Privim astăzi în oglinda retrovizoare luna februarie 2025. Prima lună cu zăpadă din această iarnă, în unele zone din țară. Dacă am grăit zăpadă, iarnă, o fi oare posibile vești bune și dinspre Copernicus?

Da, Februarie 2025 este doar a treia cea mai caldă lună februarie de când se fac măsurători. Trendul nu s-a schimbat, februarie a fost totuși cu 1.59°C mai caldă decât media perioadei pre-industriale (1850-1900). Să ne bucurăm, zic. Dar oare, să fim optimiști?
Locuim în regiunea ce mai poluată
Noi, românii, locuim în cea mai poluată regiune din Europa. Am mai scris despre acest lucru, iar recentul raport adus în atenția noastră de Andrei (Kona/BV) întărește datele prezentate de Guardian, utilizate în trecut. În ambele rapoarte se vorbește de particule în suspensie (PM2.5) provenite de mobilitatea persoanelor (mașini sau mopede), a mărfurilor (camioane) și din procese industriale. Am așezat în paralel cele două hărți prezentate de rapoartele amintite.


Găsim acest informații și în presa națională, dar alegem să le ignorăm. Ne gândim oare că ne e deviată atenția de la ceea ce e important?
Mulți ne spun că mașina electrică nu e o soluție. Oare? Ba așteptăm să ne salveze Hidrogenul, ba nu am eu timp să stau la încărcare, ba… Toate acestea sunt doar scuze, nu argumente valide. Sunt alte soluții, de acord, dar suntem nevoiți să îmbinăm mai multe soluții. Nu există o singură soluție!
Cel mai valid argument e ceea ce lăsăm după noi. Vor avea tinerii de astăzi o planetă locuibilă? Cum vor rezista ei pe o planetă încinsă la maxim și poluată peste măsură?

Electrica, soluție pe termen scurt sau…
Dacă ne uităm la raportul recent publicat de CarbonMajors.org aflăm că toți producătorii de combustibili fosili sunt în topul poluatorilor. Împreună sunt responsabili de jumătate din emisii. Înțelegem acum de ce electrica nu e soluție?
„Dacă Saudi Aramco ar fi o țară ea ar ocupa locul 4„. O singură companie din industria aurului negru. E mai clar acum de ce electrica nu e o soluție?
Că o fi Tesla, că o fi oricare altă mașină electrică, știm un lucru extrem de clar. O electrica nu consumă petrol, nu-l arde și evident aerul din jur e mai curat. Astfel mie mi se pare o soluție și pentru zona prin care circulă, dar și pentru zona în care pufăie rafinăria. Cu cât mai multe electrice cu atât mai puțin vor arde rafinăriile gaz pentru a rafina produsele petroliere.
Arderea gazului 👉 poluare în zona rafinăriei, evident!
Cum adică? Dublu beneficiu? Vor fi oameni mai sănătoși și colo și colo? Da, s-a înțeles perfect. Trebuie să facem câțiva pași în spate, să avem o privire de ansamblu pentru a vedea tot tabloul. Nu ne putem lăsa în continuu păcăliți de opiniile unui politician sau a unui CEO de companie mare poluator.
Trenul electric, troleibuz, autobuz electric, bicicleta, trotineta și mersul pe jos fac parte din soluție. Și sunt deja utilizate la scară largă. De ce să blamăm atunci doar mașina electrică?
Poate să fie o soluție pe termen scurt, un pansament rapid la criza traversată astăzi. Poate mâine cercetătorii ne vor pune în fața unui miracol (meah …), inventând ceva nemaivăzut (👀). Până mîine avem un astăzi, în care avem nevoie să poluăm mai puțin. Iar dacă nu vor apărea invenții uluitoare sunt sigur că ne vom adapta viețile la mobilitatea electrică.
Februarie 2025 în garajul #konițelor
Încheiem februarie 2025 cu un număr de aproape 19.000 km parcurși de proprietarii noștri voluntari cu un consum ponderat de 17 kWh/100 km.
Gabi (MS) și subsemnatul avem inclus în parcursul aceste luni participarea la #RO1000Challenge. Puțin peste 1.000 km pentru fiecare, de altfel și costurile a fost mai mari pentru noi, ca participanți la acest eveniment organizat tot de proprietari. Găsiți mai multe detalii accesând link-ul #RO1000Challenge.
În rest, fiecare dintre noi ne-am parcurs navetele zilnice necesare, drumurile la munte, ori la alte distracții cu cei dragi. După cum observați în rapoartele săptămânale sau lunare nu există nicio obligație de a parcurge distanțe normate de cineva. Nu, nu e nimeni plătit de vreo entitate obscură pentru aceste date adunate zi de zi, săptămână de săptămână sau lună de lună. Vom sublinia de câte ori e nevoie acest aspect. Voluntariatul nostru își dorește să ajute cititorii în a lua decizii informate. Dacă am ajutat o singură persoană putem considera că a meritat acest efort. Este atât de simplu.



