„Fabrica Tesla din Germania a inceput cu o scrisoare de dragoste din Berlin”

Dupa un stagiu european de noua luni pentru proiectul Electromobilitate, cu o Tesla Model 3 produsa pentru piata americana, am avut parte de toate sicanele introduse de producator, pentru a ingreuna tranzactii transcontinentale, care ar submina politica oficiala de preturi regionale.

Costul transportului, vama pentru automobilele aduse din exteriorul Comunitatii Europene si taxele ridica pretul unui Model 3 in Europa cu 30%-40% peste cel din SUA, dar totul functioneaza asa cum a fost gandit acest superb automobil electric, cu incarcare rapida in reteua SuperCharger sau Ionity, cu navigatie, conectivitate si actualizari frecvente ale software-ului.

Informatia despre constructia unei fabrici Tesla la Berlin aduce mai multe beneficii clientilor europeni. In primul rand, viteza de livrare pentru Model Y va creste, prin scrutarea distantei de la locul de productie la cel de livrare. In al doilea, costurile cu logistica si vama vor scadea pentru Tesla, fara sa stim daca aceste economii vor fi transferate in intregime clientilor, asa cum s-a intamplat in China.

In mod cert insa clientii europeni vor fi protejati de fluctuatii majore de pret cauzate de un posibil razboi al taxelor, introdus de administratia americana si replicat de oficialitatile europene, asa cum se intampla de mai bine de un an intre SUA si China.

Pe cat de mari beneficiile pentru clientii interesati de electromobilitate si pentru atingerea ambitioaselor obiective ale guvernului german, de a avea intre 7 si 10 milioane de automobile electrice pe soselele germane pana in 2030, nu poate fi trecuta cu vederea semnalul transmis industriei germane, care, cu exceptia grupului Volkswagen, nu pare inca determinata sa porneasca, fara sa priveasca inapoi la bagajul istoric de peste 100 de ani, pe calea electrificarii.

Este foarte interesanta paralela care se intrezareste, cu situatia din SUA, unde in California, locul de nastere si de productie Tesla, densitatea diferitelor modele Tesla este foarte mare, in timp ce in Michigan, unde isi au sediul cei trei mari producatori traditionali americani GM, Ford si Chrysler, Tesla nici macar nu are voie sa vanda modelele sale, clientii fiind obligati sa mearga in statele vecine pentru service.

Asa cum in zona Wolfsburg peisajul auto este dominat de VW va fi interesant de vazut daca Berlinul va deveni Tesla-Land. Anuntul Tesla despre productia Model Y in apropiere de Berlin, pare sa fascineze atat presa de limba engleza, cat mai ales pe cea germana, cum este firesc cand firma pe seama careia s-a glumit timp de zece ani isi face cuibul in mijlocul ograzii tale.

Ce para sa surprinda cel mai mult este entuziasmul politicienilor locali, care fac declaratii favorabile pe toate canalele, ca si cum povestea despre conspiratia americana, care incearca sa distruga industria auto germana in doi pasi, Dieselgate si electrificare, a fost atat de repede repede uitata.

Un titlu din Automotive News Europe mi-a atras in mod special atentia „Tesla’s German factory started with love letter from Berlin” (Fabrica Tesla din Germania a inceput cu o scrisoare de dragoste din Berlin).

Conform autorilor Stefan Nicola si Birgit Jennen, ministrul Berlinului pentru economie, doamna Ramona Pop (nascuta la Timisoara) a preluat initiativa la scurt timp dupa anuntul Tesla ca Germania este locatia preferata pentru viitoarea fabrica din Europa. Intr-o scrisoare apreciativa la adresa lui Elon Musk ca pionier si vizionar (si) in domeniul electromobilitatii, viceprimarul Berlinului a comunicat inlesniri finaciare pentru a aduce Tesla in capitala germana, atragand atentia la vibranta economie bazata pe tehnologie si o retea extinsa de institute de cercetare.

In opinia autorilor, alegerea Berlinului ofera numeroasa avantaje pentru Tesla incepand cu subventiile locale promise, dar si proximitatea cu autoritatile federale din capitala, dispuse sa investeasca bani publici in electrificarea transportului rutier, pentru atingerea obiectivelor acordului de la Paris.

Valoare salariilor in industria auto din patru tari producatoare de automobile
Sursa informatiei: VDA (asociatia producatorilor auto germani)

Chiar daca salariile sunt mai mici in zona de est, media din industria auto germana ramane cea mai ridicata din Europa, in crestere continua in ultimii zece ani. Gradul ridicat de automatizare si robotizare pentru productia de acumulatori, dar si pe liniile de asamblare par sa fie un avantaj concurential major pentru Tesla in alegerea Germaniei ca locatie pentru noua Giga Factory, in timp ce Audi, Mercedes si BMW au ales Ungaria.

Oficialitatile din Brandenburg, unul din cele cinci state din fostul DDR, descriu negocierile cu Tesla ca un roller coaster emotional, care nu s-a incheiat odata cu negocierea pachetului de subventii in valoare de peste 100 milioane de euro. Odata ajuns la Berlin, Elon Musk a vizitat zona unde va fi amaplasata fabrica, in apropierea noului aeroport, si s-a deplasat inapoi la Berlin cu transportul in comun, pentru a verifica durata calatoriei cu transportul public.

Consternarea autoritatilor locale, renumite pentru birocratie de lunga durata, a fost amplificata de solicitarea miliardarului american ca fabrica sa fie ridicata la fel de rapid ca cea de la Shanghai, in doar 6 luni, afirmand „cu siguranta trebuie sa ne miscam mai repede decat cu aeroportul”, facand aluzie la intarzierea de opt ani si depasirea enorma a bugetului pentru noul aeroport din Berlin.

Parte a intelegerii este si locatia aeroportului Tegel destinata pentru constructia viitorului centru tehnic Tesla, care vine sa confirme atractia Berlinului pentru mari firme americane din domeniul IT. Apple, Oracle, Google si Amazon au deschis sau sunt pe cale sa inaugureze centre la Berlin.

Vanatoarea de talent paneuropean, dispus sa munceasca si traiasca in capitala germana a inceput si cat de curand o varianta de Silicon Valley european se contureaza tot mai clar in capitala Germaniei, la doar 30 de ani dupa reunificare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.