Dacă am trăi cu toții izolați în comunitatea noastră electromobilistică, 2020 a fost un an memorabil, când piața europeană și-a luat în sfârșit avânt, iar 2021 va fi unul și mai bun pe plan global, când cea americană îi va urma, după o perioadă de ezitări, în care doar Tesla a crescut semnificativ.
Pe măsură ce statisticile de înmatriculări din decembrie sunt publicate și putem trage linie sub bilanțul anului 2020, cuvântul cel mai des întâlnit este RECORD. Fie că este vorba de Europa, China sau SUA înmatriculările de autovehicule electrice au înregistrat recorduri, chiar dacă din cauze diferite.
Europa
Lansarea de modele noi 100% electrice în 2020 a fost forțată de amenzile introduse pentru depășirea cotei de emisii de CO2 și cei mai mari producători tradiționali, începând cu grupurile VW și PSA, dar și Volvo împreună cu Polestar și producătorii japonezi interesați pe piața europeană (Mazda, Honda, Lexus) au lansat (târziu) modele noi.
Din variantele lansate în 2019, Audi e-tron și Mercedes EQC au ajuns să fie produse în volum mai mare, Tesla Model 3 a fost importată din California și din China, în timp ce veteranii Zoe, Leaf, și mai recentele Kona și Niro au înregistrat livrări crescute, în timp ce e-Golf s-a retras în plină glorie.


Sursa clasamentelor de înmatriculări: EVsales
Cu toate că producția de automobile a scăzut cu peste 20% în Europa, la nivelul anului 1985 după Forbes, înmatriculările de automobile 100% electrice și hibrizi plug-in au devenit segmente importante pe cele mai mari piețe EV europene: Olanda, Norvegia, Suedia, Marea Britanie, cărora li s-au adăugat în a doua jumătate a anului Germania și Franța cu ajutorul subvențiilor majorate.
China
Deși a pierdut in 2020 titlul de „cea mai mare piață EV din lume”, înmatriculările din China reprezintă un record, accelerat de doi factori majori:
- livrările de Model 3 MIC (made in China) începute în ianuarie
- achiziția de miniautomobile electrice de oraș pentru evitarea transportului în comun (teama de contaminare)
Știrile din prima săptămână se concentrează pe numărul foarte mare de comenzi primite de Tesla pentru noul Model Y produs la Shanghai, oferit cu o reducere considerabilă de preț (-30%) față de cel anunțat inițial.
In contextul unei piețe auto în creștere (spre deosebire de EU unde este în scădere), segmentul 100% electric și cel al hibrizilor plug-in a ajuns să fie suficient de mare, pentru ca autoritățile să anunțe eliminarea subvențiilor în 2021, așa cum a fost planificat înainte de pandemie.
SUA și Canada
Piața nord-americană a fost dominată din nou copios de Tesla, unde pe lângă succesul înregistrat de Model 3 încă din 2018, s-au alăturat în 2020 vânzări spectaculoase ale noului Model Y, lansat în luna martie, cu puține zile înainte de lock-down.
Interesul investitorilor pentru domeniul transportului electric depășește cu mult (isteria?) Tesla, care a devenit de departe cea mai valoroasă firma auto cotată pe bursă și l-au transformat pe Elon Musk în cel mai bogat om din lume (măcar temporar).
A fost suficient un zvon semi-confirmat că Apple va colabora cu Hyundai la proiectul unui automobil electric, ca să propulseze acțiunile Hyundai cu 20% în câteva ore.
Anul 2021 va consemna lansarea primelor pickup-uri electrice, în segmentul cel mai îndrăgit de americani, chiar dacă modele neconvenționale ca Cybertruck și în mai mică măsura Rivian, sunt privite cu scepticism de fermieri și meseriași, principalii clienți.
Un segment nou de cumpărători va fi însă cu siguranță atras spre aceste modele noi, tocmai datorită aureolei electrice purtate de Tesla. GM și Ford, marii beneficiari de până acuma ai vânzărilor în acest segment, vor încerca să țină pasul, iar Dodge va fi inclus în noile planuri ale gigantului Stelantis, un „ménage à trois” franco-italo-american format din PSA si Fiat Chrysler Automobile, care deocamdată cumpără credite de carbon de la Tesla (la fel face și Honda) pentru a evita amenzile pentru emisii de CO2 în Europa.
Actori noi pe piața automobilelor electrice
In urma succesului Tesla plutesc aproape ireal NIO, Xpeng și LiAuto, startup-uri chineze cotate pe bursele din SUA cu livrări mici, sub 100.000 automobile împreună, dar cu promisiuni mari, care au depășit valoarea bursieră a firmelor auto tradiționale.
Dacă NIO va aduce în Europa stațiile robotizate de schimbare a acumulatorilor în trei minute și va implementa conceptul acumulatorului ca serviciu, nu știm încă, dar aflăm din China Daily de planuri foarte ambițioase pentru extinderea acestei metode rapide de „re-alimentare” a unei mașini electrice.
In 2021 vom urmări extinderea celor trei firme chineze în Europa, alături de MG și Polestar, care au atins înmatriculări în top 20 în țările unde livrează în prezent (Norvegia, Suedia, Olanda, Marea Britanie).
Cu vânzări în scădere, dar costuri fixe istorice foarte mari, care duc la pierderi financiare, cash-ul atât de necesar electrificării producătorilor tradiționali devine tot mai greu de obținut. Este o situație elocvent explicată de Herbert Diess, CEO VW, care duce o bătălie internă cu structurile osificate de la VW, care se opun schimbării epocale prin care trebuie să treacă VW pentru a se îndepărta de scandalul Dieselgate. Din păcate încă o amânare a procesului fostului CEO, Martin Winterkorn, pentru implicarea în marea înșelătorie ecologică, atrage din nou atenția asupra unui capitol pe care VW l-ar dori uitat de public cât mai curând.
In timp ce giganții se clatină, startup-uri ca Lucid Motors lansează zvonuri despre o posibilă a doua fabrică în Arabia Saudită, principalul finanțator pentru primul model Lucid Air și al fabricii din Arizona, unde începe producția în 2021.
In categoria „mai mult decât zvonuri” se încadrează acordul de colaborarea Byton cu Foxconn (contractorul care produce pentru Apple) pentru lansarea în 2022 a SUV-ului electric Byton M, prezentat ca fiind gata de producție în 2020 la CES.
Electro-optimism european pentru 2021
Înăsprirea din acest an a cotelor de emisii CO2, va împinge industria europeană mai departe pe calea electrificării. Cu modele noi 100% electrice anunțate de Mercedes, BMW și Audi, categoria premium clasic va fi cu mult mai bine reprezentată.
O serie de SUV-uri vor crea opțiuni interesante în această gamă foarte îndrăgita cu Model Y, ID.4, Mustang Mach-e, Enyaq și ruda apropiată de la Audi, concurând pentru buzunarele clienților.
Premiera lansării în producție a noului brand IONIQ a fost umbrită în Coreea de un accident de munca mortal, care a dus la stoparea activității până la finalizarea anchetei, dar apariția în Europa a noului IONIQ 5 este așteptată în continuare cu foarte mult interes.
In gama compactă, noul Fiat 500 va încerca să își găsească un loc între Zoe și Twingo, alături de Mini SE, care a avut o evoluție ștearsă în 2020.
Cu excepția unei noi crize sanitare sau calamități globale majore, care să întrerupă fluxul internațional de piese, ne așteptăm că la finalul anului 2021 vom discuta de noi recorduri de înmatriculări, fiindcă trenul eletromobilității a pornit cu toată puterea la drum încă din prima săptămână a noului an.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.