kwh Kaufland cupoane = 0 lei
- 104 kwh Alte surse PV, hotel, etc. = 0 lei
- 12.97 kwh EnelX = 32,29 lei
- 43.70 kwh Renovatio = 108.81 lei
- 5.066 kwh MOL Murfatlar = 16.21 lei
In 43.570 km cât am avut Hyundai Ioniq-ul am încărcat 6870 kWh și am cheltuit 2210 lei. Acesta este bilanțul de când am cumpărat-o până când am vândut-o. Rezultă un cost de 5,07 lei/100 km.
- Total kwh luna august = 414.19 kWh
- Total costuri incarcari luna august = 247.49 lei
- Pret /100 km = 9,10 lei
Cătălin – Hyundai Ioniq (2021), Craiova
Aventura electrică continuă
De loc întâmplător, înlocuitorul nu a fost unul din remarcabilele modele asamblate pe platforma E-GMP a grupului Hyundai-Kia: IONIQ 5, IONIQ 6 sau Kia EV6. Chiar dacă performanțele de încărcare sunt mai bune, încărcarea bidirecțională foarte utilă pentru anumite cazuri de utilizare și punctele de asistență tehnică în rețeaua de service din România mult mai numeroase, Cătălin s-a decis pentru un Model 3.
Dincolo de regretul că Hyundai nu reușește să capitalizeze munca remarcabilă de pionierat realizată cu primul model electric, care între timp (iulie 2022) a ieșit din producție, decizia lui Cătălin nu este unică. 20% din clienții de automobile electrice au decis în favoarea unui Model 3 sau Y anul acesta în România, doar Dacia Spring găsind mai multi adepți, datorita prețului mult mai accesibil.
De asemenea, povestea Ioniq-ului nu este unică. După ce Nissan Leaf a dominat clasamentele globale pentru câțiva ani, urmașul Ariya s-a lăsat așteptat prea multă vreme și la ora actuală are rol de figurant în clasamentele europene, unde diversitatea de modele s-a înzecit și competiția este acerbă.
Tot cu prea mare întârziere și jumătăți de măsură construite pe platforme mixte, a venit și BMW cu actul al doilea al electrificării, după o premieră spectaculoasă cu i3 și i8. Fanii brandului bavarez trebuie să se mulțumească deocamdată cu promisiunile despre Neue Klasse.
Dar nu toți pionierii electrificării au fost dați uitării. ZOE a predat cu eleganță batonul lui Megane și o serie promițătoare de produse așteaptă nerăbdătoare linia de asamblare sub noua marca Ampere, dedicată de Renault vehiculelor 100% electrice.
Grupul VW a înnodat cu stângăcie gama de modele produse pe platforma MEB de interesul inițial stârnit de VW e-Up! și (ceva mai mic) pentru e-Golf, a cărui reîncarnare ca ”GTI” (de ce nu GTE…?) a reaprins fantezia jurnaliștilor la IAA.
Piața second hand
Așa cum am subliniat de fiecare dată când un coleg s-a despărțit de prima ”dragoste electrică”, vedetele de altădată își au rolul și rostul bine definit în tranziția spre mobilitatea electrică.
Deși aproape o treime din automobilele electrice noi din România au fost achiziționate în primele opt luni din 2023 (11.383 din 36.732) un număr tot mai mare își schimbă proprietarii pe piața second hand.
Am scris de mai multe ori despre experiențele bune făcute de colegii noștri care nu s-a decis pentru mașini noi la primul pas în universul mobilității electrice. Dan cu Hyundai Kona, Márton cu Renault ZOE și Mihai cu Skoda Enyaq au relatat în detaliu experiențele lor la volanul unor masini achiziționate la prețuri mai accesibile de la primii proprietari.
Asemănătoare ar putea fi experiențele celor ce au intrat în posesia mașinilor vândute de Tudor (Hyundai Ioniq și Kona), Ovidiu (Peugeot 2008 și Model 3), Octavian (Outlander PHEV și Spring), Darius (Zoe și Model 3), Silviu (Peugeot 2008), Marcel (Dacia Spring) și mii de proprietari care se despart de primele lor mașini electrice, pentru a face pasul spre unele mai performante.
TCO – total cost of ownership
Probabil unul din cele mai convingătoare argumente ”pro-electrică” (pentru cei mai puțin interesați, de mediu, încălzire globală, poluare și urmările pentru societate) este costul total al utilizării unui automobil electric.
Mulțumită lui Cătălin, avem o imagine foarte bună asupra cazului său de utilizare pentur Hyundai Ioniq de la achiziție la vânzare.
Punctul de întâlnire între cerere și ofertă stabilește prețurile pe piața second hand, după care, la fel ca suratele echipate cu motoare termice, ”electricele” își continuă aventura pentru o lungă perioadă de timp. Până când piața second hand va depăși ca volum pe cea a exemplarelor noi, achiziționate cu foame de tehnologie proaspătă, performanțe mai bune și forme mai îndrăznețe, cei dispuși să achite prețurile încă mult prea mari, vor alimenta piața second hand din buzunarul propriu cu modele testate și verificate îndelung.
Doar că, în această fază de început a mobilității electrice moderne, mai intervin două elemente extrem de importante pentru cei ce au acumulat suficientă experiență la volan: rețeaua de încărcare și cea de service.
Adio Hyundai Ioniq și bine ai venit (încă un) Model 3 în garajul nostru virtual!
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.