Volkswagen ID3 1ST – curba de încărcare

Data: 25.06.2020

Ora locală: 15:41

Locul: Stația de încărcare Ionity, Haidt Nord, Autostrada A3, Germania

Cine: două superbe Mașini Vokswagen ID3 1st

Vacanța a venit și, odată cu ea, relaxarea măsurilor de combatere a virusului. Așteptam de peste două luni să încerc noua mea mașină, Hyundai Kona Electric, într-un drum care să demonstreze mai întâi mie și apoi oricui este interesat de electromobilitate că mașina electrică nu numai că nu este un moft ori un fel de trotinetă bună pentru deplasările rapide în oraș, ci o opțiune excelentă pentru călătoriile lungi, acolo unde pot beneficia pe deplin de confortul adus de lipsa zgomotului, de cuplul instantaneu și de dotările de ultimă oră din lumea automobilismului.

Dar despre călătoria mea în Europa, despre stațiile de încărcare de pe traseu, despre cardurile și aplicațiile folosite și, mai ales, despre prețurile practicate de furnizori de energie electrică voi scrie un alt articol, într-un viitor foarte apropiat.

Cele două mașini de test care au sosit pentru încărcare erau din varianta PRO și arată superb. Față de modelele pe care le-am văzut la Frankfurt în septembrie 2019, lipseau abțibildurile de pe „C pillar”, iar farurile erau clasice.

Am urmărit de la distanță încărcarea celei mai apropiate, care avea 26% ca nivel de încărcare a bateriei în momentul cuplării la stație și de aceea graficul prezintă datele culese doar de la acest procent. Am fost surprins să văd cât de rapid crește această putere încă din primele secunde și cum cei 100 KW promiși de către Volksvagen pentru mașinile echipate cu acumulator de 58 KWh se confirmă pe deplin. Desigur că și pentru primele 25 de procente puterea are valori maxime.

O altă observație este că, spre deosebire de Hyundai Kona Electric, la care viteza de încărcare scade în trepte, în cazul lui ID3, aceasta descrește aproape liniar, cu un palier ciudat de aproape 50KW între 72% și 82%. Un alt aspect interesant este că încărcarea continuă pănă la un minim de 20KW, ceea ce mă face să cred că producătorul a prevăzut destui KWh ca „zonă tampon” peste capacitatea netă a bateriei.

Sintetizând toate observațiile făcute în cele 52 de minute cât a durat ăncarcarea de la 26% la 100%, iată curba de încărcare:

Din păcate,șoferii celor două mașini m-au refuzat politicos atunci când am cerut permisiunea să iau cateva imagini și din interiorul mașinilor, având ca argument faptul că dispozitivele electronice de monitorizare nu pot fi fotografiate.

Concluzia personală este că Volkswagen ID3 1ST este o mașină care folosește la un nivel superior tehnologiile de ultim moment ale producției de acumulatori. Sunt convins că această mașină va reprezenta un succes major, de care Volkswagen are mare nevoie, în contextul asaltului producătorilor auto de pe alte continente.

P.S.

În timp ce urmăream încarcarea ID3-ului vecin, un superb Audi e-Tron a parcat pentru încărcare în cealaltă parte a Konei mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.