Revederea cu „TM 3” si multe alte povesti cu Tesla

La 1 noiembrie 2018 o Tesla Model 3 long range, tractiune spate, se alatura lui Ionica in garajul proiectului Electromobilitate.

Botezata TM 3 (citit: timi-trei) si echipata cu un numar de inmatriculare ce simbolizeaza simbioza intre revista online 24auto.ro si blogul dedicat comunitatii pasionate de electromobilitate, Tesla venise in lumea noastra cu un scop foarte precis: sa educe prin test drive si sa dovedeasca ca o calatorie lunga este posibila cu o masina electrica, chiar si iarna.

De test drive s-a achitat cu varf si indesat, insotind la primul drum electric mai mult de 200 de persoane in SUA, Norvegia, Suedia, Germania, Austria si Romania, evenimente documentate intr-o serie de articole la vremea potrivita [link-uri la articole despre test drive gasiti mai jos].

Partea cu calatoriile lungi a fost ceva mai delicata, fiindca odata debarcata de pe vaporul ce a adus-o de la Baltimore, la Drammen in Norvegia, TM 3 a devenit dependenta de statii Type 2 si incarcarile foarte lente au transformat inaintarea din Norvegia spre Romania intr-o plimbare pas cu pas, cu etape de aproximativ 400 kilometri, urmate de incarcare peste noapte.

In Romania, TM 3 a continuat seria test drive-urilor incepute in Motor City si a participat la prima editie ElectRoMania, prima intalnire a posesorilor de automobile electrice la Bran si salonul auto de la Brasov.

Dupa sase luni, TM 3 a pornit inapoi spre Norvegia, continuand seria test drive-urilor la Nuernberg, Erlangen, Mainz, Hanovra si din nou in Suedia. Diferenta fata de drumul din februarie a fost insa semnificativa.

In primul rand, in cele sase luni trecute de la debarcarea in Norvegia, Model 3 devenise cea mai bine vanduta masina electrica pe batranul continent si pe plan global. In al doilea, cu ajutorul service-urilor Tesla din Linz si Nuernberg am obtinut soft-ul care permite incarcarea rapida ChadeMo si adaptorul necesar alimentarii. Etapele zilnice s-au dublat ca lungime si durata incarcarii a devenit cu mult mai rezonabila.

Dupa revenirea in SUA, reintergrarea lui TM 3 in ecosistemul pentru care a fost gandita, mi-a adus din nou bucuria navigatiei spre statiile SuperCharger cele mai potrivite pentru traseul ales zilnic, incarcarea rapida si posibilitatea parcurgerii unor distante foarte lungi.

Cu admiratie pentru pasiunea celor peste 200 de posesori Tesla din Romania, care incarca deocamdata fara SuperCharger si pentru pricepera si talentul echipei adunate in jurul lui Catalin Marinescu, mai bine cunoscut ca Dr. Tesla, am reflectat la intreaga experienta europeana.

De la uimirea trecatorilor in februarie, cand Model 3 abia ce sosise in porturile Europei, la fanii intalniti pretudindeni, la efortul echipelor din micile service-uri Tesla, ca sa faca fata la tsunami-ul de livrari, totul este bine intiparit in memorie si documentat in numeroase articole.

A urmat o alta serie de test drive-uri de toamna in Michigan si memorabila vizita a familiei Marchis in prag de Craciun, cand impreuna cu Tudor si ai lui am verificat cat de usor se deruleaza incarcarea la Super Charger, fara aplicatii, ecusoane, cartele etc.

In ianuarie 2020 am lasat pe TM 3 in Michigan-ul inghetat si ne-am continuat calatoriile electrice in Nevada, cu ajutorul lui tvg (teslavegasgirl), cea de a doua Tesla Model 3 long range din garajul virtual al proiectului Electromobilitate, apartinand fiicei noastre, Roxana.

Dupa alte aproape cinci luni in Romania, in care:

 • Ozone 3 a parcat in garajul nostru de la Porsib,
 • Am intreprins teste paralele cu electro-leul (Peugeot e-208) Laurei si cu Citigo-ul familiei Gaube,
 • in care s-a derulat a doua editie ElectRoMania,
 • Violeta si Paul Vadeanu s-au alaturat cu noua lor Kona proiectului Electromobilitate,
 • Tudor si-a finalizat lucrarea de licenta de inginer pe teme electromobilistice,
 • familia Marchis a fost electro-inobilata cu titlul „e-Marchis”, dupa achizitia celui de al doilea automobil electric, ocazie cu care am mai identificat alte zece familii cu cate doua masini electrice in Romania,
 • Ionica a cedat locul in mini flota de test lui „Porto”, un Hyundai Kona, evident portocaliu,
 • si am incheiat cu o superba excursie cu Kona pe Transalpina,

am revenit in Motor City si m-am reintalnit cu TM 3.

In drumul de la aeroport spre casa, cale de 35 minute, TM 3 mi-a amintit de toate denivelarile si gropile drumurilor din Michigan, iar trupul meu maltratat dupa doua zile de calatorie, de cele mai inconfortabile scaune de avion la Wizzair si cele ceva mai decente la Delta, tanjea dupa comfortul Konei sau al lui Ionica.

In conditiile de exceptie din aceasta primavara, TM 3 nu s-a plimbat prea mult in absenta mea, acumuland doar 1722 kilometri la zestrea totala de 27059 km. Drumurile scurte, intr-un sezon ce a fost incapatanat de rece in Motor City, au rezultat intr-un consum mediu de 16.8 kWh/100km, cu 13.5% mai ridicat decat media consumului de la achizitie: 14.8 kWh/100km.

