Walking on the Moon – a silent journey

La 3 saptamâni după aniversarea a 50 de ani de la aselenizare (20 iulie 1969), am avut parte de o experienţă la fel de entuziasmantă cu un driving test la bordul unei Tesla Model 3 a prietenului meu din copilarie şi partner de go-kart, Dan Boboescu.

Ne mai leagă o pasiune comună: amândoi am absolvit Facultatea de Mecanică (UPT), secţia de Maşini termice, specializarea Motoare cu ardere internă. Dan a ramas fidel pasiunii pentru maşini şi a continuat cu joburi din automotive industry iar pe plan sportiv a activat în raliuri. Eu, în schimb, am intrat în domeniul aerospaţial just to start with, unde am utilizat cunoştinţele legate de analiza tensiunilor datorate câmpurilor termice la avioane supersonice şi motoare cu reacţie.

Dupa câteva decenii bune petrecute de fiecare la mii de kilometri de Timişoara, ne-am regăsit  cu o pasiune comună : mobilitatea electrică în viziunea lui Elon Musk exprimată prin automobilele Tesla. În martie 2016, când a fost prezentată lumii Model 3, am fost unul dintre primii în Italia care au rezervat un exemplar.

Entuziasmul iniţial a dispărut dupa nenumăratele amânari de-a lungul a 3 ani, iar ceea ce m-a făcut să renunţ a fost creşterea abruptă a preţului: de la suma anunţată la lansare, de circa 44.000 de euro, în noiembrie anul trecut s-a ajuns la 51.000 de euro pentru configuraţia de bază, versiunea Performance – care de fapt mă interesa – ajungând la peste 70.000 de euro… Totuşi, interesul pentru aventura Tesla nu a scazut!

Luni 12 august 2019 am pornit într-un echipaj de 3, prin cooptarea prietenului Tudor Nicosevici în aventura unui test drive pâna la Garâna şi înapoi.

(v. aici şi impresiile de drum ale amicilor Dan si Tudor)

Dan, Adi şi Tudor electroportaţi de Tesla Model 3 la Garâna.

In spatele nostru descoperiţi un teaser al unui prototip ultra-secret de vehicul triciclu Zero Watt.

Parcursul de luni 12 august 2019

Marţi, 13 august, prin bunăvoinţa lui Dan l-am invitat pe Domnul Profesor Alexandru Nichici la o plimbare de circa 1 oră prin Timişoara şi pe şoseaua de centură (incompletă) a oraşului. De Domnul Profesor mă leagă o frumoasă amintire din timpul studenţiei, când am urmat cursul său de Tehnologie generală. Îmi amintesc de o frază care îşi menţine pe deplin valabilitatea: “Orice proiect poate fi realizat daca indeplineşte cel putin 2 criterii: să fie un proiect raţional şi să fie asigurate toate resursele necesare.” Ceea ce este demonstrat, dacă mai este nevoie să subliniez, de întreg eco-sistemul dezvoltat de Elon Musc în jurul conceptului Tesla.

Impreuna cu Dl. Profesor Alexandru Nichici

A conduce o Tesla este ca o experienţă de pe o altă planetă, în comparaţie cu lumea automobilistică actuală. Liniştea care te înconjoară în habitaclu, răspunsul dinamic şi echilibrat, împreună cu o excelentă vizibilitate şi ergonomie a poziţiei de condus. Când aruncam o privire la consola touchscreen de 17” mi se părea cea a unui avion de luptă de generaţia a V-a, cu toate informaţiile de status sau navigaţie imediat accesibile. Toate acestea conferă o senzaţie similară lipsei de gravitaţie, aşa cum mi-o imaginez văzând filmele cu astronauţii pe Lună! De aici şi titlul contribuţiei mele inspirat de faimoasa piesă raggae a trupei Police (mai mult aici: https://www.youtube.com/watch?v=zPwMdZOlPo8  https://en.wikipedia.org/wiki/Walking_on_the_Moon https://www.lyricsfreak.com/p/police/walking+on+the+moon_20110081.html)

În doar 16 ani, Tesla a creat pe piaţa automotive efectul de “masă critică”, atât prin numar cât şi printr-un nou standard în ceea ce priveşte produsul în sine integrat într-un model de business revoluţionar. Azi este imposibil să mai vedem viitorul mobilităţii terestre individuale sau colective pe plan mondial fără componenta electrică, ce va deveni în mod sigur predominantă în următorii 10 ani.

