Zoe, Peugeot e-208, Skoda Citigo – la revedere Niro!

Bilanțul veteranelor este întotdeauna un prilej de nostalgie alături de amintirile cu modele lansate înainte pandemie, sau anul introducerii amenzilor europene pentru emisii de CO2, ce ne-au însoțit la începuturile timide ale proiectului Electromobilitate.

Kia Niro

Îndrăgită în Europa de vest, unde a depășit 30.000 înmatriculări în 2021 și a revenit la aproape același nivel în 2023, dar livrată în cantități minuscule în România (158 exemplare înmatriculate la finalul lunii februarie), Kia Niro este una din mașinile de încredere, despre care Tibi (București) ne-a furnizat date neîntrerupt începând din noiembrie 2020.

Sursa: EU EVs

Bazată pe aceeași platformă mixtă cu ruda ceva mai mică Hyundai Kona, Kia Niro și-a îndeplinit misiunea de transport tăcut, curat și fără probleme tehnice până luna trecută, când Tibi a decis să o înlocuiască cu un IONIQ 5.

LA REVEDERE NIRO!

Renault ZOE și Nissan LEAF

Cele două vedete de la începuturile modeste ale electromobilității moderne, ZOE în Europa și LEAF pe plan global, au reprezentat debutul curajos al alianței RNM (Renault-Nissan-Mitsubishi) în universul mobilității electrice.

Pentru ZOE anul de glorie a fost 2020 cu peste 80.000 înmatriculări în Europa de vest (2104 în România la finalul lunii februarie), în timp ce LEAF a atins culmea livrărilor europene cu doi ani mai devreme, cu aproape 27.000 înmatriculări în 2018 (998 în România la sfârșitul lunii februarie).

Sursa graficelor de înmatriculări anuale: EU EVs

Ambele modele continuă să fie prezente în garajul nostru virtual.

  • LEAF a sosit ceva mai tarziu în echipă cu ajutorul lui Mircea (București), după ce a sesizat că pe blog nu erau suficiente informații despre acest model important în evoluția mobilității electrice și a decis să-și dedice timpul și pasiunea pentru a completa datele lipsă. Mulțumim Mircea!

Skoda Citigo

Citigo face parte din mini flota garajului nostru virtual din luna mai 2020 și își îndeplinește conștiincios misiunea de ”mașina de oraș” cu Doina și Wiwi (Timișoara) la volan. Nu toate ”buburuzele” sunt limitate la perimetrul aglomerațiilor urbane, așa cum ne-au demonstrat Marius (Câmpina), László (Cluj) și Alin (Brașov) cu fratele geamăn al lui Citigo, VW e-Up!

Din fericire producția de e-Up a continuat și după eliminarea prematură a celei pentru Citigo, ajungând la peste 35.000 înmatriculări în 2021, 1729 exemplare fiind consemnate de RO e-Mobility index la finalul lunii februarie în țară.

Sursa: EU EVs

Peugeot e-208

Electro-leul Laurei (Timișoara) a făcut o carieră frumoasă la evenimentele de promovare a mobilității curate din seria ElectRoMania și Transcarpatica, iar Tudor (IONIQ 5, Timișoara) ne-a transmis date despre mașina mamei începând din iunie 2020.

Cu doi ani mai tarziu, tot din iunie, ni s-a alăturat Bogdan (București), singurul coleg din echipa veteranelor care mai transmite săptămânal date din traficul bucureștean, atunci când nu se deplasează cu motocicleta.

Lansat în 2020, ca instrument de reducere al amenzilor pentru emisiile de CO2, Peugeot e-208 a atins cota maximă de înmatriculări în 2023 cu peste 41.000 exemplare în Europa de vest. Doar 419 exemplare erau înmatriculate în România la finalul lunii februarie conform RO e-Mobility index.

Înainte de a da cuvântul colegilor noștri, o mică notă despre alte veterane ce fac obiectul unui bilanț separat.

Tesla Model 3 a fost lansată în 2017 și în garajul nostru virtual se gasesc două exemplare timpurii, produse la Fremont, Califonia, în 2018 și 2019, alături de numeroase exemplare importate în România din China începând din 2021.

