VW e-Up! – comparație de costuri cu hibrid diesel

Introducere

La finalul analizei întocmite de Laszlo, am adăugat o listă de articole pe teme asemănătoare, scrise de colegi care conduc în paralel un model electric și unul cu motor termic.

Din punctul de vedere al scopului proiectului Electromobilitate, apreciem atunci când informațiile despre ICE sau hibrizi conțin si emisiile directe de gaze pe perioada analizată. Un bun exemplu reprezintă cele 13 episoade dedicate experiențelor cu Kona hybrid și electric, la care au contribuit Mircea și Tudor pentru mai bine de un an.

În comparația de față, Peugeot 508 RXH Hybrid4 are emisii de CO2 (estimate conform standardului NEDC) de 104 g/km, ceea ce pe un traseu echivalent cu e-Up! însemnă mai mult de o tonă de CO2. Deocamdată emisiile directe nu costă proprietarii, dar dăunează tuturor.

Studiu de caz: VW e-Up! – diesel hybrid după 10.000 km

Iată un pic de contabilitate pentru cei 10.000 km parcurși în 2021.

Am realizat un consum mediu de 11.6 kWh/100km, am adăugat 15% la costuri, ca să acopăr pierderile suplimentare din perioada friguroasă, dar subliniez că nu obișnuiesc să preîncălzesc/răcesc mașina. 

Având în vedere că am încărcat doar acasă, la costul de 0.66 RON/kWh, costul mediu pe 100km este de 8.76 RON. Nu beneficiez de gratuități de tip Kaufland, prin urmare acesta este costul probabil pentru cel care cumpăra o mașină electrică mică și o va încărca acasă la prețul curentului actual.

Dacă luăm în considerare scumpirea curentului la mai mult de dublu (adică 1.55 RON/kWh) încărcarea medie ar costa 20.57 RON/100km. E mare, dar prețul motorinei ajunge încet la 7 RON/l. Noi avem un hybrid-diesel ca mașină de familie, care reușește performanța uluitoare de 4.7 l/100km (consum minim, fiind hybrid mai coboară și sub acest consum, dar pe autostradă ajunge lejer la 5.1).

Este unul dintre mofturile mele, să mă deplasez într-un confort maxim pe drumuri lungi, prin urmare nu am făcut rabat sau calcule de rentabilitate când am achiziționat respectiva „minune”. Să facem comparație cu prețul de 6.5 RON/l, pentru a lua o medie anuală pe 2021 la prețul motorinei. Asta înseamnă 30.55 RON/100km, în comparație cu mașina electrică e cu 50% mai mult.

Ce aș vrea eu să văd este orice mașină ICE, care scoate acest cost de 20.57 RON /100 km (sau va scoate după scumpiri). Nu contest că o mașină „modernă” poate și mai puțin pe standul de probă, deși în realitate nu prea e cu putință. Valori anunțate de tipul 2.1l/100km sunt cam fantasmagorice și un scurt test-drive va arăta cum stă treaba. Inclusiv plug-in hybridele sunt mai gurmande de 4 litri/100, după ce au depășit capacitatea bateriei, iar la Toyota consumul real e mai aproape de 6 decât de 4.

În cei 30 de ani de când conduc, am avut aprox. 15 mașini de toate felurile, începând cu Smart și terminând cu Touareg. Cel mai mic cost/100km a fost la un Zafira de 1.8i pe GPL, care scotea cam 15 lei/100km din buzunarul meu, pe vremea când gazul costa 2.5 RON. Azi gazul costa 3.8 RON. Deci 52% mai mult. Asta ar însemna 22.50 RON/100 km la costul actual al gazului.

La toate aceste costuri trebuie să adăugăm reviziile anuale. La hybrid costul anual la service-ul autorizat este de ordinul 600-800 lei. Impozitul este cam 100 de lei (că e hybrid) vs. electrica 0.

La RCA, electrica tocmai a primit factura de 1400 de lei, la hybrid o să fie cam 1000, că avem B foarte mare (aici stă mai bine pentru moment ICE). Casco e cam la fel. Valoarea la hybrid este din ce în ce mai scăzută (vârsta) astfel va scădea încet sub prețul asigurării de la electrică.

Dar, și acum vine partea nasoală, la hybrid urmează un nou DPF și probabil și kit de ambreiaj că suntem la 200.000 km. Astea adunate costă cam 1500 de EURO. La e-UP nu are ce să se strice, dar e în garanție. Până la vârsta de 10 ani probabil va avea nevoie de tot felul de reparații la trenul de rulare, dar niciun cost nu se compară cu un cost probabil 1000-2000 de EURO pentru hybrid, în cel mai bun caz, chiar dacă motorul ICE rezista.

După cum vedeți diferențele sunt notabile.
In concluzie, orice calcul am face în acest moment, mașinile mici electrice sunt cele mai adecvate pentru „daily commute”, iar pentru drumuri lungi recomand automobilele hybrid, acolo unde se poate sau închirierea de ocazie.

Alte comparații de costuri între modele electrice și cele cu motoare termice sau hibride:

2 Responses

  1. Ioanid spune:

    Mașina electrica /Hybrid este o alternativa pe distante scurte, aici ma refer la costuri carburant/ energie electrica. În rest, e tare incomod sa faci încărcare 1/2 h la fiecare 300km.

  2. Dan Boboescu spune:

    Conduceți un model electric?

    Veti găsi pe blog, și alte surse, numeroase articole cu călătorii de peste 1000 km scrise de proprietari, care descriu cum se desfășoară aceste călătorii lungi, tăcute și fără emisii poluante directe, când pauzele de încărcare sunt utilizate in paralel pentru masă, odihnă, alte nevoi personale. Lectură plăcută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.