Ultima reduta pe calea electrificarii: pick-up trucks

Epoca automobilului electric modern in secolul XXI a demarat cu GM EV1 si Tesla Roadster, urmat cu repeziciune de sedan-uri, SUV-uri, mai recent un combi (de la un producator chinez), dar categoria cea mai populara in SUA, the pick-up truck, parea sa reziste tendintei globale de electrificare.

Spre finalul anului trecut, după ce Rivian a prezentat primele doua modele electrice R1T si R1S, un truck si un SUV construite pe aceeași platforma, echipata cu patru motoare, anul 2020 era destinat sa fie cel in care tracțiunea electrica avea sa pătrundă in segmentul cel mai popular din SUA.

Chiar daca in urma pandemiei planurile de lansare in productie au întârziat cu cateva luni, producătorii angrenați in competiția pentru acest segment foarte profitabil, promit ca anul 2021 va vedea primele pickup-uri electrice pe șoselele americane.

Rivian

Rivian R1T

Estimăm că Rivian va fi primul start-up cu un model electric competitiv pe piață, produs în fosta fabrică Mitsubishi din Normal, Illinois.

Cu investiții considerabile de la Amazon, Ford și alți investitori de mare calibru, Rivian este bine finanțat și continuă să angajeze atât la sediul din Plymouth, Michigan, cât și în California, unde se derulează proiectarea soft-ului și electronicii.

Tesla

Căutarea unei noi locații pentru producția Cybertruck-ului pare să fi ajuns în fazele finale, presa speculând că șansele cele mai mari ar fi ca noua linie de asamblare să fie în Texas, dar și alte state sunt în competiție pentru atragerea echipei Tesla în ograda lor.

Intre timp, Elon Musk ține interesul publicului viu, lăsând sa scape ocazional numărul de înscrieri pentru Cybertruck, care ar fi ajuns la o jumătate de milion de avansuri de câte 100 USD plătite de cei interesați.

Lordstown Motors

Prototipul Endurance prezentat de Lordstown Motors în 25 iunie

Sezonul electoral fiind în plină desfășurare în SUA, nu este de mirare ca vicepreședintele Mike Pence a apărut la lansarea unui prototip funcțional al firmei din Ohio, un alt start-up cu obiectivul de electrificare a indrăgitului segment pentru vehicule de muncă.

Fosta fabrica GM din Lordstown a fost vândută noii firme Lordstown Motors, desprinsă din grupul Workhorse, care a primit și un împrumut de la GM pentru lansarea activităților.

Cu un concept diferit de Rivian, cele patru motoare fiind în roți, modelul Endurance are (pe hârtie cel puțin) performanțe impresionante. Cu toate că promite livrări „devreme în 2021”, este mai dificil de crezut că actuala echipă cu 70 de angajați și aproximativ 100 de contractori, pot duce la bun sfârșit, într-un timp atât de scurt, numeroasele activități necesare lansării în producție de serie a unui autovehicul.

The Big Three

La doar câteva ore de condus spre vest de Lordstown, Ohio, cei trei giganți ai industriei americane GM, Ford și Chrysler cu sediul în Motor City (Detroit, Michigan), declară că vor lansa în producție pickup-uri electrice în 2021, cel mai târziu în 2022, dar sunt foarte reținuți cu caracteristicile tehnice sau prezentarea unor prototipuri funcționale.

Miza este mare și segmentul de public foarte conservator, prin urmare cei ce înțeleg foarte bine segmentul și nevoile clienților, își rezervă timpul necesar pregătirii unor modele care să asigure succesul de la lansare.

Alți pretendenți la o felie din piața pickup truck

Ocazional se mai aud știri despre Bollinger, Hercules, Neuron, Atlis și alte startup-uri în căutare de finanțare pentru ideile proprii despre cum trebuie să arate și să funcționeze un „vehicul de muncă” electric.

Pentru a pune în perspectivă cât de mare este acest segment în SUA, este bine de știut că vânzările de anul trecut au depășit 3.1 milioane de unități, în timp ce vânzările globale de automobile 100% electrice și hibrizi plug-in au atins 2.2 milioane.

Sursa: EVsales

Alte articole pe tema electrificării segmentul pick-up trucks:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.