Recordul înmatriculărilor anuale în Europa a fost atins în 2021 cu 91.559 exemplare, mult peste volumul realizat de orice alt model, cu excepția Model Y produs la Berlin. În România au fost înmatriculate 4682 exemplare până la sfârșitul lunii februarie, Model 3 fiind depășit doar de Spring în parcul auto 100% electric din țară.

Sursa: EU EVs

Echipa veteranelor – bilanț februarie

Parcurs

Aflat în permanentă mișcare, dovadă fiind cei peste 166.000 km înregistrați la bord, nu este de mirare că-l regăsim pe Radu în jumătatea superioară a clasamentului parcursului și în luna februarie.

Consum mediu lunar

Dacă Citigo cu Doina și Wiwi la volan, par să fie abonați la cele mai mici valori de consum, Zoe și e-208 dovedesc că în traficul bucureștean pot să țină pasul cu colegele din Grupa Mare, atât la viteza medie de deplasare, cât și la consum.

Costuri cu încărcarea

Costul cu energia electrică rămâne sub 10 lei/100km, toate mașinile fiind încărcate predominant acasă. Trei din ele, cele două ZOE și Peugeot-ul Laurei, beneficiază de energie din producție proprie cu ajutorul panourilor fotovoltaice.

Doina și Wiwi – Skoda Citigo, Timișoara

Datele pentru Citigo furnizate de aplicația specifică și cele consemnate zilnic (!) de Wiwi în tabel.

Radu – Renault Zoe, Crivina (PH)

Ca în fiecare lună, Radu a transmis informații și diagrame amănunțite despre luna februarie, care definesc foarte bine viața cu Zoe dincolo de 166.000 km și subliniază surpriza celui mai mare consum mediu realizat în cei aproape cinci ani de deplasare cu Zoe.

Bilanțul lunii februarie

  • Odometru: 166.213 km
  • Parcursul lunii: 2109 km;
  • Încărcat/utilizat: 491/470 kWh ;
  • Consumul mediu: 22.3 kWh/100 km;
  • Costuri cu încărcarea,
    • În tranzit: 0 lei 
    • De acasă: 0 lei;

Márton – Renault Zoe, Târgu Mureș

Luna februarie a fost până acuma cu cel mai mic kilometraj parcurs cu Zoe, motivele fiind vacanța școlară și o săptămână întreagă când familia a fost bolnava. 

Zoe 41 a parcurs în luna februarie 655 km cu consum 19,2 kWh/100km pe bord, temperaturi de -12C în Târgu Mureș, deplasare 100% urban.

Am încărcat de 227 kWh, din care 187kWh aport solar. Consumul după pierderi de încărcare 34.66 kWh/100km*

* Am urmărit mașina de două ori făcând balansare la 100% timp de 4-5 ore în continuu. Pierderile pot fi rezultate și de aici. Urmăresc acest aspect, poate voi găsi o explicație săptămânile ce urmează.

Costurile de încărcare sunt de 28 ron. Dacă aș fi circulat aceeași distanță cu VW Sharan al meu, aș fi alimentat de 378 RON.

Laura – Peugeot e-208 (Timișoara)

Peugeot-ul Laurei a parcurs în Februarie 413 km cu un consum de 19.1 kWh/100 km și 27 km/h viteză medie.

Toate încărcările au fost efectuate acasă, așadar costurile au fost minime.

La finalul lunii odometrul Peugeot-ului indica 35.818 km.

Bogdan – Peugeot e-208 (București)

Pentru luna februarie am avut următoarele date cu e-208:

  • Distanța totală: 569 km
  • Consum mediu: 22.3 kWh/100km
  • Viteza medie: 22 km/h
  • Odometru: 25.182 km

Nimic notabil de raportat, mers prin oraș și împrejurimi, mașina fără cusur. 

In prima săptămână din martie, am avut o ieșire de două zile în Poiana Brașov pentru a mă bucura de ultimele zile cu zăpadă din sezon. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.