Noutăți Peugeot, Opel și Citroen – Tout va bien chez Stellantis?

Presa din Motor City a fost fascinata ultima săptămână de vizita noilor stăpâni ai mărcilor Chrysler, Dodge, Ram și Jeep în fabricile din Detroit, unde se pregătește lansarea noului Grand Cherokee, unul din cele mai profitabile modele ale fostului grup italo-american FCA.

Chiar dacă Dieter Zetsche și Sergio Marchionne au fost personalități îndrăgite în lumea auto din SUA, pe timpul mariajului Chrysler cu grupul Daimler și mai târziu cu Fiat, căsniciile au fost din interes, fără prea multă dragoste la mijloc. Angajații locali bombăne în continuare la amintirea acelor vremuri și așteaptă cu precauție deciziile venite din Franța pentru actualul ménage à trois franco-italo-american. Una din primele hotărâri, cea de a dezmembra grupul de proiectare SRT – Street & Racing Technology este extrem de controversată în presa locală, chiar dacă echipa a fost înglobată în cea de inginerie globală, fără concederi (deocamdată).

Carlos Tavares, CEO Stellantis din partea PSA și John Elkan, președintele noului gigant auto mondial din partea FCA, împreună cu alaiul nelipsit la asemenea ocazii, au participat la vizitele oficiale ale fabricilor din Detroit, după care au declarat că „fost impresionați de dedicația echipei și tehnologiile moderne utilizate”.

De altfel tema echipei și a locurilor de muncă a fost scutul după care s-au protejat cei doi și în timpul conferinței de presă, când întrebările incomode pentru executivii Stellantis despre întârzierea pe calea electrificării, au fost puse pe seama… protecției locurilor de muncă.

In realitate, orice observator informat al industriei auto realizează că mărcile fostului PSA lipsesc din China și SUA, iar cele ale fostului FCA o duc foarte greu în China, cu excepția unor modele Jeep produse pe plan local, în timp ce Fiat și mărcile de prestigiu Alfa Romeo și Maserati sunt în picaj liber în Europa și au o prezență nesemnificativă în exterior.

Spre deosebire de alți lideri din industrie, care își conduc corăbiile pe valurile învolburate ale electrificării, electro-scepticismul lui Carlos Tavares se manifestă în cele mai mici investiții din domeniu și limitarea producției la strictul necesar evitării amenzilor europene pentru emisiile de CO2.

Cum se reflectă această lipsă de apetit pentru electromobilitate în experiența de zi cu zi a proprietarilor unor modele produse de grupul Stellantis, vom încerca să descifrăm cu exemple din contribuțiile participanților la proiectul Electromobilitate și o relatare din Franța de la colegul Florin Bătrân.

Consum și autonomie

Cu câte două Opel Corsa-e și Peugeot e-2008 și un Peugeot e-208, echipa Stellantis este a doua ca mărime, după Hyundai Kona, în cadrul proiectului Electromobilitate. Utilizând o platformă comună mixtă și un acumulator de dimensiune decentă (50kWh), gama electrică a fost lansată în vânzare în Europa în 2020 și a atras un număr mare de clienți prin design-ul proaspăt, interioare atractive, dotate cu materiale plăcute la atingere.

Din păcate, la fel ca la noile modele VW, probleme numeroase cu soft-ul și cele de calitate au fost întâmpinate și prompt semnalizate de proprietari în media socială. Am primit mesaje care descriu inabilitatea service-urilor de a rezolva probleme tehnice după o lună, ceea ce nu ajută percepția generală despre gama actuală de modele, deși atunci când funcționează, proprietarii se declară extrem de mulțumiți de ele.

Valorile de consum și autonomia redusă iarna sunt tratate cu realism, un bun exemplu fiind afirmația lui Silviu, care are experiența unei excursii de 2400 km iarna:

Da, sunt optimist cu consumul, oricum el contează doar pe distanțe lungi, unde la temperaturi foarte scăzute și țn condiții negative, cum am evidențiat în articolul meu, tot este undeva pe la 20 kWh/100 km, ceea ce este foarte bine pentru o mașină de dimensiunea asta :D.

Silviu, Peugeot e-2008, București

Munca și școala de acasă, îl determină pe Razvan să ne scrie:

Doar 14 km săptămâna aceasta și aceia realizați din trei drumuri.

Mai mult am încălzit mașina decât am fost în trafic

Razvan, Opel Corsa-e, București

Încă două săptămâni și odată cu încălzirea vremii, vom ajunge să cunoaștem mai bine eficiența modelelor Stellantis, fără impactul major al utilizării încălzirii pe loc și al regenerării limitate la temperaturi scăzute.