Avem colegi noi în bilanțul de final de februarie 2025. Edith & Alex (Cisnădie/SB) și Cristi (Bragadiru/IF) au decis să dedice timp pentru o mai bună informare a celor interesați de mobilitatea electrică. Pentru luna februarie 2025 relatările colegilor au conținut și poze, dar foarte probabil ultimele povestioare de iarnă. Cei care ne urmăresc cronicile săptămânale sunt sigur că au observat că se instalează primăvara 🍀🌷
Titus (Sibiu/SB)
Adrian (Câmpina/PH)
Februarie 2025:
- distanța parcursă: 344.4 km
- consum mediu: 17.8 kWh/100 km
- costuri încărcare luna februarie: 98 lei
- costuri încărcare totale (35692 km): 1.886 lei
Gabriel (Târgu Mureș/MS)
Februarie 2025:
- parcursul total – 3061 km
- consumul mediu 16.1 kWh/100km
- costul încărcărilor:
- 120 kWh direct din panouri
- 260 kWh din rețea la un cost de 260 lei
- 350 lei pt 140 kWh pentru #RO1000Challenge
Dana și George (Târgoviște/DB)
Dacă în raportarea pentru ianuarie remarcam, ca toată lumea, temperaturile neobișnuit de mari, luna februarie m-a readus cu picioarele pe pământ, venind cu zăpadă din belșug și cu temperaturi de până la -17 grade. Prilej pentru a testa performanțele Koniței electrice într-un scenariu pe care nu l-am mai întâlnit în ultimii 4 ani, de când dețin mașină electrică.
Plimbări de iarnă

În săptămâna cu temperaturile cele mai scăzute, a trebuit să fac 2 drumuri dus-întors Târgoviște – Blaj, un traseu de 1200 km cu temperaturi între -7 și 3 grade, care a impus evident rularea cu încălzirea pornită. Consumul mediu a fost foarte bun, 16,2 kWh/100 km.
Pentru primul traseu dus-întors am plecat din Târgoviște cu 94% baterie și cu o autonomie prognozată de 429 km și am ajuns la Sibiu, unde am oprit pentru încărcare, cu 35% baterie și cu autonomie rămasă de 143 km. Am încărcat 40 kWh, până la 90% și am parcurs până la Blaj și înapoi 120 km, revenind la stația de încărcare cu 65% baterie. Am încărcat la Sibiu 15 kWh, până la 88%. La Topoloveni am ajuns cu 45% baterie și am mai pus 15 kWh, până la 71% și, în final, am ajuns acasă, la Târgoviște, cu 59% baterie.
Al doilea traseu dus-întors s-a încadrat cam în aceiași parametri, așa că pot spune că, per total, într-un regim mixt de drum și pe temperaturi între -7 și 3 grade, Kona scoate o autonomie reală de 370-400 km.
Am încărcat numai la stații publice cu prețuri cuprinse între 0 și 2,2 lei/kWh, astfel:
- 40 kWh în Târgoviște, cost 1,5 lei/kWh, respectiv 60 lei;
- 117 kWh la Sibiu, în rețeaua Plugpoint, cost 2,2 lei/kWh, respectiv 263 lei;
- 40 kwh cu cost 0 la Topoloveni, în rețeaua Elmotion.
Per total, am încărcat 200 kWh, cu un cost de 323 lei, adică 27 lei/100 km.