După tentative precedente eşuate de vehicule electrice (vezi şi Volt de la GM care a devenit un banal model hibrid scos recent din productie), Tesla a realizat adevăratul salt cuantic integrând într-un produs elegant şi esenţial ceea ce este la cel mai înalt nivel în domeniu.

Împreună cu amicii de voiaj, am făcut şi un pic de ştiinţă pe parcursul de mai sus.

Datele extrase din computerul de bord în timp real le-am coroborat cu înregistrări efectuate cu alte aplicaţii (gen Waze), ajungând rapid la concluzia că soluţia Tesla este cea mai naturală evoluţie.  

Un screenshot de pe un app alternativ

La fel de simplu de configurat ca un iPhone

Iar radarul vede tot!

Am verificat şi distribuţia de temperatură în exteriorul şi interiorul Teslei cu o termocameră FLIR.


La exterior albul mentine o temperatura acceptabila în canicula zilei

Când afară erau 41 de grade …… şi display-ul în habitaclu ajunge la 41 de grade …… iar în spate se stă confortabil la aprox. 25 de grade !


Aici este un montaj video efectuat pe baza înregistrărilor cu un drone Mavic 2 PRO cu Hasselblad lens (da, aceeasi companie care a produs aparatele de fotografiat pentru misiunea Apollo!):

Ca city car am condus în ultimii 20 de ani exclusiv Smart în versiunea Brabus care în Roma, oraşul meu de rezidenţă, este unica soluţie viabilă de a te mişca în trafic şi de a găsi în mod sigur un loc de parcare. Chiar dacă între timp am luat în considerare varianta substitutivă all electric reprezentată de Smart eQ fortwo (new generation) pentru anul viitor, Tesla continuă să mă intereseze. Cred că va fi viitoarea family-car după decenii de Diesel în interpretare Mercedes Klasse S, Audi A6 si BMW seria 5!

In loc de încheiere

Dacă mai aştept mult, risc ca următorul tur complet să-l fac prin sistemul solar cu Tesla Roadster, deja realizat zilele acestea într-un zbor demonstrativ lansat cu o racheta Falcon Heavy produsă de SpaceX a aceluiaşi Elon Musk şi condus de Starman Pilot!

Manechinul Starman “conduce” Tesla Roadster în sistemul solar

Daca vreţi să vedeţi în real time poziţia în spaţiu a Tesla Roadster:

 

Walking on the Moon

The Police

Produced by The Police & Nigel Gray

Album Reggatta de Blanc

 

„Walking On The Moon”

Giant steps are what you take

Walking on the moon

I hope my leg don’t break

Walking on the moon

We could walk forever

Walking on the moon

We could be together

Walking on, walking on the moon

Walking back from your house

Walking on the moon

Walking back from your house

Walking on the moon

Feet they hardly touch the ground

Walking on the moon

My feet don’t hardly make no sound

Walking on, walking on the moon

Some may say

I’m wishing my days away

No way

And if it’s the price I pay

Some say

Tomorrow’s another day

You stay

I may as well play

Giant steps are what you take

Walking on the moon

I hope my legs don’t break

Walking on the moon

We could walk forever

Walking on the moon

We could be together

Walking on, walking on the moon

Some may say

I’m wishing my days away

No way

And if it’s the price I pay

Some say

Tomorrow’s another day

You stay

I may as well play


Keep it up, keep it up [ad infinitum]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.