Așa cum v-am promis, am revenit cu detalii despre acel zgomot enervant pe care îl aveam la ID.3-ul meu.
Până în prezent am parcurs 37.000 km, iar cu excepția unui modul de SOS ars și niște zgomote de la geamul panoramic care au fost rezolvate (prin gresare), nu am întâmpinat alte probleme. Vizite în service au mai fost, în special pentru update-urile de soft (care trebuiau sa fie făcute Over The Air) și pentru înlocuirea parbrizului din cauza unei crăpături de la o piatră sărită în mers, dar cea din urmă nu este din vina mașinii.
Încă din septembrie 2021, în raportarea săptămânală am anunțat că am un sunet la plecarea de pe loc.
Zgomotul nu a mai fost prezent o perioadă, pentru că la trecerea la roțile de iarnă (cu jante de tablă pe 18”) fie nu se mai auzea deloc, fie se auzea dar mult atenuat, așa că nu l-am mai băgat în seamă.


Dar, cum am montat înapoi roțile de 20” cu anvelopele de vară, zgomotul a început să fie din ce în ce mai deranjant.
Nu e de mirare, o roată complet echipată are 26.5 kg. Pe cele de iarnă le voi cântări înainte de schimbare de sezon, dar sunt cu siguranță mai ușoare.
Zgomotul care inițial era doar la schimbarea din R în D, acum se auzea și la plecarea de pe loc și la fluctuațiile de viteză până în 30 km/h.
Un pas natural a fost să sun în service pentru o constatare/reparare. Am fost tot la Euro tehno Group din Otopeni. În service nu a fost ușor de diagnosticat doar urcând mașina pe elevator și inspectând piesă cu piesă. Așa că un tehnician de la mecanică m-a rugat să facem o tură și să surprindem împreună zgomotul.
Concluzia a fost că ar fi planetarele cele care făceau zgomotul. Următorul pas a fost să așteptăm piesele necesare și să mă întorc să facem reparația.
La mai puțin de o săptămână, am revenit în service pentru reparație, dar nu pentru înlocuirea planetarelor, ci pentru aplicarea unei soluții pe dantura planetarei. Soluția se întărește în minim 6h, dar în cazul meu a fost lăsată la ”lipit” peste noapte (deci peste 10 ore).




Pentru a da planetara jos, au decuplat un braț fix.
Am întrebat de mai multe ori acest lucru, pentru că voiam să mă asigur că aliniamentul (geometria) roților rămâne la fel.
Am fost plăcut surprins să aflu a doua zi că zgomotul nu mai este prezent, iar după ce am testat și eu alături de domnul de la mecanică, am confirmat, zgomotul dispăruse!
Astfel de evenimente, zgomote sau piese care nu sunt 100% conforme, pot apărea atunci când mașina este nouă.
În graficul de mai jos putem observa exact acest lucru, șansele ca o componentă să se strice în prima parte a vieții sale sunt mai mari decât să se strice ulterior.
Mai multe informații găsiți la acest link.
Planetarele mașinilor electrice, prin construcția lor, sunt identice cu cele ale mașinilor termice din același domeniu de cuplu la roată.
Dar pentru că planetarele sunt folosite atât la accelerare și cât pentru frânare, prin recuperare de energie, la mașinile electrice, acestea trebuie sa fie cât se poate de robuste pentru a suporta solicitările mecanice.
Mai multe informații găsiți și în următorul video:
Dacă aveți și voi acest zgomot, faceți o vizită în service.
În 24 de ore scăpați, probabil doar temporar, de zgomot (efect), chiar daca nu și de cauza care l-a provocat.
Să ne auzim cu vești bune!
Software engineer in automotive industry since 2013.
Passionate about electric cars, with a true belief that the future is electric and that each and every one of us can actively contribute.
Problema cu parbrizul ciobit am avut.o si eu de doua ori la ID.4. Desi inainte de ID.4 am avut doua masini care au sta la mine cate 7 ani fiecare, n.am avut problema asta. Tind sa cred ca e totusi problema parbrizului…
Salut Viorel,
Da, asa cred și eu! Iar pe grupul oficial de ID owners se plâng mai mulți de parbriz, deci nu am fost doar noi mai puțin norocoși.
Hei, vreau sa ma inscriu si eu in clublul detinatorilor de ID3 care au parbriz ciobit. Cine tine lista? 🙂 Noroc ca deocamdata – la mine – este intr-o zona in care nu deranjeaza…
Altfel, sint forțe foarte mari in dintii aceia din planetara – mai ales ca masina este f grea. Oare sa fie folosite planetare de pe Golf?!? Hmm… Eu nu dau mari sanse nici unei variante de reparare ca cea mentionata si aplicata in cazul tau, Alexandru. Dar, numai timpul va demonstra cum stau lucrurile in realitate. Sa speram ca ma insel eu.