Ultima reduta pe calea electrificarii: pick-up trucks

Epoca automobilului electric modern in secolul XXI a demarat cu GM EV1 si Tesla Roadster, urmat cu repeziciune de sedan-uri, SUV-uri, mai recent un combi (de la un producator chinez), dar categoria cea mai populara in SUA, the pick-up truck, parea sa reziste tendintei globale de electrificare.

Spre finalul anului trecut, dupa ce Rivian a prezentat primele doua modele electrice R1T si R1S, un truck si un SUV construite pe aceasi platforma, echipata cu patru motoare in roti, anul 2020 era destinat sa fie cel in care tractiunea electrica avea sa patrunda in segmentul cel mai popular din SUA.

Chiar daca in urma pandemiei planurile de lansare in productie au intarziat cu cateva luni, producatorii angrenati in competitia pentru acest segment foarte profitabil, promit ca anul 2021 va vedea primele pickup-uri electrice pe soselele americane.

Rivian

Rivian R1T

Estimam ca Rivian va fi primul start-up cu un model electric competitiv pe piata, produs in fosta fabrica Mitsubishi din Normal, Illinois.

Cu investitii considerabile de la Amazon, Ford si alti investitori de mare calibru, Rivian este bine finantat si continua sa angajeze atat la sediul central din Plymouth, Michigan, cat si in California, unde se deruleaza proiectarea soft-ului si electronicii.

Tesla

Cautarea unei noi locatii pentru productia Cybertruck-ului pare sa fii ajuns in fazele finale, presa speculand ca sansele cele mai mari ar fi ca noua linie de asamblare sa fie in Texas, dar si alte state sunt in competitie pentru atragerea echipei Tesla in ograda lor.

Intre timp Elon Musk tine interesul publicului viu, lasand sa scape ocazional numarul de inscrieri pentru Cybertruck, care ar fi ajuns la o jumatate de milion de avansuri de cate 100 USD platite de cei interesati.

Lordstown Motors

Prototipul Endurance prezentat de Lordstown Motors in 25 iunie

Sezonul electoral fiind in plina desfasurare in SUA, nu este de mirare ca vicepresedintele Mike Pence a aparut la lansarea unui prototip functional al firmei din Ohio, un alt start-up cu obiectivul de electrificare a indragitului segment pentru vehicule de munca.

Fosta fabrica GM din Lordstown a fost vanduta noii firme Lordstown Motors, desprinsa din grupul Workhorse, care a primit si un imprumut de la GM pentru lansarea activitatilor.

Cu aceasi tehnologie ca si Rivian, patru motoare in roti, modelul Endurance are (pe hartie cel putin) performante impresionante. Cu toate ca promite livrari „devreme in 2021”, este mai dificil de crezut ca actuala echipa cu 70 de angajati si aproximativ 100 de contractori, pot duce la bun sfarsit, intr-un timp atat de scurt, numeroasele activitati necesare lansarii in productie de serie a unui autovehicul.

The Big Three

La doar cateva ore de condus spre vest de Lordstown, cei trei giganti ai industriei americane GM, Ford si Chrysler cu sediul in Motor City, Detroit, declara ca vor lansa in productie pickup-uri electrice in 2021, cel tarziu in 2022, dar sunt foarte retinuti cu caracteristicile tehnice sau prezentarea unor prototipuri functionale.

Miza este mare si segmentul de public foarte conservator, prin urmare cei ce inteleg foarte bine segmentul si nevoile clientilor, isi rezerva timpul necesar pregatirii unor modele care sa asigure succesul inca de la lansare.

Alti pretendenti la o felie din piata pickup truck

Ocazional se mai aud stiri despre Bollinger, Hercules, Neuron, Atlis si alte startup-uri in cautare de finantare pentru ideile proprii despre cum trebuie sa arate si sa functioneze un „vehicul de munca” electric.

Pentru a pune in perspectiva cat de mare este acest segment in SUA, este bine de stiut ca vanzarile de anul trecut au depasit 3.1 milioane de unitati, in timp ce vanzarile globale de automobile 100% electrice si hibrizi plug in au atins 2.2 milioane.

Sursa: goodcarbadcar
Sursa: EVsales

Alte articole pe tema electrificarii segmentul pick-up trucks:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.