După o perioadă mai liniștită ce a urmat participării la #RO1000Challenge, în prima săptămână din martie am parcurs din nou peste 1200 km, mai exact 1269 km, cu un consum de 18,9kWh/100km.
Cea mai mare parte din distanța de săptămâna trecută am parcurs-o către Reșița, la evenimentul ”Mulțumim Reșița!”.
Evenimentul a fost pe placul meu, am întâlnit o parte din participanții la proiectul Electromobilitate, am văzut în sfârșit o administrație care a luat în serios electrificarea transportului și am conversat cu mulți localnici, care și-au dorit să afle mai multe despre mașinile electrice.
Mai mult de atât, am fost în total 5 ID3-uri la întâlnire, cele mai multe exemplare din același model.
Cinci stații noi cu încărcare rapidă în Reșița
Stațiile de 60kW DC și 22kW AC, sunt plasate aproape în tot orașul.
Momentan stațiile sunt gratuite și din ce am înțeles de la cei din administrație, vor mai rămâne așa o perioadă, după care se va aplica un tarif care să acopere costurile de mentenanță.
Mai mult decât atât, vor mai fi instalate alte 12 stații, ceea ce va face ca orașul să devină un rai pentru posesorii de mașini electrice.
În Reșița sunt momentan înmatriculate 36 de vehicule full electrice, calificându-se ca una din puținele localități în care stațiile au ajuns înaintea mașinilor electrice.
Îi felicit pe cei din administrația Reșița pentru efortul depus!
Ce aș schimba/modifica la stații ar fi următoarele:
- Aș grupa mai multe stații în aceeași locație, sper ca următoarele 12 stații să dubleze o parte din stațiile instalate astăzi.
- Le-aș monta într-o poziție universală, bună pentru toate vehiculele electrice.
Când am încărcat la stație, împreună cu Marius și Tesla sa, am încurcat traficul destul de rău, iar modul cum am parcat (în special eu) a fost de tot râsul, asta pentru că mă grăbeam să parchez cât mai repede. Noroc că șoferii din Reșița nu sunt la fel de irascibili ca cei din București sau Brașov (din păcate și eu mă număr printre cei care sunt irascibili).

3. Al treilea punct s-ar putea să vă surprindă.
Ca administrație aș convinge Taxi-urile electrice să reducă prețul.
Primul taxi electric din Reșița este un Renault Zoe, pe ușa am văzut tariful de 2.29 lei/km, dar părerea mea este că tariful per kilometru ar trebui să fie la jumătate, ținând cont de încărcarea gratis vs. costul de aproape de 8 lei pe litru de benzină pentru un taxi cu motor termic.

Iar astfel, nu numai șoferii de taxiuri electrice ar avea de câștigat, ci toți locuitorii Reșiței.
O astfel de măsură i-ar face pe locuitorii orașului să lase mașina (termică) acasă și să cheme un taxi electric. Măsura nu ar reduce doar traficul, dar și poluarea și zgomotul, în timp ce profitul celor care conduc taxiuri electrice ar crește din numărul cel puțin dublu de kilometri parcurși!
Nu am avut starea necesară să fac și un video alături de aceste informații, mai ales că războiul din țara vecină m-a întristat și îngrijorat tare, dar în perioada următoare o să revin în Reșița și atunci o să detaliez toate cele spuse.
În ceea ce privește drumul dus – întors București – Reșița pot spune următoarele:
La dus am ales traseul București – DNCB – Pitești – Rm.Vâlcea – Sibiu – Sebeș – Hațeg – Văliug.

Google spune că e un drum de 8 h, dar în realitate a fost un drum de 12h+/- cu ID.3, din care două încărcări de 1:11 h la Pitești și 1:35 h la Sebeș, în total 2:46 h de încărcări. Pe traseu am avut cele 4 anotimpuri, de la soare și temperaturi pozitive, la vreme cu precipitații și la momente cu fulgi de zăpadă uriași.
Am vrut să am opriri puține și mai lungi decât dese și scurte pentru că experiența acumulată până acum mi-a spus că asta e cea mai bună variantă. Scap de abateri de traseu și de neșansa de a găsi stația ocupată. Chiar și așa, la Sebeș am încărcat 50 min pe AC și 45 min pe DC, pentru că am găsit stația ocupată.
O mențiune, cât timp a nins tare, radarul ID-ului a fost acoperit cu zăpadă, iar regulatorul de viteză nu a mai funcționat.

La întors am ales altă variantă, inspirat de prietenul Adrian, care a venit de la Craiova cu o singură încărcare cu un ID.3 identic cu al meu, iar astfel mi-am dat seama că aș putea face drumul de întoarcere cu o singură încărcare la jumătatea traseului.

Și aproape așa am făcut. La Craiova aveam peste 20% baterie, iar ținta mea era să încarc la Kaufland-ul din Slatina.
Doar că acolo erau 3 mașini în așteptare, așa că mi-am luat o marja de eroare și am încărcat 20 kWh la Balș Renovațio (fix cât să consum tot creditul de pe cardul Wecharge).
La Slatina într-adevăr era o mașină la încărcat pe DC, așa că am conectat cablul de AC și am plecat în căutarea prânzului. Toată deplasarea a durat aproximativ 10 ore, iar la încărcat în total am stat 2:30 h (25 min la Balș, 90 min pe AC și 30 min pe DC). Deci pentru deplasări din București spre zona Banatului Montan, alegeți traseul acesta.
În total pentru deplasarea de 1.100 km am stat puțin peste 5h la încărcat. Dacă e mult sau puțin vă las pe voi să judecați, însă costul acestei deplasări a fost de 0 lei.
O mașină cu motor termic ar fi consumat minim 80 l (7 l/100km consum), iar la un cost de 7lei pe litru toată deplasarea m-ar fi costat 560 lei.
Ca să ne bucurăm de peisaj și mai mult, am mers împreună cu Marius la o plimbare în zonă. Viteze mici, climatizarea pornită, amândoi am avut ca pasageri soțiile și am mers jumătate din drum urmându-l pe Marius, iar jumătate din drum el m-a urmat pe mine. Cu alte cuvinte am avut condiții perfect egale de deplasare.


Consumul meu a fost de 17.7 kWh/100 km (imaginea din stanga), iar Marius a obținut 15.4 kWh/100 km cu Tesla Model 3, pe un traseu montan de fix 100 km.


Concluzia? Cu o baterie plină am putea să parcurgem aproximativ același număr de kilometri pe un astfel de traseu.
Abia aștept să revăd Reșița și sper să văd rând pe rând toate proiectele devenind realitate.
Software engineer in automotive industry since 2013.
Passionate about electric cars, with a true belief that the future is electric and that each and every one of us can actively contribute.