Ce ne pune însă pe gânduri despre experiența colegilor sunt relatări de genul celei de mai jos, care nu au legătură cu noutatea electrificării:

Eu nu pot veni cu date nici azi, de joi e mașina în service (Corsa-e) pentru înlocuire parbriz. Durează suspect de mult, știu...

Dan, Opel Corsa, București

De altfel nici foamea permanentă de electroni a electro-leului mic, pe tema căruia ne place să glumim, nu reflectă potențialul acestei categorii de automobile electrice compacte, extrem de îndrăgite de cei ce parcurg distanțe zilnice mai lungi (Radu), sau pornesc în excursii prin țară de câte ori au ocazia (Andra și Darius).

In comparație directă cu concurența franceză de la Renault, constatăm în fiecare săptămână un avantaj de eficiență pentru Zoe, față de e-208.

Un caz cu totul special: Citroen Ami

Citroen a fost întotdeauna o marcă originală și inovativă, care a decis să facă lucrurile puțin altfel. Prin intermediul colegului Florin Bătrân, am beneficiat de câteva relatări foarte interesante din Franța despre lansarea și primele experiențe cu noul micro-model electric de oraș: Citroen Ami.

Ultimul mesaj de la Florin, pictează însă o imagine mai tristă, care trădează graba și lipsa de resurse cu care a fost tratat acest proiect. Un automobil mic, nu înseamnă automat probleme mici. Dimpotrivă, iată ce ne scrie Florin:

Deoarece evenimentele se mișcă repede cred că este bine să vin cu o actualizare pe subiectul Ami: din 16 februarie 2021 este oficială o rechemare masivă în service pentru Ami. Subiectul: campanie de modernizare. Mai precis:

– control etanșeitate,

– control motor ștergător parbriz și înlocuire dacă este cazul,

– verificare sistem electric,

– actualizare software gestiune baterie,

– înlocuirea încuieturilor de la ambele uși.

De asemenea se va verifica sistemul de frânare, inclusiv frâna de mână.

În plus se vor verifica punctele de sudură.

Estimativ 3 săptămâni de imobilizare în service. Perioada vizată: martie 2021.

Citroen a anunțat că va contacta proprietarii pentru a prelua mașinile direct de la ei și va căuta, de la caz la caz, o altă soluție de mobilitate pentru proprietari pe perioada imobilizării. Să avem parte de vești bune.

Surse: www.challenges.fr , www.automobile-propre.com, www.facebook.com

Florin Batran, Franta

In loc de concluzii

Recapitulând experiențele proprietarilor cu noua gamă de modele lansată în 2020, ne aflăm în zona „Agonie și Extaz”. Bucuria design-ului atractiv și a performanțelor dinamice, sunt parțial umbrite de glitch-urile de software și de-a dreptul anulate de probleme de calitate, cărora service-urile nu le pot da de capăt, după mai mult de o lună.

Am sperat că adăugarea noului model 100% electric Fiat 500e, asamblat în Italia, va schimba balanța Stellantins într-o direcție mai favorabilă electromobilității. Din păcate, așa cum subliniam într-un recent articol, producția este disproporționat de mică față de cerere, listele de așteptare se întind în prezent pe 14 luni.

Odată cu lansarea celei de a doua generații de modele electrice pe o platformă dedicată, grupul Stellantis se va baza mai puțin pe achiziția de credite de carbon de la Tesla pentru îndeplinirea legislației europene de limitare a emisiilor de CO2.

Epilog

Înainte de publicarea acestui articol, Automobilwoche a difuzat fragmente dintr-un interviu acordat de Michael Lohscheller, CEO Opel, pentru RND – Redaktionsnetzwerk Deutschland, în care recunoaște situația creată prin planurile de producție inițială, disproporționat de mici față de cererea manifestată de public pentru noul model electric Mokka.

Cum de curând semnalam că timpii de așteptare pentru o serie de modele depășesc șase luni, între acestea fiind CINCI modele ale grupului Stellantis, sperăm că executivii au înțeles mesajul transmis de clienți și se pun serios pe treabă, alocând fondurile uriașe necesare revoluției ecologice în transportul rutier.

1 Response

  1. add spune:

    Pot sa confirm multe din chestiile din articol, am un e208 de vara trecuta.
    1. aspectul, materialele si pachetul hardware in general e foarte ok. Softul insa e mizerabil atat pe masina cat si in aplicatie. Foarte foarte slab, cam sub orice alt competitor.
    2. Timpii de asteptare au fost extrem de mari la Opel de la inceput. Voiam initial Corsa, dar dura 6 luni fara sa fi luat in calcul opririle fabricilor cu ocazia pandemiei.

    Sunt masini ok, dar mare pacat de soft, ca putea iesi ceva foarte misto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.