Odată cu venirea zăpezii, nu se putea să nu bifăm măcar o urcare la munte în zona Bucegilor. Pe un traseu de 60 km de la Târgoviște la Cabana Dichiu, la o temperatură medie de -10 grade (deși pe munte au fost și -14 grade), am avut un consum mediu de 27 kWh/100 km, dar pe coborâre s-a stabilizat la 14%.

Revenind la statistica lunii februarie, am parcurs în total 2521 km.
- Consumul mediu a fost de 16,3 kWh/100 km.
- Am încărcat 408 kWh, astfel:
- 33 kWh din fotovoltaic, cu costuri 0;
- 375 kWh la stații publice, cu costuri cuprinse între 0 și 2,2 lei, în total 558 lei.
În această lună am schimbat pe garanție bateria de accesorii, care s-a defectat după 1 an și jumătate de folosire.
Edith și Alex (Cisnădie/SB)
A trecut prima lună cu date culese mai exacte. Cea mai scurtă lună din an a fost una mixtă în ceea ce privește temperatura de la o zi la alta, câteodată cu mari diferențe de la noapte la zi; cu zile înnorate, ninsori și zăpada depusă, dar și multe zile cu soare, care au ajutat la producția energiei proprii.
Este și luna în care am depășit cu Kona cifra rotunda de 5000 km „electrici” parcurși. Tot în această lună, datorită producției generoase a sistemului fotovoltaic și a coordonării mai bune, am reușit să reduc la jumătate costul per 100 km parcurși. Cifra din tabel este cea estimată, ajustarea acesteia o voi face după ce primesc factura de la Hidroelectrica pe februarie, la fel cum am făcut pentru ianuarie. Doar ca un pronostic o să înaintez numărul de 6,24 ca și cost ajustat. Vom vedea luna următoare.
- Distanța parcursă în luna februarie: 1867 km
- Consumul mediu ponderat: 17,49 kWh/100 km
- Energie încărcată: 406,85 kWh ( 143.70 rețea + 263,15 PV)
- Cost total încărcări: 129,33 lei (se va ajusta luna următoare, după emiterea facturii Hidroelectrica, estimez 116,57 lei)
- Cost/ 100 km: 6,93 lei (se va ajusta luna următoare, după emiterea facturii Hidroelectrica, estimez 6,24 lei)
Atașat aveți poze cu tabelul de date și bordul, plus o poza cu mașina pregătită să pape curent, după ce am ajuns acasă în ultima zi a lunii, cu SOC de 12%.

Iulia și Cosmin (Jucu/CJ)
Datele lunii februarie 2024 sunt următoarele:

- parcurs: 3894.8 km
- consum mediu: 18.5 kWh/100 km
- încărcare: 781.6 kWh
- costuri cu energia: 1064.2 lei sau 27.3 lei/100 km
Din cei aproape 3.900 km, 2.514 i-am consumat la drumuri lungi. Unul dintre ele a fost #RO1000Challenge unde m-am simțit energizat. Mai multe detalii găsim în articolul de pe blog.
Energia consumată am luat-o din diferite surse, preponderent a fost DC la stații publice (413.6 kWh), 270 kWh din rețea și 98 kWh de la soare.
Nu am avut costuri de întreținere în februarie, dar urmează în 13 martie revizia de la 105.000 km.

Experiențele ne definesc ca persoane, astfel consider ca o necesitate relatarea aventurilor electrice din poziția de early adopter. Aventurile au început în 2021 prin relatarea primei excursii electrice în Croația. Viața la bordul unei electrice poate lua forma multor sentimente, dar vă las să le descoperiți în cadrul articolelor de pe blog. De fel sunt inginer telecom, apreciez tehnologia de orice fel, sunt atașat de cărți și viața bună pe care am gustat-o. Am ca scop, precum orice părinte, să las copiilor o planetă locuibilă și o lume cel puțin la fel cu cea experimentată de mine. Consider că suntem obligați să acționăm pentru astfel de obiective, așa că … citim și ne electrificăm! 🙃