VW ID.4 și IONIQ 5 – iarna pe uliță

„A-nceput de ieri să cadă cate-un fulg, acum a stat…” așa începe una din poeziile îndrăgite ale copilăriei. Temperaturile scăzute din ultima perioadă și zăpada au adus, pe lângă bucuria sporturilor de iarnă, noi puncte de discuție despre performanțele celor două platforme electrice dedicate, lansate de marii producători tradiționali.

Cu ajutorul lui Laurențiu (CJ) și Tudor (TM) avem acces la o analiză mai profundă a rezultatelor din exploatarea curentă pentru două modele noi, construite pe platforma MEB a grupului VW și E-GMP a coreenilor. Fără prea multe erori, concluziile pot fi extinse la întreaga familie de modele electrice VW, Skoda, Seat și Audi ce utilizează platforma MEB, dar și la noul Kia EV 6, care împarte totul în afară de caroserie și interior cu IONIQ 5.

Consumul mediu săptămânal

Vârfurile de consum caracteristice perioadelor reci, mai ales pentru modele ce nu sunt echipate cu pompa de căldura eficientă, pot fi mai bine înțelese din exemplele trimise de Laurențiu. Nu vă grăbiți cu concluziile, rezultatele primului challenge de 1000 km românesc, la care au participat două Kona și două ID.3, s-ar putea să vă surprindă.

Laurențiu – ID.4, Cluj

Dacă nu ar fi fost ca în ultima zi a săptămânii să fi ieșit în afara orașului, raportarea ar fi arătat ca în imaginea de jos și aș fi depășit din nou consumul maxim raportat până acum:

Dar după un drum de 112 km cu un consum de 22,3 kwh/100 km (imaginea de jos), am îndulcit cumva consumul săptămânal, dovedind că autonomia pentru o călătorie mai lungă nu este determinată de valorile de speriat rezultate după distanțe scurte parcurse în oraș.

Am observat că pentru încălzirea habitaclului consumul este undeva pe la 2 kw/h, la sub 0 grade, iar bateria care la plecare avea 17 grade C s-a răcit pe drum sub 8 grade C, astfel încât a mai pornit odată încălzirea ei.


Prima zăpadă mai serioasă pentru mașină a adus și prima împotmolire, deoarece am vrut să vedem cum se comporta pe drumuri alunecoase. ESP-ul a intrat cam devreme în acțiune și a tăiat din putere astfel încât la 5 km pe oră și șleauri cam adânci mașina nu a mai avut suficient demaraj pentru a urca dealul, care este abrupt, mai ales în primii 100 de metri.

Tudor – IONIQ 5, Timișoara

Săptămâna trecută IONIQ5 a parcurs 230 km cu un consum de 22.3 kWh/100km.

În costurile de încărcare sunt incluse și pierderile de la priza casnică, între 15-18% din testele efectuate până acum. Am parcurs această distanță doar urban/periurban, nu am avut deplasări săptămâna trecută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.