Proiectul Electromobilitate și-a propus să informeze, pe cei interesați, despre viața de zi cu zi alături de un automobil electric, pe baza informațiilor comunicate de proprietarii voluntari, doritori să împărtășească experiența proprie cu cei aflați la început de drum sau încă nehotărâți.
Ca urmare nu veți găsi pe blogul nostru articole cu titluri bombastice, nici Tesla-killeri și nici dezastrele imaginare declanșate de rating-ul NCAP. În schimb, puteți găsi o comoară de informații organizate în statistici ușor de înțeles, care sintetizează comunicările participanților pe o perioadă de 12 luni.
Recent am lansat o întrebare despre ce alte statistici, bazate pe sutele de mii de kilometri parcurși împreună în 2021, ar dori participanții să compilăm la final de an?
Răspunsurile, foarte interesante, acoperă o gamă variată de informații de la TCO – total cost of ownership, până la cele legate de veșnica dilemă a electromobiliștilor: Unde și cum încărcăm?
Întrebarea nu se referă strict la locația stației, sau vânătoarea după cele care încă mai sunt gratuite (și veșnic ocupate), ci la parametri tehnici ai încărcării (putere, tip curent CC sau AC), care stau la baza vitezei de încărcare, a timpului petrecut la stație, dar și a pierderilor din timpul procesului de încărcare.
Echipa proprietarilor de VW este cea mai sensibilă la subiectul pierderilor produse de utilizarea noilor modele ID.3 și ID.4 la temperaturi scăzute, din motivele clar expuse de Laurențiu. Alte informații despre pierderile din timpul încărcării ne-au fost furnizate de Attila (TM) pentru Smart Forfour și Marton (Tg. Mureș) pentru Renault ZOE.
Daca nu ați analizat cât sunt pierderile de încărcare la propriul model electric, atunci e bine rețineți domeniul de 20-25% pentru încărcare AC, care s-a repetat la cele două modele enumerate mai sus.
Consumul mediu săptămânal
Valorile consumului mediu săptămânal încep să se ridice dincolo de 20 kWh/100 km, cunoscute de anul trecut din informațiile transmise de Daniel, și chiar peste, în cazul drumurilor scurte parcurse de Călin la facultate.
În direct cu proprietarii
Alexandru – București


În săptămâna 29 noi – 5 decembrie am parcurs 581km cu un consum mediu de 18,9 kWh/100 km.
Total de acord cu Laurențiu. Pierdem mulți kWh fără niciun câștig. Chiar și la 0 grade sunt disponibili 100 kW de putere la descărcare, chiar nu aveam nevoie de mai mult, iar povestea se repetă pe recuperare. Mai mult, o idee foarte bună ar fi următoarea: Energia care nu poate fi trimisă către baterie prin regenerare (din cauza temperaturii) să fie direcționată către PTC-uri. Win-Win.
Călin – Cluj
Săptămâna 29.11-05.12 am parcurs 52 km, exclusiv urbani, cu o medie de 26,1 kWh/100 km. Au fost drumuri scurte de maxim 10 km dus-întors și preîncălzire, dar sunt obișnuit cu aceste valori de anul trecut :))
Încă nicio noutate pentru partea a II-a a update-ului 2.3.
Cosmin – București
Miercuri pe 1 decembrie m-am întors din Maramureș.
Toata săptămâna am parcurs 854 km cu un consum mediu de 21.6 kWh/100 km.
La întoarcere am venit prin centrul țării pentru că am oprit la părinții mei în Râmnicu Vâlcea. Pana acolo am parcurs 2/3 din total distanță de retur cu un consum de 17.0 kWh/100 km. După Dealu Negru spre Pitesti, au urmat cei 100 km de pe autostrada A1 (Pitești-București), unde am mers mai tare, cu un consum de circa 25-26 kWh/100 km.
- La dus am avut 567 km cu un consum de 17.9 kWh/100 km.
