Cluj-Vatra Dornei
Anul a început cu întâlnirea de la Vatra Dornei, unde două stații de încărcare (un CCS de 32 kW și un Type 2) au mulțumit pe deplin cele 15 mașini electrice participante, alături de șoferii lor. Numărul redus de stații nu a fost o problemă pentru buna desfășurare a evenimentului, activitățile decurgând conform programului.


Cluj-Timisoara
Timișoara, Capitala Culturală Europeană în 2023 a fost anul acesta vizitată de două ori în aprilie, cu ocazia împlinirii a 5 ani de la punerea bazei proiectului Electromobilitate.
Cele două drumuri Cluj-Timișoara și înapoi, au fost parcurse la două zile distanță, iar confortul nu a lipsit în niciunul.


Dacă la Vatra Dornei limitarea ar fi putut veni de la singurele două stații, Timișoara stă foarte bine la acest capitol, așadar de fiecare dată când mașina a necesitat încărcare, am avut diverse opțiuni la dispoziție.
Cluj-Mamaia
Să mergi la Mare cu o mașină electrică?
La început jurnaliștii auto, și nu numai, realizau testele strângând din dinți pe traseul București-Constanța pentru a demonstra potențialul mașinilor electrice. Însă acele vremuri sunt de mult apuse, iar evoluția constantă a tehnologiei ne arată că și ceea ce cândva părea greu de realizat, prinde viată.
Cei 700 km pâna la mare au fost făcuți cu două pauze, una mai scurtă doar pentru încărcare la Rm. Vâlcea (40 min CCS) și una mai lungă pentru masă și puțina odihna la București (3 ore Type2).

Emoții sau range anxiety? Doar la întoarcere, când o eroare a bateriei de înaltă tensiune ar fi putut descărca mai repede bateria, lucru care însă nu s-a întâmplat, mașina comportându-se admirabil până la înlocuirea (în garanție) a unui modul cu eroare.
Turul Moldovei
Luna august a venit cu un tur prin Bucovina, traseu neplanificat, având doar o schiță în cap a mănăstirilor și a altor locuri de vizitat.



In ultima zi a drumului, am avut ocazia de a ajunge și la București, neavând această abatere în planul făcut și așa, pe parcurs.

In nici o situație încărcarea bateriei nu a necesitat mai mult de 80-90%, rețeaua este suficientă pentru a acoperi minim 150 km. Si când la destinație ai încărcare la cazare, care mai este și gratis, e alegerea perfectă!
Transfăgărășanul și Transalpina într-o singură zi?
Pentru că toamna a fost generoasă și timpul frumos a refuzat să plece, am profitat de ocazie pentru un ultim traseu, care a combinat reginele șoselelor de la altitudinal mari din România.



Pe coborâre, regenerarea motorului electric a ajutat la reîncărcarea bateriei, recuperând de fiecare data cel puțin 30% din energia folosită pentru urcare. Această tehnică de regenerare prezintă un avantaj, comparativ cu motorul unei masini termice, deoarece acolo unde electrica regenerează, termica doar economisește combustibil.
Pentru final de an, a rămas vizitarea târgurilor de Crăciun, din Craiova și Sibiu. Astfel, anul s-a terminat precum a început, cu o călătorie lunga, în care temperaturile s-au situat in intervalul -3/-5 grade, așadar am avut ocazia de a verifica starea bateriei după încă un an.



Pentru a permite citirea dintr-o perspectivă literară, am lăsat amalgamul de informații și date tehnice pentru următorul episod din această serie.
Idei desprinse după 43.319 km în 2023:
- Limitările sunt în psihicul nostru.
- Nu este nevoie de mai multă planificare decât am avea nevoie cu o mașină termică.
- Cu o aplicație pentru încărcare, poți traversa toată România. Pentru a te simți în siguranță și pentru a găsi prețul cel mai bun ai nevoie de maxim trei aplicații.
- Costul deplasărilor, din nou nu este dat de consum, îți este dat de tipul si locația unde încarci.
- In cazul în care te grăbești, timpul de așteptare pentru a încărca s-a redus față de ultimii ani. Acum chiar și cu o pauză de 15 minute iți poți continua drumul liniștit.
- Singura parte în plus la planificare, ar putea să o reprezinte căutarea unei cazări care să iți poată oferi un punct de încărcare. Spun ”punct” și nu stație de încărcare, fiindcă chiar și o priză de 220V poate asigura autonomia necesară pentru a porni din nou la drum a doua zi.