Si totusi TM 3 este o masina diferita de cea lasata in garaj in ultima zi din ianuarie. Asa cum este obiceiul la Tesla, actualizarile periodice si gratuite de software, genereaza multa satisfactie clientilor.

In cazul TM 3, incepand de la achizitia din 1 noiembrie 2018 a crescut puterea si autonomia, au fost adaugate comenzile vocale pentru mai multe functii decat avea la livrare, a fost introdus full stop regenerativ la opririle obligatorii (semafoare, semne de circulatie, parcare, etc) si esential pentru mine in timpul calatoriei din Europa, a fost adaugata posibilitatea de a incarca la statiile ChadeMo.

Numeroase alte actualizari au fost aduse jocurilor, camerelor, sistemului de captare si redare al imaginilor, rezultate din functia „sentry” (santinela) si cea de filmare activa a traficului, cat si a modului „emission testing”, o gluma ce a revoltat personalul scrobit de la etajele superioare ale marilor firme auto globale.

Pe scurt, alte povesti cu si despre Tesla

Si mai suparat trebuie ca este universul auto clasic, de cand Tesla a devenit cea mai valoroasa firma cotata la bursa si contra-atacul nu s-a lasat asteptat prea mult.

Un studiu controversat al calitatii initiale intreprins de JD Power, organizatie de sondaj a opiniei cumparatorilor, ce foloseste metode cel putin discutabile de clasificare a diferitelor marci auto, a ajuns la concluzia ca Tesla are cele mai multe defecte raportate de clienti pentru automboile noi.

In paralel, NHTSA – National Highway Traffic Safety Administration intreprinde o ancheta cauzata de defectarea ecranelor de pe Model S, iar problema unor incendii cauzate de acumulatori a revenit in atentia media, intotdeauna insetata dupa un scandal.

Cu siguranta exista un sambure de adevar in toate aceste discutii cu tenta accentuata anti-Tesla, ceea ce dovedeste cat de dificila este productia de masa si cat de periculos devine cand deranjezi ordinea auto globala, cladita in mai bine de 100 de ani.

TM 3 test drive lista articole

 1. EXPERIENTE ELECTROMOBILISTICE. Primul drum cu Tesla Model 3: 303 km in 3 ore
 2. Tesla Model 3, in test drive cu prietenii din Malmo
 3. Tesla Model 3 test drive in Malmo, Sweden
 4. Opinii dupa o serie de test drive cu Tesla Model 3 in Germania
 5. “Tesla Model 3 in persoana”
 6. Tesla Model 3 – un test drive de suflet
 7. Prima experienta cu Tesla Model 3
 8. Impresii dupa o scurta plimbare cu Tesla Model 3 la Timisoara
 9. Experiente electromobilistice: test drive Tesla Model 3 la Sibiu
 10. EXPERIENTE ELECTROMOBILISTICE: Opinii dupa test drive la Deva, cu Hyundai Ioniq si Tesla Model 3
 11. Test-Drive Hyundai Ioniq si Tesla Model 3
 12. Test drive Tesla Model 3
 13. Teste paralele de vara cu Hyundai Ioniq si Tesla Model 3
 14. Tesla Model 3, o masina care rezoneaza cu geek-ul, comodul, soferul si practicul din mine
 15. Walking on the Moon – a silent journey
 16. Cu Tesla Model 3 la Paltinis
 17. Tesla Model 3 la Nuernberg: “Unglaublich! …”

TM 3 teste paralele si experiente diverse

 1. Experiente electromobilistice cu Tesla Model 3 si Hyundai Ioniq
 2. Experiente electromobilistice paralele cu Hyundai Ioniq si Tesla Model 3 – episodul I
 3. Experiente paralele cu Hyundai Ioniq si Tesla Model 3 – episodul II
 4. Experiente paralele – Hyundai Ioniq si Tesla Model 3 (ep. III)
 5. Tesla Model 3 – primele lectii despre incarcarea in Europa
 6. Conf. dr. ing. Paul Dan Oprisa Stanescu testeaza Tesla Model 3
 7. Concluzii dupa prima saptamana de test drive paralel Hyundai Ioniq – Tesla Model 3
 8. Comparatie consum Tesla Model 3 cu etalonul de economie Hyundai Ioniq
 9. Date de consum obtinute din exploatarea zilnica pentru Tesla Model 3 si Hyundai Ioniq
 10. La revedere TM 3 – Tesla Model 3
 11. Tesla Model 3 – misiune indeplinita in Europa
 12. Primul an cu Tesla Model 3
 13. Consumul in sezonul rece – Tesla Model 3 si BMW i3 (partea a II-a)
 14. Nici Tesla Model 3 nu este imuna la frig
 15. Avantaje si limitari ale functiei “scheduled departure” la Tesla Model 3
 16. Tesla Model 3 – noutati din garajul nostru virtual

TM 3 impresii de calatorie

 1. O calatorie de aproape o mie de kilometri cu Tesla Model 3
 2. 200 de kilometri in sudul Norvegiei, cu Tesla Model 3
 3. 400 de kilometri in Danemarca, cu Tesla Model 3
 4. Germany, Black Forest : driving Model 3 in the mountains
 5. Cu Tesla Model 3 prin Europa – ultima etapa: München – Timisoara
 6. Tesla Model 3 in Timisoara!
 7. Driving the Model 3 on Romania’s mountain roads, Transfagarasan
 8. Exploring Romania’s regional gems in a Tesla Model 3
 9. “Frumoasa si bestia” intr-o plimbare relaxata la munte
 10. De la Atlantic la Motor City, cu Tesla Model 3
 11. La plimbare cu TM3 in Motor City
 12. O zi cu Tesla Model 3 in desertul din Nevada

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.