- La întors am avut 602 km cu un consum de 18.9 kWh/100 km.
Iar apoi joi-duminica, am avut frecvent consumuri medii peste 25 kWh/100 km pentru ca am abuzat căldura în mers sau am stat în mașină, așteptând cu căldura pornită (NU la stații de încărcare!)
Oricum, ce diferență mare este toamna-iarna între consumul din afara orașului și cel din oraș!
Când am cumpărat mașina aveam așteptarea să mă bucur de ea la un cost rezonabil; de preferat echivalent cu cel al unei mașini clasice, iar dacă fac și ceva economie atunci și mai bine. Preșurile de achiziție mi se par în continuare mari, chiar și cu cele 2 programe RABLA incluse, pentru ceea ce oferă mașinile, dar cu distanța pe care o parcurg eu, tot mă încadrez la „mă bucur la un cost rezonabil”.
Dan – Timișoara
Pentru săptămâna 29.11 – 05.12 am parcurs 858 km, cu un consum mediu de 19.2 kWh/100km la o viteza medie de 38 km/h.
Din punct de vedere al statisticilor, eu îmi țin evidența încărcărilor împărțind tabelul în 3 secțiuni astfel:
- Valori ale încărcării (coloanele cu albastru)
- Autonomie și consum (coloanele cu verde)
- Localizare încărcare și alte detalii (coloanele cu portocaliu)
Legenda:
** Zona albastră: Pentru situațiile în care nu știu exact cât am încărcat (stație ce nu mi-a afișat, sau nu am apucat să fac poza, încărcări casnice fără monitorizare, etc), folosesc media încărcării rezultată pentru 1% baterie – aici cred că o să aduc un update să folosesc media pe luna respectivă. (deocamdată e media tuturor încărcărilor cu total cunoscut).
** Zona verde:- In funcție de cât afișează mașina că am parcurs de la ultima încărcare, calculez câți km revin fiecărui % al bateriei (știind cât s-a descărcat bateria de la ultima încărcare) – teoretic asta ar fi un indiciu de autonomie totală – în aceleași condiții față de ultima încărcare.
** Zona portocalie:- Tipul încărcării AC sau DC locația încărcării și costul. Până acum așa s-a nimerit să am acces la stații gratuite sau folosind cupoane ori diferite vouchere, chestiune care este dinamică și puternic influențată de nevoile de folosință ale mașinii sau chiar de noroc. Așadar, mă repet cu îndemnul de a nu fi luată ca referință de costuri pentru călătorie, aspect care pentru cineva care și-ar dori să își cumpere o mașină electrică, poate fi complet fals dacă este înțeles in sensul: „curentul este gratuit”.
Cunoscând că pentru curent totul este mult mai complicat din cauza diferitelor pierderi și a estimărilor făcute de către diferite tipuri de măsurători, pot spune, ca oricât dorim noi să raportăm precum la benzină și motorină, fluide ce pot fi măsurate mult mai precis, în acest caz, fără aparatura specială este complicat să ajungem la o precizie ridicată și o bună comparare. Dar asta nu înseamnă că nu putem să continuăm să facem acest lucru, având în vedere că nu măsurăm fluide 🙂
Sper că VW va adăuga în soft, chestiunile ce deocamdată introduc erori destul de semnificative, în special procentajul bateriei fără zecimală, poate chiar și km efectuați cu o zecimală ar ajuta mult pentru calcule pe termen mai lung. Cred ca le e cam teamă să adauge informații legate de valoarea în kWh pentru încărcări, cu siguranță ar apărea discuții legate de cât arată stația și cât arată mașina, ori alte instrumente de măsură 🙂
Statistica mea este într-o continuă îmbunătățire în funcție de ideile ce-mi mai vin, timpul alocat, etc, așa că dacă aveți întrebări sau propuneri, puteți să mă contactați oricând.

We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 73 owners, documenting over 2 million km, mostly in Romania and Europe, with some input from our colleagues in USA and Switzerland.