Zoe devine din ce in ce mai prezenta in viata noastra (episodul III)

20.06.2020

JURNAL DE BORD: 1421 km

Fara prea multa pregatire, doar o temeinica consultare a manualului de utilizare in primul weekend de dupa sosire, plus cateva setari basic cu ajutorul sistemului Easy Link din dotare, am purces la drumurile zilnice din viata noastra obisnuita.

Am invatat sa merg (pe modul Eco, alegerea mea)  cat mai decent pe drumul pe care altadata simteam si eu, ca mai toti participantii la trafic, ca trebuie sa alerg (nu cu mult, dar totusi) peste viteza legala in speranta ca voi ajunge mai repede la destinatie. Si, surpriza: mers legal, chiar putin sub, nu modifica mai deloc timpul de dimineata al navetei mele! Prima lectie invatata.

A doua lectie invatata, foarte repede: mersul preponderent cu treapta B (Brake) sporeste simtitor autonomia, care in termeni reali face ca la 50 km parcursi sa fie echivalenti cu doar 35 km scazuti din autonomia estimata la bord. Cool!

O a treia lectie invatata din lecturile si review-urile vazute pe net, a fost ca utilizarea si incarcarea bateriei e optima intre 20-85%, avantajul major fiind se pare o viata mai lunga a bateriei, dar si un timp mai redus petrecut la statiile de incarcare. Eu incarc doar cu Type2 la max. 22 kWh.

O alta lectie invatata repede a fost ca nu seamana procedurile de incarcare intre statiile de incarcare disponibile la diversele supermarket-uri care ofera aceasta facilitate.

La Kaufland, unde poti incarca gratuit o data pe zi intr-un oras, reteaua E-Charge gestionata de Renovatio, disponibila si in alte locatii in afara Kaufland, incarcarea se poate face cu aplicatia de smartphone dedicata, pe care selectezi locatia, conectorul, aplici cuponul gratuit pe care il obtii de la receptia magazinului si abia apoi conectezi cablul la masina si la statie. In afara statiilor de la magazinele Kaufland, se poate folosi cu plata atat aplicatia (fara cuponul gratuit), dar si cardul dedicat, avand evident bani in portofelul online.

La Rompetrol, e nevoie de un card pe care ti-l ofera gratuit personalul din benzinarie, pentru activarea statiei, apoi conectezi cablul cu statia si masina si incarcarea incepe.

La Lidl si Mega Image e cel mai simplu, cuplezi cablul cu statia si masina si apesi un buton.

Am ajuns si la o spalatorie, unde dupa obisnuita curatare si degresare, am aplicat si o ceruire anti murdarie.

Un amanunt interesant despre modul de interactionare cu serviciul de taxe locale de unde apartin:

Mai intai, atunci cand pregatea dosarul rabla+, am prins fix cand datorita pandemiei s-a oprit lucrul cu publicul si singura legatura cu acest serviciu a fost online si, ca o mare surpriza, dupa ce am trimis pe e-mail toate documentele necesare, am primit dupa vreo 3 zile certificatul fiscal de care aveam nevoie, scanat, tot pe e-mail! Deci se poate si fara cozi….

Apoi, dupa ce am primit cartea de identitate a vehiculului de la dealer, iarasi am trimis pe email toate documentele scanate pentru declarare fiscala a masinii. Si iarasi, o surpriza placuta, in aceeasi zi am primit toate documentele necesare vizate, parafate si semnate digital…! Se pare ca unii au inteles ce ni se intampla in perioada asta…

Nu la fel s-au petrecut lururile la serviciul de inmatriculari, dar asta e o alta poveste

Tot in perioada asta, mi-am comadat cateva accesorii, pe care cred eu ca trebuie sa le ai in orice masina, daca nu vin in standard (si la ZOE nu vin…):

  • covorase sintetice (cele de cauciuc originale le pastrez pentru sezonul rece;
  • un covoras de portbagaj, peste mocheta standard;
  • plasa de bagaje in portbagaj;
  • o cutie organizator pentru tinut cablul de incarcare, care altfel ar fi stat cam aiurea;
  • suport de ochelari de soare, pe parasolar;

Am mai pus folii pe faruri si proiectoare, am comandat jante originale pe 16” si anvelope Nokian WR D4 pentru setul de roti de iarna si am montat o camera de trafic Nonda.

Intre timp am montat acasa si wallbox-ul primit odata cu masina, asta fiind momentul in care s-a asternut definitiv linistea cu privire la incarcare si autonomie. Timpul mediu estimat de incarcare, tot 20-85%, este de 4 ore.

In sfarsit, dupa cateva conversatii telefonice si mail-uri cu o persoana foarte amabila de la Vocea Clientului Renault, am reusit sa-mi accesez contul din aplicatia My Renault si sa imi activez serviciile de conectare online ale masinii necesare geopozitionarii, informatiilor din trafic din navigatie sau posibilitatea programarii online a incarcarii sau a climatizarii.

In alta ordine de idei, m-am obisnuit foarte repede cu majoritatea functiilor si facilitatilor masinii (nici nu aveam cum altfel…), cu dimensiunile interioare si exterioare, confortul, ca sa nu mai zic de incantarea de a conduce cu o singura pedala cu ajutorul franei regenerative.

Poate sunt subiectiv, dar eu cred ca masina asta nu este mai prejos ca feeling de condus cu alte masini cu renume si/sau mai scumpe. Parerea mea…

Iar aventura continua!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.