Hyundai Kona – un cadou electric de nuntă

Salutare tuturor și mulțumesc pentru călduroasa primire în grup!

Numele meu este Toma Adrian, am 37 de ani, căsătorit cu Gabriela, fără copii (momentan) și locuiesc în Câmpina, județul Prahova.
Nu, nu este doar o coincidență de nume, Toma Marius (EVA – Tesla Model 3) este fratele meu mai mare.

Povestea mea în tot acest „EV Adventure” incepe cam așa: m-am căsătorit pe 31 Decembrie 2021 și împreună cu Gabriela am decis să ne facem singuri un cadou de nuntă.

Timp de 10 ani, până în Ianuarie 2022, am condus un VW Golf 5. Am fost îndrăgostit de acea mașinuță și aveam un milion de amintiri cu ea. Mi-a fost extrem de greu sa renunț la ea, dar 17 ani de la fabricație și 245.000 de km din bord începuseră să-și spună cuvântul.

Pentru că și soția începuse să se plictisească să tot avem mașina prin service-uri și eu începusem să constat faptul că ne costă din ce în ce mai mult doar s-o ținem pe „linia de plutire”, ne-am decis în privința cadoului nostru de nuntă: „a new car”.

O mașină nouă

Bun, știm ce cadou să ne facem, o mașină, dar ce mașină?!
Acum începe adevărata aventură. :))

Gabriela își dorea neapărat o mașină spațioasă, eu tindeam spre una mai mică, să ne strecurăm mai ușor prin trafic, să fie mai ușor să-i găsim un loc de parcare. Ok, cum sa facem?

Am scos foaia, am scos calculatorul și-am început. Mai întâi de câți bani dispunem? Ulterior vedem și ce ne putem permite de banii respectivi. Am cochetat cu multe tipuri de mașini până să ajungem la ideea de electrică.

Datorită lui Marius, care era la al 2-lea EV, motiv pentru care am avut ocazia să conduc VW e-Up!, Tesla Model 3 și un VW ID.4, devenisem deja foarte încântat de beneficiile pe care ți le poate oferi un automobil electric.
Ok și dacă e să fie electrică, ce producător/tip/model?!

Alegerea unei electrice

Mie-mi „făcea cu ochiul” ID.3-ul. Mi se părea micuță, sprintenă și ușor de parcat. Soția rămăsese setată pe ID.4 de când s-a urcat pentru prima oară în ea. A fost un fel de „dragoste la prima vedere”. Îi plăcea ideea că este spațioasă, mă așteptam la asta și bine că nu s-a urcat într-un HUMMER. :))

În regulă, am încercat să duc muncă de lămurire cu ea, că e mult prea mare pentru nevoile noastre actuale. Dar măcar știm un lucru, vrem electrică? Da, clar electrică… perfect!

De aici, au început căutările noastre, pentru electrica cea mai potrivită pentru noi.
Review-uri pe YouTube (cu sutele), vizite la reprezentanțe, testări, discuții, stres, ca într-un final, după chin și agonie, să apară Hyundai Kona!

Hyundai Kona

Ne-am oprit la Kona pentru că părea mașina care îndeplinea cele mai multe din criteriile/cerințele noastre. Soția împăcată – check, eu împăcat – check! :))

Eram în sfârșit deciși și uite așa am ajuns la punctul în care trebuia să facem comanda pentru un Hyundai Kona Electric 2022 FaceLift cu echiparea Highway+Navi și bateria de 64 kWh.

În acest moment, reprezentantul de vânzări de la Di-Bas Hyundai Ploiești ne-a spus ca avem 2 alternative:

  • prima variantă era să facem o comandă de la zero, dar ar fi trebuit să așteptăm între 5 și 6 luni până la sosirea mașinii din Cehia,
  • iar a doua variantă era să alegem una dintre cele 3 Konițe pe care ei deja le comandaseră (pentru showroom) și urmau să ajungă în România cândva în luna Martie.

Nici o secundă nu am stat pe gânduri după ce ni s-au prezentat cele două variante, m-am uitat spre Gabriela, ea s-a uitat spre mine și-am spus amândoi „o vrem în Martie”.

Eram entuziasmați și bucuroși știind că mai sunt doar două luni până o s-o vedem pe noua noastră Konița, neștiind că din acel punct o să înceapă calvarul birocratic.

Achiziția

Pe scurt, o să vă spun doar că a fost îngrozitor de greu să facem rost de toate actele necesare pentru dosarele celor două rable. Da, de anul acesta poți beneficia de 10.400 euro/57.000 lei cu două tichete rabla!

Ideea este că am reușit până la urma „cu chiu – cu vai” să finalizăm cele două dosare și mai rămăsese doar s-o așteptăm pe Konița. Noua noastră mașinuță a ajuns la reprezentanță pe data de 3 Martie, iar noi am reușit s-o luăm acasă abia pe 15 Martie, când au fost finalizate toate actele.

Prima zi cu Kona

Mi-aduc aminte că în acea zi am fost într-o stare de euforie maximă. Nici nu-mi amintesc ce-am vorbit cu soția pe drumul spre casă. De fapt, nici nu-mi amintesc cum și când am ajuns acasă…

Eram amândoi fascinați de Koniță și de toate lucrurile noi pe care ni le oferea:

  • puterea ni se părea infinit mai mare decât la vechea mașină,
  • nu se auzeau decât cauciucurile pe asfalt. Nu tu sunet motor/nu tu trepidare de la țeava de eșapament,
  • mirosea a nou, culoare strălucea, interiorul era imaculat, muzica în habitaclu se auzea perfect,
  • totul era așa cum ne doream/speram să fie… era PERFECT!

Plusuri și minusuri

Aș vrea să enumăr câteva minusuri/lucruri care-mi plac mai puțin la Hyundai Kona EV 2022-FaceLift:

  • în primul rând, îmi displace ideea de a nu putea fi configurată. Mă refer aici la faptul că poți alege Hyundai Kona EV în doar 3 variante: Highway, Highway+Navi, Luxury… și-atât. Mi-aș fi dorit să pot adăuga (contra cost, evident) pe oricare dintre modelele Highway și Highway+Navi opțiuni pe care le găsești doar pe echiparea Luxury, dar acest lucru nu este posibil.
  • în al doilea rând, mi se pare cam mic spațiul de depozitare din ușile față, sunt sigur că era loc de mai mult.
  • și-n ultimul rând, chiar cred că se putea instala un „frunk” sub capota acestei mașini, spațiu este destul.

Acum să enumerăm și câteva plusuri/lucruri care-mi plac la această mașină:

  • cuplul mare, care te ajuta enorm în depășiri și te poate scoate din situații dificile.
  • insonorizarea habitaclului (la rulare, în afară de puțin sunet de la roți, auzi mai nimic).
  • nu este nici foarte mare (să-ți fie greu să-i găsești loc de parcare), dar nici mică (să-ți provoace senzații de claustrofobie). Pentru noi tocmai potrivită.
  • sistemul audio se aude foarte clar și bine.
  • sistemul de amortizare și centrul de greutate coborât fac ca mașina să „se așeze foarte frumos pe drum” și-ți conferă o experiență de condus foarte plăcută.
  • sistemul de climatizare își face treaba aproape instantaneu, atât pe rece, cât și pe cald.

Ca să concluzionez, suntem FOARTE mulțumiți de alegerea făcută și sincer… WE’LL MAKE THE SAME PICK AGAIN IF WE HAD TO!
Drumuri bune și FĂRĂ incidente!
Drive safe!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.